Pouliční prodej jídla v KLDR (11. září 2012)

Pouliční prodej jídla v KLDR (11. září 2012) | foto: Profimedia.cz

KLDR vyhlásila válku pouličním prodejcům. Máme zemřít hlady? nechápou lidé

  • 170
Severokorejské úřady zasahují proti pouličním prodejcům potravin či jiného zboží a obviňují je ze zločinů proti lidu. Tažení odůvodňují porušováním opatření proti šíření covidu. Vládou dosud trpěný pouliční obchod je nicméně pro Severokorejce hlavním způsobem, jak si opatřit jídlo.

Nová, přísnější politika je nastíněna v dokumentech vytvořených propagandistickým oddělením ústředního výboru. Server Daily NK, který má v KLDR zdroje, k nim získal přístup. Materiál s titulkem „Pojďme úplně odstranit fenomén obchodu poblíž tržnic a v ulicích“ využívají úřední činitelé při přednáškách v továrnách, podnicích a sousedstvích (inminban).

„Covid-19 svým šířením napříč světem vyvolává velkou úzkost a znepokojení v mezinárodní komunitě,“ píše se v dokumentu, v němž se zmiňují i nové varianty covidu, které způsobují „globální pohromu“. Propagandistické oddělení dále uvádí, že KLDR kvůli pandemii vyhlásila národní karanténu a zavřela hranice.

V dokumentu jsou osočováni někteří „neprobuzení“ lidé, že brání karanténním opatřením tím, že provozují „chaotický“ pouliční obchod. Zátahy proti pouličním prodejcům tak strana odůvodňuje jako nutnost při boji s virem.

Podle propagandistického oddělení pouliční obchodníci a jejich zákazníci narušují úsilí státu zvládnout pandemii tím, že nenosí roušky, a „pochybným dodržováním hygieny“ při podávání jídla. Obchodníky dále obviňuje, že pro „získání jen pár mincí navíc“ kladou „individuální zájmy nad zájmy společnosti a kolektivu“.

Pouliční prodej jídla v KLDR (21. června 2019)

Podle Daily NK začaly zásahy proti pouličním prodejcům již v březnu. Úřady jim násilně zabavovaly zboží a postupně je začaly posílat i do pracovních táborů.

Obyvatelé podle zpráv přesto v nákupech pokračují. Pouliční prodejci totiž mají jídlo, zatímco stát v dodávkách potravin selhává.

Vůdce oslaví narozeniny. KLDR rozdá sladkosti, suroviny ale vybere od lidí

Lidé vnímají potírání pouličních prodejců jako signál, že „mají zemřít hlady“. Vůči praxi se proto v zemi objevuje silný odpor, který se snaží úřady utlumit pořádáním ideologických přednášek a cvičení, kterými se snaží vzbudit nenávist k „reakčním živlům“.

Stát dlouhodobě lavíruje mezi tolerancí neformálního trhu a jeho potíráním jako projevu kapitalismu, pro nějž není v socialistickém státě místo. Od ničivého hladomoru známého jako Namáhavý pochod se pořizování zboží základní spotřeby mimo oficiální struktury stalo nedílnou součástí života běžných Severokorejců, kteří se nemohli spoléhat na stát.

Odpad ze sóji a hromady rýže. Chudé Severokorejce živí pouliční jídlo

Jako v devadesátých letech, i nyní se neformální trh stává důležitějším než kdy dřív vzhledem k rozsáhlým ekonomickým problémům, se kterými se země v důsledku světové pandemie potýká. Podle zpráv lidskoprávních organizací mnoho lidí hladoví, problémy s potravami přiznal i samotný vůdce Kim Čong-un.

KLDR ale stále nepřipouští, že by se v zemi objevil případ koronaviru, proti němuž přijala velmi přísná omezení. Severokorejská média denně varují před šířením poslední varianty omikron s tím, že je pětkrát silnější než delta.

11. října 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video