Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šéfové policie diskreditovali Ficovy soupeře, vypověděl jeden ze zadržených

  11:09aktualizováno  12:00
Bývalí členové vedení slovenské policie, kteří po obvinění z několika trestných činů skončili ve vazbě, se podle jednoho ze zadržených podíleli na diskreditaci politických oponentů někdejší vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD). A to včetně exprezidenta Andreje Kisky a nynějšího premiéra Igora Matoviče. Vydírali také podnikatele.

Bývalý slovenský premiér a šéf Směru-SD Robert Fico na tiskové konferenci představil své plány pro stranu. Prohlásil, že by z ní měli odejít teoretici a „sluníčkáři“. (26. května 2020) | foto: Profimedia.cz

Slovenský list Sme se ve zprávě odvolává na výpověď bývalého šéfa kriminálního úřadu slovenské finanční správy Ľudovíta Makóa, který byl původně mezi zadrženými a nyní spolupracuje s policií. „Základem byla propojenost a loajalita,“ popsal filozofii gangu.

„Z mého pohledu měla skupina tři cíle. Prvním bylo udržet politickou moc strany Směr, zejména eliminovat politické soupeře, respektive opozici. Druhým bylo obsadit všechny důležité nejvyšší pozice ve všech bezpečnostních složkách státu. A tím demonstrovat moc a sílu a následně využívat tyto vymoženosti,“ uvedl podle Sme Makó. 

PŘEHLEDNĚ: Ficovo Slovensko se rozpadá. Koho už policie zatkla?

Třetím cílem skupiny bylo prý vydělat na vydírání podnikatelů a na rozhodnutích vyšetřovatelů, kteří za úplatky konkrétní kauzy zametli pod koberec.

Skupina v čele s už stíhaným podnikatelem Norbertem Bödörem a jeho vzdáleným příbuzným, tehdejším šéfem policie Tiborem Gašparem, se podle Makóa například dohodla na opětovném otevření daňové kauzy rodinné firmy KTAG exprezidenta Kisky s cílem vytvořit tlak na tehdejší hlavu státu. 

Kiska se jako prezident opakovaně dostal do křížku s předsedou Směru Robertem Ficem a odmítl také ambice expremiéra stát se šéfem ústavního soudu. V kauze KTAG policie Kisku loni obvinila.

„Věděl jsem, že Gašpar je jen (bývalým ministrem vnitra Robertem) Kaliňákem dosazený sluha a řídí ho Ficův přítel Bödör. Měli v rukou celou policii a prokuraturu, proto si troufli i na prezidenta. Mysleli si, že se leknu a Fica pošlu na Ústavní soud. Nebál jsem se, ale bylo mi líto všech lidí, kteří neměli možnost bránit se. I já jsem to měl těžké, stál proti mně celý systém, který ovládali: policii, prokuraturu i soudy,“ napsal před měsícem Kiska na Facebooku.

„Vzpomeňte si jen na to, kolikrát Fico na tiskovce avizoval vůči mně nějaké kroky, které následně jakože anonym poslal médiím a policie se jimi následně velmi rychle a operativně zaobírala. Fico vždy přesně věděl, co policie dělá proti jeho politickým oponentům. Někdo policii politické objednávky dával, otázka je kdo?“ podotkl také.

List Sme s odvoláním na výpověď Makóa také napsal, že skupina měla i vlastní sledovací komando, které se před pěti lety zaměřilo na současného předsedu vlády Matoviče. Ten jako opoziční politik dlouhodobě vystupoval proti Směru-SD. 

„Během tohoto období jsme zpracovali denní rámec Igora Matoviče - kde bydlí, kde se zdržuje, s kým se stýká,“ uvedl Makó. Také nynější premiér už dříve oznámil, že ho „mafie“ sledovala a že jednou po návratu z rodinné dovolené poznal, že mu někdo prohledal dům.

Matovič zavzpomínal na dobu před třemi lety. Tehdy k fotografii z parlamentu napsal: „Ten zloděj si opět o mě otíral svoji zkorumpovanou pusu. Když jsem se před něj postavil, jaksi ztratil nit a přešel na obsí*ání SaSky. Hrdina.“

Makó také popsal, že na schůzkách skupiny museli Bödöra občas i krotit. Oligarcha se jednou například naštval na Gašpara a začal mu vyhrožovat. „Potom jsme se měli rozejít, já jsem ještě zůstal půl minuty a řekl jsem Norovi (Bödörovi), aby před námi už nikdy nevyprávěl, že naje*e policejnímu prezidentovi,“ řekl.

Sám podle svých slov od šéfa skupiny dostával „přilepšení“ k výplatě. Ta totiž Makóovi nestačila. A tak mu Bödör doplácel 10 tisíc eur (265 tisíc korun) každý měsíc po dobu „maximálně jednoho a půl roku“.

Gašpar se podle něj stal policejním prezidentem „na základě velmi dobrých vztahů Norberta Bödöra s vrchními představiteli strany Směr“. Bývalého šéfa policie, který byl v minulosti poradcem českého ministra vnitra Jana Hamáčka, a další někdejší ředitele elitních policejních složek slovenští kriminalisté zadrželi v listopadu. 

Na Slovensku zadrželi šéfa speciální prokuratury. Viní ho z pomoci gangu

Obviněni byli kromě jiného ze založení zločinecké skupiny. Podle médií skupina čítala kolem deseti lidí a spolupracoval s ní také již stíhaný šéf elitní složky prokuratury.

Vlna zatýkání představitelů slovenské justice, včetně soudců, dále bývalých vedoucích představitelů policie, úřadů a institucí či podnikatelů začala po letošních volbách, po kterých skončil v opozici po dlouholetém vládnutí Směr-SD. 

Politici nynější vládní koalice premiéra Matoviče už před letošními volbami prosazovali, aby policie měla volné ruce při vyšetřování různých kauz. Šéf Směru-SD a expremiér Fico po vlně zatýkání funkcionářů z dob vládnutí jeho strany tvrdil, že policie pracuje na politickou objednávku. 

Andrej Kiska obsáhle popsal, jak se k němu zkorumpovaní policisté chovali (status pokračuje po rozkliknutí, pozn. red.):

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Eurovize ukázala, že Izrael má v Evropě i nadále podporu, říká Fingerland

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

ANALÝZA: Terorismus se vyplácí, vzkázali Palestincům. Gesto ve špatnou dobu

24. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Je to vzácnost, když Izraelci od rána vědí, co je ten den čeká. Ve středu to tak bylo. Od rána byly...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Rozhodněte o vítězi ankety Bloger roku 2023, hlasujte do konce května

24. května 2024

Anketa Bloger roku 2023 je ve finále a o vítězi se rozhodne do konce května. Právě do posledního...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Nejméně čtyři lidé zemřeli, desítky zraněných

23. května 2024  22:48

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...