Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejsem LGBT+, nemají mě rádi. Matovič nařizuje médiím, koho zvát do debat

  16:37
Slovenský ministr financí Igor Matovič by rád omezil svobodu médií. Chce totiž zákonem nařídit, v jakém poměru mohou politici chodit do televizních diskuzí. Novináři by si prý měli zvát hlavně zástupce parlamentních stran. Tou nejsilnější je nyní Matovičovo OLaNO. Kritiku ministr odráží slovy, že jsou proti němu média zaujatá, „protože není LGBTI orientovaný“.
Slovenský ministr financí Igor Matovič (22. července 2020)

Slovenský ministr financí Igor Matovič (22. července 2020) | foto: Profimedia.cz

Politik, jenž zbohatl na vydávání regionálního tisku, se do novinářů naváží i osobními urážkami. Šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Peteru Bárdymu naposledy vzkázal, že je „hanba“, že si „užívá pocit pomalu Boha“ a že je jen slabým „odvarem“ zavražděného reportéra Jána Kuciaka, který pracoval právě v Bárdyho redakci.

A to vše jen proto, že Bárdy Matovičovi připomněl jeho slova z minulosti. Expremiér kdysi řekl, že je potřeba vyhrnout si rukávy, vystoupit ze své bubliny a řešit problémy obyčejných lidí, aby se na Slovensku nezačal „plíživě“ roztahovat fašismus.

Nyní se ovšem ve snaze prosadit svůj miliardový sociální balík pomoci rodinám zasaženým současným zdražováním, který se nelíbí šetřivější části koalice, nezdráhá využít ani hlasy krajní pravice. I díky ní v úterý balík prošel do druhého čtení, informují média.

Podle slovenských médií se Matovič předtím sešel se zástupem Lidové strany Naše Slovensko (LSNS). Tu vede odsouzený Marian Kotleba, který Matovičovi ještě před pár lety nestál ani za to, aby mu před televizní debatou podal ruku. Nyní je situace jiná a Matovič v rozhovoru pro rádio Expres prohlásil, že ho „tyto s*ačky nezajímají“ a že mu jde o výsledek. Klidně ať mu prý lidé říkají, že je fašista.

Slovenský premiér Peter Pellegrini hovoří s novináři po zasedání krizového štábu v Bratislavě. (12. března 2020)

Krátce po schůzce s krajní pravicí přišel ministr financí Matovič na koaliční radu s návrhem, jímž by omezil svobodu médií a v druhém sledu pomohl právě LSNS.

Pokud by navrhovaný zákon prošel, slovenská média – veřejnoprávní i soukromá – by si do svých diskuzí musela zvát přednostně politiky ze stran, které jsou zastoupené v parlamentu. Tím by ovšem zásah státu neskončil. Frekvence účasti politiků v debatách by se odvíjela od toho, jaký měla jejich strana volební výsledek.

Popularita OLaNO klesá

Od voleb z roku 2020 je v Národní radě nejsilnější Matovičovo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). To tehdy odstavilo od moci vládnoucí Směr-SD Roberta Fica a dosud vládne v koalici se třemi dalšími stranami. Ty měly ve volbách výrazně nižší zisky než vítězné OLaNO.

„Takový návrh tam zazněl, nepředložil však žádný konkrétní materiál. Souhlas koaliční rady nezískal,“ uvedla k Matovičovu nápadu šéfka poslaneckého klubu strany Svoboda a solidarita (SaS) Anna Zemanová. Návrh tak zcela jistě neprojde, Matovič na něm prý ale trvá a chce ho prosadit do září.

Pokud se mu to povede, ve výsledku by mohl pomoct i zmíněným extremistům, protože by si je televize zřejmě musely zvát častěji než dosud. Slovenská média se domnívají, že by zákon mohl z obrazovek naopak stáhnout jinou část opozice, a sice Hlas.

Ten založil expremiér Peter Pellegrini, ale do parlamentu se spolu se svými poslanci dostal ještě za Směr. Hlas se v průzkumech veřejného mínění umisťuje na nejvyšších příčkách popularity a jeho členové se v politických debatách objevují skutečně často – v hlavních relacích i častěji než OLaNO.

Sílící Fico už plánuje návrat k moci. Vládu chce sestavit s krajní pravicí

A to Matovičovi vadí. „Někdo se tu rozhodl, že udělá z Pellegriniho premiéra,“ tvrdil podle Denníku N s tím, že na svém návrhu trvá a chce ho prosadit do září. Už je prý načase stanovit pravidla, aby „televize konaly ve veřejném zájmu“. Třeba tak, že by měly častěji zvát kotlebovce a Hlasu sebrat jeho „nadhodnocený čas“.

Expremiér, který je ministrem výměnou za to, že se mu nerozpadla vláda, tak znovu pobouřil slovenskou veřejnost. Nápad se nelíbí koaličním ani opozičním politikům, o novinářích nemluvě. Ti připomínají, že podobně se k médiím chová i muž, kterého Matovič porazil, tedy expremiér Fico. Ten novináře často uráží a nazval je například „špinavé protislovenské prostitutky“.

Boj o zdanění ruské ropy


Slovenská sněmovna v úterý odložila hlasování o návrhu na zdanění ruské ropy, kterou v zemi zpracovává rafinerie Slovnaft z maďarské skupiny MOL. Strana SaS nejprve výměnou za zavedení nové daně žádala snížit sazbu DPH na pohonné hmoty.

Matovič to odmítl. Nově SaS žádá snížení spotřební daně na benzin a naftu. V opačném případě chce zdanění ropy vetovat.

Podle Matoviče Slovnaft těží z vývoje ceny suroviny na trhu. Původně řekl, že stát z nové daně získá až 300 milionů eur ročně. Ekonomové jeho ministerstva financí však odhadli, že v příštím roce může výnos ze zdanění ruské ropy dosáhnout jen desetiny z Matovičova odhadu.

Zmíněný Pellegrini k nápadu řekl, že jde o otevřenou cenzuru televizních diskuzí. „Ve snaze zabetonovat se u moci se Igor Matovič rozhodl jít přes mrtvoly,“ uvedl na sociálních sítích. Dodal, že zástupci OLaNO často odchází z debat „zbití jako psi“, a proto zřejmě nestojí o konfrontaci.

Korunu Matovič svým výrokům nasadil ve chvíli, kdy mu moderátor rádia Expres Braňo Zavodský řekl, že mezinárodní organizace podobné výpady ústavních činitelů vůči novinářům vnímají jako omezování svobody slova.

„To není snižování svobody slova, promiňte. Zlobím se na zaujatost médií, na sebestřednost médií, na aroganci šéfredaktorů, na aroganci novinářů, kteří si jednoduše řeknou, že když nejsem LGBTI orientovaný, tak jsem absolutní nepřítel,“ míní Matovič, jehož popularita za dva roky ve vládě citelně klesla.

V průzkumech už OLaNO zdaleka nedosahuje 25 procent tak jako ve volbách, podle posledních dat by skončilo s 10 procenty čtvrté za Hlasem, SaS a Směrem. Hypoteticky by se tak Matovičovi v dalším volebním období mohlo stát, že se v televizi bude objevovat mnohem méně než v současnosti.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Evropa je priorita, řekl Si Ťin-pching v Paříži. Macron ho usadil k holému stolu

6. května 2024  13:31,  aktualizováno 

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy s Evropskou unií pohlíží ze...

V Praze boural rolls-royce s BMW. To bylo v pátrání, posádka od nehody utekla

6. května 2024  13:59

Ve Výstavní ulici u pražského Jižního Města se dopoledne srazily tři osobní automobily. Na místě...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Rusko kvůli „provokacím Západu“ ověří přípravu taktických jaderných zbraní

6. května 2024  10:51,  aktualizováno  13:32

Rusko chystá manévry zahrnující přípravu rozmístění a použití taktických jaderných zbraní. V...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...