Jeden ze skotských občanů podporující referendum. (11. října 2022)

Jeden ze skotských občanů podporující referendum. (11. října 2022) | foto: Reuters

Skotsko se nevzdává dalšího referenda o nezávislosti, soud bude jednat měsíce

  • 14
Britský nejvyšší soud oznámil, že mu bude trvat měsíce, než rozhodne, zda skotská vláda může příští rok uspořádat druhé referendum o nezávislosti, a to bez souhlasu britského parlamentu. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová se zasazuje o vypsání dalšího referenda, které chce uspořádat 19. října 2023.

Podle Sturgeonové ale referendum musí být zákonné a mezinárodně uznané. Vláda premiérky Liz Trussové, i předchozí kabinet Borise Johnsona, to ale odmítá. Podle nich Skotové už tuto příležitost v roce 2014 dostali a samostatnost odmítli.

Hlasování bez souhlasu ústřední vlády v Londýně však není právně závazné. Skotská vláda proto požádala nejvyšší soud, aby se vyjádřil k legálnosti referenda bez svolení britské vlády.

„Bude pravděpodobně trvat několik měsíců, než vyneseme rozsudek,“ řekl předseda nejvyššího soudu Robert Reed na úvod dvoudenního slyšení, které podle něj představuje „špičku ledovce“ v tomto případu.

Voliči ve Skotsku, které má zhruba 5,5 milionu obyvatel, už jednou odchod ze svazku z Británií odmítli. V roce 2014 se jich 55 procent vyslovilo pro to, zůstat součástí Británie. Podle Skotské národní strany (SNP) však brexit natolik proměnil okolnosti, že by se referendum o skotské nezávislosti mělo uskutečnit znovu. Mezi Skoty v roce 2016 brexit podpořilo 38 procent voličů.

Referendum o nezávislosti chceme v říjnu 2023, oznámila skotská premiérka

Strany podporující nezávislost získaly v loňských volbách do skotského parlamentu většinu, což podle Sturgeonové znamená, že mandát skotské vlády vyvolat hlasování o nezávislosti na Británii je nyní silnější.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video