Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hrozí příklon Slovenska k Rusku, obávají se ve světě po volbách

  10:01aktualizováno  11:57
Liberální zázrak se nekoná, píše rakouská tisková agentura APA k výsledkům slovenských voleb, v nichž zvítězila Strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica. Francouzská agentura AFP, britská veřejnoprávní stanice BBC či americká zpravodajská televize CNN zdůrazňují možný příklon Slovenska ke Kremlu. Čeští politologové však věří, že slovenská politika bude nakonec umírněnější, než předvolební rétorika.
Bujaré oslavy v centrále volebního štábu strany Směr-SD. Lídr Robert Fico spolu...

Bujaré oslavy v centrále volebního štábu strany Směr-SD. Lídr Robert Fico spolu s ostatními členy strany zpíval píseň. „My sme vyhrali, takto sa to robí, do psej matere,“ křičel poté Fico. | foto: Expres.cz

Vyvozují to především z Ficových předvolebních prohlášení, včetně toho, že po návratu k moci by ukončil vojenskou pomoc Ukrajině, která čelí ruské vojenské agresi.

Agentura AP konstatovala, že liberální zázrak se při slovenských předčasných voleb nekonal. Hlasování ovšem podle ní přineslo překvapení – nečekaně se do parlamentu nedostaly krajně pravicová Republika a „po drastickém propadu hlasů“ donedávna koaliční strana Jsme rodina dosavadního předsedy parlamentu Borise Kollára.

Uděláme vše, aby Fico nesestavil vládu, říká lídr Progresivního Slovenska

Úspěšná naopak byla podle APA i strana Obyčejní lidé expremiéra Igora Matoviče, která je přitom označována za hlavního viníka 3,5 roku trvajícího politického chaosu v zemi, která je členem EU i NATO. „Na základě výsledků viděli pozorovatelé ještě během volební noci na Slovensku jako pravděpodobnou koalici vedenou proruským Ficem,“ napsala APA.

Agentura AFP poznamenává, že Fico se svou „populistickou“ stranou představují „riziko, že diplomatickou rovnováhu země velmi jasně nakloní na stranu Kremlu“. AFP připomíná několik nedávných Ficových výroků, vyznívajících ve prospěch ruského režimu: že by přestal vojensky podporovat Ukrajinu, že válka na Ukrajině začala v roce 2014, když údajní „ukrajinští fašisté“ zabíjeli civilisty ruské národnosti, a že by nedovolil zatčení ruského prezidenta Vladimira Putina na území Slovenska.

BBC v titulku nedělní zprávy o slovenských volbách upozorňuje: „Populistická strana vyhrála hlasování, ale pro koalici potřebuje spojence“. K možnosti ukončení slovenské vojenské pomoci Ukrajině píše: „Tato hrozba vyvolala znepokojení mezi členy Evropské unie a NATO, ale získala podporu na sociálních sítích mezi Slováky, kteří tradičně chovají vřelé city vůči Moskvě.“

Fico má šanci sestavit vládu, strach mu přinesl vítězství, píší na Slovensku

Zpravodajská televize CNN na svém serveru v článku s titulkem „Proruský politik zvítězil ve slovenských parlamentních volbách“ píše, že Směr-SD získal více hlasů, než se čekalo. Výsledky pravděpodobně budou znamenat výzvu pro jednotný postoj NATO a EU vůči Ukrajině, domnívá se CNN, která však také upozorňuje, že Fico si nejdřív musí najít koaličního partnera.

„Když byl v opozici, Fico se stal blízkým spojencem maďarského premiéra Viktora Orbána, zvláště pokud jde o kritiku Evropské unie. Existují spekulace, že pokud se vrátí k moci, Fico a Orbán by se mohli spojit a klást překážky Bruselu. Pokud polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost dokáže získat třetí volební období v polských parlamentních volbách příští měsíc, tento blok potížistů v EU by mohl ještě posílit,“ varuje CNN.

Německý týdeník Die Zeit píše: „V Bruselu panují obavy, že by se Fico mohl spojit s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Mohly by tak vzniknout spory s EU o právní stát, o migrační témata a o válce na Ukrajině. Ficův pragmatismus z jeho dřívějších funkčních období, kdy Slovensko přivedl do eurozóny a do značné míry se vyhýbal rozepřím s partnery z EU a NATO, však některé z těchto obav mírní.“

Financial Times zvolil pro zprávu o slovenských volbách titulek „Robert Fico zvítězil ve slovenských volbách s protiukrajinským postojem“. Podobně chorvatský deník Večernji list přichází s titulkem „Proruský expremiér vyhrál slovenské volby s kampaní za zrušení pomoci Ukrajině“.

Podle politologů bude slovenská politika umírněnější, než předvolební rétorika

Zahraniční politika Slovenska po volbách však bude pravděpodobně umírněnější, než byla předvolební rétorika předsedy vítězných sociálních demokratů Roberta Fica, domnívá se politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Ani spoluzakladatel Cevro Institutu Ladislav Mrklas neočekává, že by země například vystupovala z mezinárodních organizací. Nemusí se podle něj měnit ani vztahy s Českou republikou.

Podle obou politologů bude muset Fico nasadit pragmatičtější zahraniční politiku i kvůli koaličním partnerům. „Nemyslím si tedy, že Slovensko úplně změní orientaci. Ale dobrá zpráva pro příznivce Ukrajiny to není,“ řekl ČTK Mlejnek. Mrklas dodal, že Směr nebude mít ve vládě kritika NATO a EU - stranu Republika, která ve volbách neuspěla. Zejména Hlas bude podle něj držet Fica zpátky.

Šéf slovenských sociálních demokratů bude ale podle Mrklase pro domácí publikum nadále uplatňovat poměrně radikální rétoriku směrem k Ukrajině i Bruselu. Pokud se čeští politici nebudou snažit Fica „vychovávat a říkat mu, co má dělat,“ nebude podle něj důvod, aby se změnily vzájemné vztahy mezi zeměmi. Vztahy ale asi nebudou tak srdečné, s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO) si byl předseda nejsilnější slovenské strany bližší.

Ve volbách se voliči podle Mlejnka rozhodovali spíše na základě nespokojenosti s ekonomikou než podle toho, zda se strany orientují provýchodně nebo prozápadně. „Výsledek voleb byl primárně dán špatnou ekonomickou situací na Slovensku,“ prohlásil. Lidé si podle něj stěžovali na školství či zdravotnictví, minulá vládní sestava se pak zcela rozložila.

„Ukázalo se, že Slováci a Slovensko si přejí návrat Roberta Fica. Je to opravdu fenomén, dokázal vyhrát páté volby,“ řekl ČTK Mrklas. Progresivní Slovensko mělo podle něj nakonec horší výsledek, než mnozí očekávali. Bere to jako poučení, že nelze vyhrát volby pouze vítězstvím ve velkých městech jako Bratislava nebo Košice. Strana podle něj měla špatné výsledky v odlehlých částech země.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Eurovize ukázala, že Izrael má v Evropě i nadále podporu, říká Fingerland

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Jak Staromák prožíval Pragano. Nedostál, víra v Pastu a omluvenky z práce

26. května 2024  23:09

Přímý přenos „Ou!“ vykřikne pětadvacetiletý Pavel Neubauer a spráskne ruce, v nichž drží půllitr piva. Celý se...

Pragano! Česko explodovalo zlatou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno 

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Litevským prezidentem zůstává Nauséda, premiérku Šimonytéovou drtivě porazil

26. května 2024  22:09

Litevská premiérka Ingrida Šimonytéová přiznala porážku v prezidentských volbách, ve kterých...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem čtyři lidi

26. května 2024  17:33,  aktualizováno  21:07

Čtyři lidé v neděli odpoledne utrpěli zranění po útoku nožem v metru ve městě Lyon ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...