Skotská premiérka Nicola Sturgeonová hovoří ve Skotském Parlamentu v...

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová hovoří ve Skotském Parlamentu v Edinbourghu v Británii. (28. června 2022) | foto: Reuters

Ve věci referenda o nezávislosti jsou Skotové nejednotní, ukázal průzkum

  • 8
Podíl Skotů, kteří si přejí nadále setrvat ve svazku s Británií, jen velmi mírně převyšuje podíl těch, kteří se chtějí odtrhnout. Doposud nerozhodnutí obyvatelé Skotska tvoří deset procent. Ukazuje to průzkum společnosti Savanta ComRes pro portál The Scotsman.

Více než polovina dotazovaných Skotů s vypsáním referenda o nezávislosti, které premiérka Nicola Sturgeonová tento týden vyhlásila na 19. října 2023, ani nesouhlasí.

„Pokud by se referendum konalo zítra, 44 procent obyvatel Skotska by hlasovalo pro odchod a 46 procent proti, deset procent je nerozhodnutých,“ cituje průzkum agentura AFP. Jestliže vyškrtneme hlasy nerozhodnutých, poměr pro setrvání se změní na 51 ku 49 ve prospěch setrvání.

S vypsáním referenda souhlasí 40 procent dotazovaných. Proti němu se staví 53 procent účastníků průzkumu. Avšak podle portálu The Scotsman není jasné, zda premiérka v čase do konání referenda dokáže občany přimět k volbám dorazit.

Referendum o nezávislosti chceme v říjnu 2023, oznámila skotská premiérka

„Průzkum jen podtrhuje rozpolcenost Skotska,“ shrnuje analytik Chris Hopkins citovaný AFP.

Pro uspořádání referenda potřebuje Sturgeonová získat souhlas britské vlády, která se však důrazně staví proti.

Skotové už přitom jednou o setrvání ve svazku s Británií hlasovali, a to v roce 2014, tedy před britským odchodem z Evropské unie. Tehdy jich 55 procent uvedlo, že chtějí zůstat součástí Británie. Skotská národní strana, která je pro odtržení Skotska od zbytku Británie, ale tvrdí, že Brexit natolik proměnil okolnosti, že by se referendum o skotské nezávislosti mělo uskutečnit znovu. Brexit v roce 2016 ve Skotsku podpořilo 38 procent voličů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video