Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Postavil se na Putinovu stranu, kritizují Fica na Ukrajině po výročním projevu

  10:30aktualizováno  14:31
Slovenský premiér Robert Fico se postavil na stranu ruského prezidenta Vladimira Putina, píší na Ukrajině poté, co Fico při druhém výročí začátku ruské invaze prohlásil, že přišla kvůli „ukrajinským neonacistům“. Západ prý vládce Kremlu „falešně démonizuje“. V neděli se pak premiér dušoval, že zabrání poslání slovenských vojáků na Ukrajinu. To přitom nikdo nechce.

„V záplavě vyjádření podporujících zabíjení Ukrajinců a Rusů a naivního přesvědčení, že konflikt na Ukrajině má jen vojenské řešení, se mi zdá vhodné říci při příležitosti druhého výročí války na Ukrajině i něco jiného,“ prohlásil Fico na úvod svého sobotního projevu. Západ si prý nedokáže přiznat, že jeho strategie „využít konflikt na Ukrajině ke zničení Ruské federace nefunguje“.

Fico tvrdil, že krátce po začátku války bylo Ukrajincům „znemožněno“ dosáhnout mírové dohody s Rusy. Zmínil masovou vojenskou a finanční podporu napadené země i sankce uvalené na Rusko. A prohlásil, že Západ „falešně démonizuje prezidenta Ruské federace Putina“, ale nic z vyjmenované strategie nefunguje.

VIDEO: Nyní máme dva světy. Russkij mir pocítí i Česko, varuje ukrajinský kaplan

Rusko podle Fica není na kolenou, ani politicky ani ekonomicky, ve válce dosáhlo větších územních zisků než Ukrajina a také přizpůsobilo vojenskou výrobu novým podmínkám. Jediné, co prý „funguje“, jsou tisíce zabitých a zmrzačených Ukrajinců a Rusů. Válka představuje porušení mezinárodního práva, avšak podle něj začala už v roce 2014 „řáděním ukrajinských neonacistů“.

„Fico je užitečný idiot Putina“

„Ficovy výroky musely překvapit kohokoliv, kdo Roberta Fica sleduje. Já jeho dráhu sleduji dlouhodobě, umím si představit pohnutky, proč to Robert Fico dělá. Ale před volbami jsem i já předpokládal, že jeho rétorika bude smířlivější,“ řekl ve vysílání Rádia Impuls šéfredaktor slovenského zpravodajského webu Aktuality.sk Peter Bárdy.

Bárdy tvrdí, že v protiukrajinské rétorice Fico překonal i maďarského premiéra Viktora Orbána.

„Dnes už je minimálně užitečným idiotem Vladimira Putina. Předběhl v nadbíhání tomu režimu kohokoliv. Co je ještě horší, tak zastrašuje, děsí slovenské děti a matky, že jednou půjdou do války. Otevřeně blouzní o tom, že je přede dveřmi třetí světová válka, a že on dělá všechno pro to, aby tomu zabránil. Je to hrozné, je to cynické, je to odporné,“ říká Bárdy.

Minulý týden uplynulo šest let od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. „Věřil jsem, že Slovensko má šanci po té vraždě na víc, restartovat se, posunout se. Do jisté míry to k tomu směřovalo, jenže to nevyšlo. Populisté, kteří vyhráli volby v roce 2020, jsou do jisté míry zodpovědní za tento stav. Je to i ta slabost celé slovenské společnosti, že nejsme schopní se bránit dezinformacím,“ dodává.

To vše přitom nepodloženě hlásá ruský režim a do světa šíří ruská propaganda. Právě potřebou „denacifikovat“ sousední zemi odůvodňoval Putin svůj rozkaz ke vpádu vojsk na Ukrajinu, přestože krajní pravice na Ukrajině podle výsledků voleb sehrává jen okrajovou roli.

Ruská invaze rozpoutala nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války. Fico také kritizoval Evropskou unii, že nevyužívá svou váhu k prosazení okamžitého příměří a uzavření míru. K příčinám ruského vpádu na Ukrajinu zařadil také údajné nenaplnění slibů, že se Severoatlantická aliance nebude dále rozšiřovat na východ, a prohlásil, že případný vstup Ukrajiny do NATO představuje dobrý základ pro třetí světovou válku.

Ukrajina i Rusko prý potřebují bezpečnostní záruky od nejsilnějších mocností. Právě takové záruky přitom kdysi dali Rusové Ukrajincům. Předseda slovenské vlády taktéž „odmítl argumenty“, že válka musí pokračovat, aby si Ukrajina vybojovala spravedlivý mír. Takto přitom o dosažení spravedlivého míru „podle našich podmínek“ hovořil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zmínil to i v projevu adresovaném účastníkům sobotního shromáždění za Ukrajinu na pražském Staroměstském náměstí.

Na řečnickou otázku, co bude za rok, si pak Fico sám odpověděl, že se ještě více zaplní ukrajinské a ruské hřbitovy a zase zazní „tupé projevy“ o tom, jak Ukrajina bojuje za svobodu a nezávislost Slovenska.

Jeho projev vyvolal pobouření na sociálních sítích na Slovensku i v Česku a všimla si ho také ukrajinská média. „Fico se postavil na obranu Putina,“ napsala agentura Unian. „Slovenský premiér neuvedl vůbec nic konkrétního o tom, za jakých podmínek může být uzavřen mír mezi Ukrajinou a Ruskem,“ dodala k pasáži Ficova projevu, ve kterém kritizoval Evropskou unii, že jen podporuje „vzájemné zabíjení Slovanů“, ale nevyužívá svou váhu pro okamžité příměří.

„Bojová porada“? Běžný summit

V neděli pak Fico Slovákům zanechal další vzkaz. V tom oznámil, že v pondělí před svým odjezdem do Paříže na summit o pomoci Ukrajině svolá bezpečnostní radu státu a vládu a že musí mluvit se svými koaličními partnery. „Potom pojedu na bojovou poradu do Paříže, kterou narychlo v průběhu posledních hodin svolal francouzský prezident,“ pokračoval.

Emmanuel Macron tuto „bojovou poradu“ ovšem nesvolal narychlo. O summitu k situaci na Ukrajině informovala média už ve čtvrtek. Summitu se zúčastní německý kancléř Olaf Scholz, britský ministr zahraničí David Cameron, polský prezident Andrzej Duda či nizozemský premiér Mark Rutte. Českou delegaci povede premiér Petr Fiala.

Reportéři iDNES.cz poblíž fronty. Válka se blíží, asi zemřeme, popisují Ukrajinci

„Důvod porady je jasný. Včera (v sobotu) jsem při příležitosti druhého výročí války na Ukrajině řekl, že strategie Západu ve válce na Ukrajině selhala,“ sdělil Fico. Vyjádřil také své obavy z toho, že Západ bude svou další podporou Ukrajiny přispívat k eskalaci konfliktu, namísto aby představil „smysluplný mírový plán“.

„I kdyby mě měl můj postoj stát funkci předsedy vlády, udělám všechno, abych zabránil přímé účasti slovenských vojáků ve válce na Ukrajině,“ dodal Fico. Ani o odchodu vojsk členských zemí NATO na Ukrajinu nikdo kromě něj nehovoří.

Fico nicméně v tématu pokračuje i v pondělí. Podle něj několik členských zemí NATO a EU zvažuje, že na základě dvoustranné dohody vyšle své vojáky na Ukrajinu. Slovensko se nepřipojí, podotkl. V podobném duchu se o pařížské schůzce vyjádřil i předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini, který řekl, že by některé země mohly vyslat na Ukrajinu své vojáky spolu s vojenskou technikou. Zmiňoval se o nich jako o obsluze techniky.

„Neumím si přestavit, že na území Ukrajiny budou vojáci členských zemí NATO. Budou jen další mrtví. Všichni chtějí jen pokračování zabíjení,“ řekl Fico. Dodal, že by to znamenalo eskalaci konfliktu. S Pellegrinim shodně kritizovali, že jim mezi tématy nadcházejících jednání v Paříži jim chybí zmínka o mírovém plánu.

Fico také zopakoval svůj odmítavý postoj k dodávkám vojenského materiálu na Ukrajinu ze státních zásob Slovenska. Řekl, že Slovensko je připraveno pomáhat Ukrajině například v podobě odminovávacích zařízení nebo opravami techniky.

Jsme pátou kolonou Ruska, píší Slováci

Fica za jeho víkendové výroky zkritizovala také slovenská média. Portál Sme napsal, že je Slovensko pátou kolonou Ruska. „Dnes se Rusko může plně spolehnout, že slovanští bratři z Bratislavy ho podrží, vždyť na věčné časy a nikdy jinak. Proruské obsahy nehlásá nějaký moula s internetovou televizí a několika tisíci fanoušky, ale celá vládní koalice a předseda vlády. Tak vás zde máme, bratři, jsme vzorová pátá kolona,“ píše list.

Denník N uvedl, že Fico stihl Slovensko infikovat lžemi o Ukrajině jako nikdo jiný. „Ficův ideologický registr k ruské agresi je kompletní a vyčerpávající přehlídkou všeho kretenismu, který na obranu Kremlu může dnes zaznít v bývalém budoucím satelitu,“ míní.

„Můžeme se utěšovat, jak jen chceme, ale na veřejné mínění a naše čelné postavení v žebříčcích víry v konspirační teorie nemá nikdo větší vliv než tento travič studní,“ uvedl Denník N k osobě slovenského premiéra.

Jaká válka, v Kyjevě se žije normálně, řekl Fico. Na město opět padaly rakety

Podle bývalého šéfa slovenské diplomacie Miroslava Wlachovského pak Fico dává přednost zájmům Ruska a ničí důvěryhodnost Bratislavy u spojenců. „Převzal kompletně ruské narativy a je jejich největším šiřitelem. Ničí naši důvěryhodnost u spojenců a izoluje Slovensko,“ napsal o Ficovi Wlachovský, jenž vedl resort zahraničí v úřednické vládě, která loni dovedla zemi k předčasným parlamentním volbám.

Fica kritizoval rovněž lídr slovenské opozice Michal Šimečka. „To, co předvádí Robert Fico, je stále větší ostuda. Jen straší, lže, útočí na všechny, a sám si přitom hraje na oběť... místo toho, aby vládl a choval se jako lídr sebevědomé země,“ uvedl Šimečka, který je předsedou hnutí Progresivní Slovensko. Dodal, že nikdo jiný neměl v zemi tolik politického kapitálu, takovou sílu či čas, aby zanechal po sobě skutečné dědictví, ale Fico všechno promrhal.

Nynější vláda už čtyřnásobného premiéra Fica po svém nástupu do úřadu loni v říjnu zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob. Fico v uplynulých měsících opakovaně nešetřil kritikou vůči Ukrajině, kterou například označil za jednu z nejzkorumpovanějších zemí a za stát, který je pod vlivem Spojených států. Před svou cestou do ukrajinského Užhorodu zase tvrdil, že v Kyjevě žádná válka není.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví o aktuální situaci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Do zahradního jezírka u Berouna spadlo batole, vrtulník ho převezl do Prahy

29. dubna 2024

V Hlásné Třebani na Berounsku spadlo v neděli rok a půl staré dítě do jezírka u rodinného domu. Na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...