Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O povolebním slepenci, chaosu a kumpánech. Slovenské „těžké váhy“ debatovaly

  20:38aktualizováno  23:18
„Kdo je pro mír, je nebezpečný, a kdo je pro válku, je demokratický,“ prohlásil slovenský expremiér Robert Fico o svém přístupu k válce na Ukrajině v předvolební debatě, kterou ve spolupráci s TV JOJ přinesla CNN Prima News. Šéf Směru-SD se v ní sešel s předsedou Progresivního Slovenska Michalem Šimečkou, Hlasu-SD Peterem Pellegrinim a šéfem strany Svoboda a Solidarita Richardem Sulíkem.
Předseda slovenské strany Směr-SD Robert Fico (21. září 2023)

Předseda slovenské strany Směr-SD Robert Fico (21. září 2023) | foto: Profimedia.cz

Na úvod debaty se politici dotkli podoby současné kampaně, kterou provázejí i fyzické potyčky. Podle Sulíka je příliš agresivní. „Trochu působíme jako banánová republika,“ řekl Šimečka s tím, že se o Slovensku v tomto kontextu píše i v zahraničí. Řekl také, že se chaos přenáší z parlamentu do ulic. Fico jen poznamenal, že se do žádné potyčky nedostal.

Hned z kraje debaty ovšem dvakrát urazil moderátorku. Nejdřív jí místo odpovědi doporučil, aby se raději věnovala Šimečkovi, později jí zase vzkázal, že dané problematice nerozumí. Pellegrini zase čeká, že se ještě něco může stát, vzhledem k „expertům“ typu Igora Matoviče, který podle něj vulgarizoval a bulvarizoval politiku. Do první předvolební potyčky se dostal právě šéf OLaNO Matovič, když přijel na mítink Směru.

Šéf Směru Fico nicméně řekl, že mu jde o sestavení vlády, která bude „sociální, proevropská a protifašistická“. S tímto náhledem prý vidí dvě strany, se kterými by mohl kabinet sestavit tak, aby to nebyl „slepenec“. Tímto nepřímo vyloučil spolupráci s krajně pravicovou Republikou, o níž se dlouhodobě mluví jako o možném koaličním partnerovi Směru. Na přímý dotaz však Fico v tomto ohledu odmítl odpovědět.

Mír vždy přichází z Východu, hlásal Fico. Ukrajince na mítinku označil za nacisty

Šimečka stejně jako po celou dobu kampaně znovu zdůraznil, že je nutné porazit Fica a fašisty a vytvořit demokratickou vládu. „Před námi je civilizační volba. Pokud by vládu sestavil Fico s extremisty, Slovensko se octne v černé díře. Proti tomu uděláme maximum,“ doplnil.

Šéf SaS Sulík pak v kontextu možné povolební spolupráce vyzdvihl jeden rozdíl mezi jeho stranou a Progresivním Slovenskem. „My jsme jediná pravicová strana. Odmítáme zvyšování daní,“ řekl s tím, že se na Slovensku rozbujela „rozdávací mentalita“. Mínil tím přitom různé přídavky prosazené vládou Matoviče, jejíž byla SaS součástí, ale i současné předvolební sliby.

„Rozdáváním se dostaneme akorát na chvost Evropy. Musíme podpořit šikovné lidi,“ dodal Sulík. Později také řekl, že se na Slovensku léta nevěnuje pozornost těm, kteří „vytvářejí hodnoty“. Zatímco Fico, Šimečka a Pellegrini vedou strany, které se v posledních týdnech stabilně umisťují na předních místech předvolebních průzkumů, Sulík se se svojí SaS pohybuje na hranici zvolení do Národní rady.

Bratislavská kavárna, lůza, oligarchové

Fico se následně pustil do „progresivců“ s tím, že je potřeba „demontáž chaosu“ a že Směr je proti „rodové ideologii a podobným ideologickým hloupostem“, čímž odkázal na prosazování práv lidí s jinou sexuální orientací. Zdůraznil, že Směr je demokratická strana.

Šimečka mu pak vmetl, že Fico se svým proruským přístupem zavede Slovensko do izolace tak, jako to udělal Viktor Orbán s Maďarskem. „Všímají si toho i zahraniční média a diplomati,“ řekl šéf PS.

„My se lišíme v pohledu na válku na Ukrajině. Jsme jediná politická strana, která mluví o příměří. Víte, to je taková móda, že když jste pro mír, tak jste nebezpečný, když jste pro válku, jste demokratický,“ pronesl Fico. Ten přitom v minulosti například řekl, že už Ukrajině nepošle „ani jeden náboj“, pokud se dostane do vlády. Pravidelně také přejímá ruskou rétoriku a nedávno například řekl, že „mír vždy přichází z Východu“, zatímco válka vždy ze Západu.

Dalším tématem debaty se stala ekonomika Slovenska a konsolidace veřejných financí. Pellegrini ujistil voliče, že jeho strana to bude dělat takovým tempem, aby se při tom nezhoršila životní úroveň lidí. Politici se přeli také o to, co je to adresná pomoc a zda je efektivní, či o ceny elektřiny.

Fico pak v jedné z odpovědí požádal Šimečku, aby o jeho kolezích nemluvil jako o „kumpánech“. „Pocházíte z bratislavské kavárny a každý, kdo má jiný názor, je pro vás lůza, dezolát, kumpán,“ řekl. Šéf PS mu odpověděl: „Omlouvám se za výraz kumpán, lepší je slovo oligarchové.“

„Likvidace opozice“

Po reklamní přestávce se debata vrhla na slovenské zdravotnictví. Kromě toho, zda má být komerční nebo ne, jak zmínil Fico, se diskuse točila i kolem nedostatku odborníků či odvodů na zdravotní pojištění. Sulík uvedl, že by chtěl Slováky motivovat. „Ti, kteří nemají nadváhu, nekouří nebo chodí na preventivní prohlídky, by mohli odvádět o trochu méně,“ řekl.

Pellegrini se pak zastal slovenských zdravotníků. „Vždyť tady se operují srdce,“ vyzdvihl a přirovnal neustále stížnosti na zdravotnicví k tomu, jak se na Slovensku přistupuje ke školství. „Ten středoškolák už pak automaticky jde do Brna nebo Prahy, ani se nejde podívat na naše univerzity, kde jsou přitom špičkoví profesoři,“ řekl předseda Hlasu.

Slovenské lékaře pak pochválil i Fico. „Já jsem důkaz. Podívejte se, jak mě dali dohromady. Děkuji kardiochirurgům,“ dodal devětapadesátiletý expremiér, který měl v minulosti problémy se srdcem. A co se týká školství, ministrovi by prý řekl, aby „vrátil rozum do škol“. Žáci se prý nemají učit, že „i otec může být těhotný“. Pellegrini v souvislosti se školstvím také zdůraznil, že je potřeba změnit systém odměňování učitelů a zajistit, aby děti ve všech regionech učili kvalitní pedagogové.

Na začátku bloku věnovaném právnímu státu dostal prostor jako první Fico. Ten znovu, stejně jako v minulosti, pronesl, že se slovenská prokuratura a policie zneužívají k likvidaci opozice. Právě po Ficovi a jeho lidech jde totiž v posledních letech policie a už zatkla množství soudců, policistů a dalších představitelů státní správy.

A zatímco by se Fico nejraději zbavil speciální prokuratury vedené Danielem Lipšicem, Šimečka by zasáhl do generální prokuratury v čele s Marošem Žilinkou, aby nemohl využívat paragraf 363 tak, jak to dělá dnes, kdy díky tomuto paragrafu zastavuje stíhání různých lidí, často napojených na Fica.

Neurážejte spojence, řekl Šimečka Ficovi

Šéfové stran se krátce dotkli i zahraniční politiky. Fico k ní řekl, že Směr chce vést „slovenskou zahraniční politiku“. „Ani americkou, ani ruskou,“ zdůraznil. Šimečka mu pak doporučil, že by měl přestat urážet spojence, protože se mu politika bude dělat těžko. „Nemůžete o německé armádě mluvit jako wehrmachtu. Pokud se pak totiž sejdete s německým kancléřem, bude to mít v podkladech. Nemůžete o Američanech říkat, že nás okupují,“ zmínil.

Nakonec každý politik dostal minutu na poslední vzkaz voličům. Fico ujistil, že se se svou stranou poučil z minulosti a že nabízí stabilní vládu a sociální stát. „Slepence“ podle něj na Slovensku vždy vedou k rozpadu vlády a předčasným volbám, jako příklad uvedl kabinet Ivety Radičové.

Předseda PS Šimečka pak apeloval na nerozhodnuté voliče. Chápe prý, že jsou frustrovaní a možná ani nechtějí po třech letech chaosu jít znovu volit. Zdůraznil, že to však má stále smysl, že se Slovensko může pohnout dopředu. „Nemusíme se vracet do minulosti, nemusíme pokračovat v chaosu,“ dodal a voliče vyzval, aby případně k volebním urnám přivedli i někoho dalšího.

Pellegrini z Hlasu voličům řekl, že je minulá vláda nechala „napospas osudu“ a že Slovensko zažilo éru amatérismu. Slibuje silný stát, který občany ochrání, udělá pořádek, ale bude i slušný. Slováky prý chce uklidnit a sjednotit. „Rozdělený národ to nikam nedotáhne,“ upozornil a slíbil, že za jeho vládu se lidé nebudou stydět ani před světem.

A nakonec Sulík připomněl, že rozdávání „zní hezky“, ale že země potřebuje přesný opak – samostatnost a osobní zodpovědnost. Slíbil vytváření pracovních míst a stovky opatření, ze kterých budou těžit i samotní obyvatelé Slovenska.

Čtvrteční debata navázala na předešlou diskusi, která se konala ve středu za účasti předsedů pěti stran – expremiéra a šéfa hnutí OLaNO Igora Matoviče, lídra strany Jsme rodina Borise Kollára, předsedy Slovenské národní strany Andreje Danka, šéfa krajně pravicové Republiky Milana Uhríka a předsedy Křesťanskodemokratického hnutí Milana Majerského.

Ukrajina by měla projevit více vděku, shodli se v debatě slovenští politici

Politici se v ní pohádali například o to, kdo víc rozkradl Slovensko či kdo má za sebou víc kauz, ale i o pomoc napadené Ukrajině. „Vím, že na Ukrajině bojují o každý kousek země a je prolitá krev vojáků. Ale to neznamená, že když vám někdo pomáhá, tak ho můžete urážet a případně vyhrožovat žalobami. Vůbec se nedivím, že Polsko k takovému kroku přistoupilo,“ řekl Kollár s odkazem na momentální spor Kyjeva a Varšavy o ukrajinské obilí.

Ukrajina proti Slovensku, Polsku a Maďarsku podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost proti Slovensku, Polsku a Maďarsku kvůli jejich rozhodnutí v embargu pokračovat. Kyjev později slíbil, že na své stížnosti vůči Slovensku u WTO trvat nebude.

Rozhodnutí Polska zastavit dodávky zbraní na Ukrajinu komentoval Matovič tak, že si o to prezident Zelenskyj „koledoval“. Dodal, že by prezident měl být vůči Polsku i Slovensku vděčnější. Polsko podle něj pomáhá Ukrajině mimořádně intenzivně. „Podejte prst a odtrhne vám celou ruku. A Zelenskyj by takto chtěl celou ruku,“ prohlásil.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Eurovize ukázala, že Izrael má v Evropě i nadále podporu, říká Fingerland

  • Nejčtenější

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Prezident Pavel se zranil na motorce. Skončil na pozorování v nemocnici

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  21:12

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si krátké...

Putin chce ovládat Baltské moře a teď se dívá na Gotland, obává se Švédsko

23. května 2024  20:47

Ruský diktátor Vladimir Putin teď svůj pohled upírá na Gotland, varuje vrchní velitel švédské...

V Rusku byl kvůli machinacím zatčen zástupce náčelníka generálního štábu Gerasimova

23. května 2024  9:45,  aktualizováno  20:45

V Rusku zatkli dalšího vysoce postaveného generála, tentokrát náčelníka hlavní správy komunikací...

Auta kradená v Česku končí na Ukrajině. V poslední době odhalení přibývá

23. května 2024

Premium Na konci března ukrajinští pohraničníci na přechodu Tisa mezi Maďarskem a Ukrajinou narazili na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...