Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Rekord v Dubaji, balonky v Tokiu, hořící strom. Svět přivítal rok 2018

  11:50aktualizováno  1. ledna 2018 1:10
Velkolepé ohňostroje ozářily oblohu nad většinou měst, které už přivítaly rok 2018. Nejpůsobivější byly opět v australském Sydney nebo v Hongkongu, ten v Dubaji se dokonce zapíše do knihy rekordů. V Evropě i USA se před příchodem Nového roku zpřísňovala bezpečnostní opatření.

Kvůli místním a administrativním úpravám a časovým vyrovnáním trvá přechod do roku 2018 celkem 26 hodin a skončí až v pondělí ve 13 hodin středoevropského času.

Jako první nastal nový rok v ostrovním státě Samoa a také na tichomořském Vánočním ostrově (Kiritimati), který je součástí republiky Kiribati, a to úderem 11:00 SEČ. Po patnácti minutách nastala půlnoc na Chathamových ostrovech, které patří Novému Zélandu.

Ne všude tak vychází půlnoc ve vztahu k SEČ na celou hodinu, příklady jsou Teherán, kde první den nového roku nastane ve 21:30 SEČ, nebo Káthmándú (19:15 SEČ).

Prvními velkými sídly, která oslavila rok 2018, byly ve 12:00 SEČ novozélandská metropole Wellington a místní největší město Auckland. Hodinu poté začaly novoroční oslavy v Anadyru, který je nejvýchodnějším ruským městem.

Na ostrově Sachalin na ruském Dálném východu slavili tak bouřlivě, že na hlavním náměstí města Južno-Sachalinsk před zraky stovek bavících se lidí shořel hlavní novoroční strom vysoký 25 metrů. Marné hašení podle serveru Newsru.com provázela veselá hudba a bodré pokřikování přihlížejících.

„Stromeček hoří, svátek se povedl,“ napsala jedna očitá svědkyně na sociální síti. Vše podle agentury Interfax zavinil chybně odpálený ohňostroj. Nikdo nebyl zraněn. Mezitím se vítání Nového roku přesunulo přes všechna časová pásma a končiny Ruska až do nejzápadnější výspy země u Kaliningradu.

Ve 14:00 SEČ se k oslavám roku 2018 připojilo Sydney. Město připravilo 12minutový ohňostroj, který ozářil nebe nad budovou opery a přístavního mostu Harbour Bridge. Tři hodiny před půlnočním ohňostrojem uspořádalo Sydney na stejném místě pyrotechnickou podívanou také pro rodiny s malými dětmi, která trvala osm minut.

Oslavy v Sydney, které doprovází mimořádná bezpečnostní opatření, patří k jedněm z největších, pořadatelé očekávali až milion lidí. Podle odhadů se do ulic Melbourne, které je dalším z oblíbených cílů, vydalo skoro půl milionu lidí.

Zatímco v Sydney si oslavující dav ohňostroj užil, v Terrigalu severně od Sydney tomu tak nebylo. Několik hodin před půlnocí se zde vzňala loďka, ze které chtěli pyrotechnici část ohňostroje odpálit. Evakuováno muselo být několik tisíc lidí, řada z nich pak na twitteru o požáru a následné explozi psala jako o svém vůbec nejhorším zážitku. Na lodi se plavili dva muži, kteří podle policie utrpěli lehká zranění.

V Tokiu přivítali příchod nového roku vypuštěním tisíců bílých balonků a v Soulu ve stejnou hodinu rozezněli obrovský historický zvon. V Jakartě se už před tamní půlnocí (18:00 SEČ) shromáždilo téměř 450 párů v obrovském stanu, kde za dohledu místních úředníků podepsali svatební smlouvu. Novomanželům pogratuloval i jakartský guvernér Anies Baswedan a uvedl, že podobnou akci bude město pořádat každého silvestra.

Majestátní oslavy uspořádali v Dubaji, kde o místní půlnoci (21:00 SEČ) rozsvítili nejvyšší mrakodrap světa - 828 metrů vysokou budovu Burdž Chalífa. Podle agentury DPA se tak zapsali do Guinnessovy knihy rekordů s největší laserovou show na jedné budově. Na nejvyšším mrakodrapu se rozzářila arabská kaligrafie, geometrické obrazce či portrét prvního prezidenta Spojených arabských emirátů šajcha Zajda Nahajána.

Silvestrovská oslava na nejvyšším mrakodrapu světa v Dubaji
Nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa v Dubaji vítá příchod nového roku 2018 v...

Většina Evropy přešla do nového letopočtu ve stejnou dobu jako Česko. V pondělí v 1:00 SEČ začal rok 2018 pro Londýn s Lisabonem, v 6:00 SEČ se dočkal New York, po třech dalších hodinách pro San Francisco a Los Angeles a v 11:00 SEČ Honolulu.

Nejdéle si na novoroční přípitek museli počkat lidé na souostroví Americká Samoa, kde rok 2018 přišel v pondělí ve 12:00 SEČ. O hodinu později pak nový rok začal i na dvou neobydlených tichomořských atolech - Bakerově a Howlandově ostrově. Znamená to tedy, že až poslední místo planety vstoupí do roku 2018, bylo už na Samoi úterý 2. ledna dvě hodiny ráno.

V Paříži byly v ulicích tisíce policistů

Stejně jako v předchozích letech se slavil příchod nového roku za přísných bezpečnostních opatření. Například v ulicích Paříže byly na silvestra a Nový rok hlídkovat tisíce příslušníků bezpečnostních složek.

Celkem na bezpečnost lidí oslavujících příchod roku 2018 dohlíželo ve francouzském hlavním městě a na jeho předměstích 7 900 policistů a vojáků. Předejít chtějí nejen spáchání teroristického útoku, ale i výtržnostem. Na silvestra v Paříži vandalové často zapalují zaparkovaná auta. Po celé Francii hlídkovalo v ulicích měst poslední den roku 2017 99 tisíc policistů a příslušníků armády, sdělilo francouzské ministerstvo vnitra.

Oslavy příchodu nového roku v thajském Bangkoku

Skotský Edinburgh hýřil barvami.

Lampiony v okolí chrámu Borobudur v indonéském Magelangu

V Berlíně byla zóna pro ženy

Zvláštní důraz na bezpečnost oslavujících kladou také v Berlíně, kde se mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem mohlo sejít několik stovek tisíc lidí. Zóna oslav je zabezpečena dvojitým plotem, u vjezdů budou stejně jako v Paříži betonové bloky.

Poprvé byla na místě také takzvaná Safety Area, zóna, do které budou moci vstoupit pouze ženy a kde jim bude k dispozici vyškolený personál Německého červeného kříže. Ženy se na něj budou moci obrátit v případě, že se staly obětí sexuálního obtěžování, ale i v případě, že se v davu budou cítit nepříjemně.

Zóna bezpečí vznikla v Berlíně v reakci na masové sexuální útoky na ženy, které na přelomu let 2015 a 2016 páchali v Kolíně nad Rýnem, ale i dalších německých městech podle policie především imigranti ze severní Afriky. „Ne znamená ne, a pokud toho pachatel nenechá, zakročíme,“ řekl DPA mluvčí berlínské policie Thomas Neuendorf. Podobné zóny pro ženy vznikly i loni na karnevalu v Kolíně nad Rýnem i na letošním Oktoberfestu v Mnichově.

New York zažil druhý nejstudenější Silvestr, ale i tak se bavil

Skoro milion lidí vítal Nový rok na newyorském náměstí Times Square tradičním sledováním klesající kaleidoskopické koule. Moře lidí, místních obyvatel i zahraničních turistů, neodradila ani přísná bezpečnostní opatření, ani mrazivé počasí.

Bezpečnostní opatření v New Yorku před silvestrovskou nocí
Také New York posílil před silvestrovskou nocí bezpečnostní opatření a stavy...

Bezpečnostní opatření v New Yorku před silvestrovskou nocí

O půlnoci teploměr ukazoval 12 stupňů pod nulou, což podle záznamů představuje druhý nejchladnější Silvestr. Chladněji bylo jen v roce 1917, kdy bylo minus 17 stupňů Celsia, poznamenala agentura AP.

Před půlnočními oslavami se na Times Square odehrávala zábava s živým vystoupením Mariah Careyové, která letos zpívala své hity bez výpadku, jaký ji postihl loni. Zpěvačka se v mrazu domáhala horkého čaje, který ale nebyl, a tak žertovala o „katastrofě“. „Byl to krásný zážitek, kterému se nic nevyrovná,“ prohlásila jedna z účastnic oslav Colleen Keenanová.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...