Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina si kvůli obilí stěžuje u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko

  11:38aktualizováno  19:21
Ukrajina podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost proti Slovensku, Polsku a Maďarsku kvůli jejich rozhodnutí pokračovat v embargu na dovoz ukrajinského obilí. Země zákaz zavedly ve snaze ochránit své vlastní zemědělce. Český ministr zemědělství Marek Výborný v pondělí v Bruselu řekl, že když získají jasné záruky od Ukrajiny, jejich přístup se může změnit.
Ministr zemědělství Marek Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný | foto: Profimedia.cz

O ukrajinské stížnosti s odvoláním na pondělní prohlášení tamního ministerstva hospodářského rozvoje a obchodu informovala agentura Reuters. Bratislava, Varšava a Budapešť zavedly zákaz dovozu obilí ve snaze ochránit své vlastní zemědělce, kteří by podle nich jinak museli konkurovat levným zemědělským plodinám dováženým z Ukrajiny.

„Je důležité ukázat, že toto jednání (Polska, Slovenska a Maďarska) je z právního hlediska nesprávné. A proto zítra začneme s právními kroky,“ řekl v neděli náměstek ministra pro hospodářský rozvoj, obchod a zemědělství Taras Kačka. Dodal, že Kyjev se také chystá zavést odvetná opatření ohledně dovozu ovoce a zeleniny z Polska.

Bulhaři protestují

Bulharští zemědělci v pondělí na řadě míst zablokovali dopravu na protest proti rozhodnutí vlády neprodloužit zákaz dovozu ukrajinských plodin.

Premiér Nikolaj Denkov argumentoval, že obnovení dovozu z Ukrajiny sníží ceny základních potravin, sníží inflaci a pomůže lidem s nízkými příjmy.

Časově neomezená silniční blokáda se podle agentury BTA odehrává na více než čtyřiceti místech Bulharska, včetně hraničních přechodů. V úterý chtějí demonstrovat v Sofii.

Organizátoři požadují nejen pokračování zákazu, ale také jeho rozšíření na ovoce, zeleninu, maso, mléko a med.

Zástupci bezmála tří desítek oborových organizací v zemědělském sektoru uvedli, že rozhodnutí vlády neprodloužit embargo dopadne na 900 tisíc lidí.

Požadují také odstoupení Denkovova prozápadního kabinetu, který po svém červnovém nástupu schválil vojenskou pomoc Ruskem napadené Ukrajině.

Kyjev už dřív rozhodnutí pokračovat v embargu označil za protiprávní. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko ve čtvrtek uvedl, že embargo porušuje podmínky asociační dohody mezi Ukrajinou a Evropskou unií. Navíc podle něj popírá princip jednotného trhu EU.

Nikolenko kromě toho prohlásil, že ukrajinský dovoz středoevropské zemědělce ve skutečnosti neohrožuje a že embargo nahrává Rusku, které pokračuje v invazi na Ukrajinu a je taktéž významným vývozcem obilí.

Evropská komise se rozhodla neprodloužit částečný zákaz dovozu ukrajinského obilí, načež zmíněná trojice zemí zavedla vlastní restrikce.

„Nemůžeme si jen říkat stanoviska, je potřeba se bavit o tom, co s tím udělat. A součástí musí být i garance ze strany prezidenta Volodymyra Zelenského, že budou dodržována pravidla, která přislíbili,“ řekl Výborný.

Ministr se domnívá, že přístup Slovenska, Polska a Maďarska „může být do jisté míry upraven na základě skutečně jasné deklarace z ukrajinské strany, že bude fungovat monitoring a kontrola a že budou fungovat licenční smlouvy, které budou kontrolované nejen na ukrajinském území, ale i na území těchto tří zemí.“

Doufá proto ve změnu slovenského, polského a maďarského postoje. „Nakonec zcela upřímně, on (tento postoj) je možná dán rovněž i některými vnitropolitickými souvislostmi, což já vidím a respektuji,“ doplnil Výborný. Na Slovensku a v Polsku se v příštích několika týdnech budou konat parlamentní volby.

Kyjev proto obvinil polskou vládu v souvislosti s jejím rozhodnutím pokračovat v embargu i z populismu. Polské volby se budou konat 15. října. Zemědělci patří mezi časté voliče vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) premiéra Mateusze Morawieckého. Varšava svůj záměr pokračovat v zákazu dovozu ukrajinského obilí oznámila minulý týden jako první.

Podle Výborného by měl být v pondělí zveřejněn ukrajinský akční plán. Z něj by měly vyplynout jasné záruky, že ukrajinské obilí „nepůjde úplně na volno a nebude zůstávat všude možně po Evropě“.

„Musíme mít garanci, že se dostane do přístavů a do zemí třetího světa,“ dodal ministr s tím, že o tématu bude se svými kolegy hovořit i příští týden ve Znojmě, kde se uskuteční summit ministrů zemědělství zemí V4.

Neobětujeme naše zemědělství, zákaz obilí z Ukrajiny nezrušíme, řekl Kaczyński

Důležité je podle něj společné řešení tohoto problému v rámci celé Evropské unie. „Nejde jen o obilí a naše producenty, ale jde o to, abychom nezpůsobili problém v zemích třetího světa, kde může tato produkce chybět,“ uvedl český ministr zemědělství.

„V tuto chvíli jsou plné sýpky na Ukrajině i v České republice, my máme také nadprodukci a vyvážíme a potřebujeme obilí dostat tam, kde je potřeba. Jinak může být někde za půl roku velký problém s hladomorem a migrací a to tady z nás nikdo nechce,“ dodal.

Ukrajinské obilí už Bruselu nevadí, ale Maďarsku, Polsku a Slovensku pořád ano

Místopředseda unijní exekutivy Valdis Dombrovskis o víkendu hájil rozhodnutí Evropské komise neprodloužit zákaz dovozu ukrajinského obilí do zemí Evropské unie sousedících s Ukrajinou. Jak uvedl, pominuly mimořádné podmínky, které zákaz platný do pátku ospravedlňovaly.

O nejširších restrikcích hovoří Budapešť, která zakázala dovoz 24 zemědělských produktů včetně obilí, zeleniny, některých masných výrobků a medu. Naproti tomu Slovensko do konce roku prodloužilo omezení vztahující se na čtyři dosud zakázané produkty. Polsko pak zákaz rozšířilo i na ukrajinskou mouku a krmivo.

4. září 2023

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Čínská menší města zažívají rozmach. Lákají lidi zpět na levnější živobytí

28. dubna 2024

Čínská velkoměsta postupně přicházejí o své obyvatele. Důvodem takzvané zpětné migrace jsou...

Elektrifikace flotil zásilkových firem v USA vázne. Výrobci aut nemají baterie

28. dubna 2024

Zásilkové služby ve Spojených státech se obávají nedostatku elektroaut, které potřebují k nahrazení...

Vídeňští restauratéři se bouří proti rozvozu jídel, připadají si vykořisťovaní

28. dubna 2024

Na vídeňské gastroscéně to vře. Provozovatelé tradičních restaurací se bouří proti expanzi...

Luxusní šperk skoro zadarmo. Cartier omylem prodával náušnice se slevou 99 procent

28. dubna 2024  7:32

Šperky se slevou 99,9 procenta. Za tolik koupil mexický lékař náušnice v luxusním francouzském...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...