Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová | foto: ČTK

Nemáme nezávislou justici, posteskla si Čaputová. Strach z cizinců chápe

  • 275
Slovenská justice trpí vážnými nedostatky a není nezávislá. V rozhovoru s rakouským listem Kurier to prohlásila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Reagovala tak na vyšetřování loňské vraždy novináře Jána Kuciaka, která v zemi vyvolala politickou krizi a pád vlády sociálnědemokratického premiéra Roberta Fica.

„Justici bohužel nezávislou nemáme,“ řekla Čaputová. „Potřebujeme odpovědnou justici. Jako prezidentka mám alespoň poslední slovo při jmenování soudců,“ dodala s tím, že je třeba přikročit k reformám. 

Agentura APA poznamenala, že Čaputová je vnímána jako nositelka naděje nadstranického protestního hnutí proti korupci a zneužívání úřadů, které vzniklo po Kuciakově nájemné vraždě. 

Slovensko v nadcházejícím roce čekají parlamentní volby. K prosazení změn je podle prezidentky nezbytné, aby se před hlasováním sjednotila opozice. 

„Co nyní Slovensko naléhavě potřebuje, je spojení dobrých sil. Uvidíme, co volby v březnu 2020 přinesou,“ uvedla. 

V rozhovoru prezidentka odpovídala i na dotaz k odmítavému postoji Slovenska k přijímání uprchlíků. Čaputová vyslovila pochopení pro strach svých spoluobčanů.

„Slovensko není cílovou zemí uprchlíků. Dlouho jsme žili v izolaci, naše obyvatelstvo má tradiční strach z cizího. To musím respektovat a přistupovat k tomu s pochopením,“ vysvětlila. „Měli bychom řešit příčiny uprchlictví, ne následky,“ doplnila.

Čaputová v pátek navštívila Rakousko, kde se setkala se svým protějškem Alexanderem Van der Bellenem a také s kancléřkou Brigitte Bierleinovou. Ta před vstupem do politiky šéfovala rakouskému ústavnímu soudu. 

Slovenská policie vydala dokument o vraždě Kuciaka:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video