Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kimovu jadernou střelnici sledují satelity, v USA studují každý pixel

  19:17
Odpálí Kim další atomovku? Jakou může mít sílu? A kdy ji dokáže namontovat na raketu a poslat na USA? Naše znalosti severokorejského jaderného programu závisí na práci analytiků, kteří každý den bedlivě studují satelitní snímky Severní Koreje, píše agentura Bloomberg.
Severokorejská jaderná střelnice Pchunggje-ri na satelitním snímku z 12. dubna...

Severokorejská jaderná střelnice Pchunggje-ri na satelitním snímku z 12. dubna 2017 | foto: Profimedia.cz

Když Severní Korea letos na počátku září odpálila svoji dosud nejsilnější jadernou pumu o síle 250 kilotun, Josepha Bermudeze to vlastně moc nepřekvapilo. 

Odborník na severokorejský jaderný program z Colorada léta studuje satelitní snímky atomových zařízení vzdálených téměř deset tisíc kilometrů od místa, kde pracuje. Na fotkách se snaží rozluštit význam i té nejnepatrnější skvrny a z drobných změn čte pohyb nákladních automobilů a dělníků.

Od letošního února spolu se svými kolegy sledoval zvýšenou aktivitu u jednoho z třech tunelů. U toho, který vede do podzemních odpališť v jaderném areálu Pchunggje-ri, kde KLDR provedla všechny testy svých jaderných zbraní.

„Od začátku roku jsme věděli, že provedou test,“ řekl agentuře Bloomberg Bermudez, jehož analýzy vychází na respektovaném webu 38 North. „Když ten den nastal, tak mojí reakcí bylo: ‚Aha, takže ten test konečně provedli‘“.

Jak poznat blížící se explozi

Zářijový test (KLDR tvrdí, že šlo o vodíkovou bombu) představoval další krok diktátora Kim Čong-una získat atomovou zbraň, s níž by mohl držet USA v šachu. Koncem listopadu postoupil ještě dál. KLDR vyzkoušela novou raketu Hwasong-15, která by podle Pchjongjangu mohla zasáhnout jakékoliv město v USA.

Americký prezident Donald Trump hrozí, že v případě nutnosti Severní Koreu „totálně zničí“. Severokorejská diplomacie zase hlásá, že válka je nevyhnutelná. Válka nervů a velkohubých prohlášení může jednoduše přerůst ve skutečný konflikt. Pečlivé čtení severokorejských aktivit je tak dnes důležitější než kdy dříve.

Válka je nevyhnutelná, reaguje Pchjongjang na hrozby z Washingtonu

Podzemní jaderná střelnice v Pchunggje-ri leží v odlehlém údolí asi 370 kilometrů severovýchodně od Pchjongajngu. Tamější žulové podloží exploze jaderných zbraní dobře tlumí a masiv 2205 metrů vysoké hory Mantap podle expertů poskytuje pro jaderné testy prakticky nekonečný prostor.

Američtí experti satelitní snímky Pchunggje-ri sledují každý den. „Zjistili jsme, že před testem obvykle dělají v tunelech výkopové práce. Dopraví tam další vybavení, pohybuje se tam více lidí,“ líčí Bermudez svoji práci. 

Když lidské hemžení utichne a vojáci, dělníci a auta se stáhnou, bývá to znamením blížícího se testu. „Často to naznačuje, že všechno je připraveno. Chystají se něco provést a už jen vyčkávají,“ říká analytik Jack Liu.

Mapa Kimových tunelů

Klíčovou podmínkou jejich práce jsou co nejkvalitnější podklady. Akademici z webu 38 North nepracují pro americkou vládu, a tak se opírají o fotografie od soukromých firem DigitalGlobe a Airbus Defence and Space. Snímky s extrémně vysokým rozlišením (u těch nejdokonalejších jeden pixel představuje třicet centimetrů ve skutečnosti) jim umožňují rozeznat budovy, silnice i vojenskou techniku.

Se snímky dostávají i řadu užitečných údajů: souřadnice, topografická data či záznamy o teplotě. Díky japonskou vládou financovaným senzorům na satelitu NASA dokonce vytvořili 3D model podzemních chodeb a pokusných bunkrů v Pchunggje-ri.

3D model tunelů v severokorejském testovacím areálu Pchunggje-ri

Přesná čidla ukázala, že hora Mantap se po zářijovém testu nepatrně pohnula. V oblasti bylo zaznamenána řada sesunů půdy a japonské zdroje dokonce tvrdí, že při závalech v pokusných tunelech zahynuly dvě stovky severokorejských dělníků. Pchjongjang to popřel.

Určit přesné datum, kdy Kim odpálí další pumu, je nemožné. Severokorejští inženýři se na testy mohou chystat dlouho dopředu. Stává se, že nechají prohloubit testovací tunel a pak dlouho čekají, až nejvyšší vůdce vydá povel.

„Není to exaktní věda,“ říká Jenny Townová, šéfredaktorka webu 38 North. „Pokud spatříme na kolejích vedoucích na výsypku malý flek, tak dojdeme k závěru, že to nejspíš bude vozík. Jenže to nemůžeme nijak ověřit. Můžeme se jen spoléhat na fakt, že na kolejích se obvykle nacházejí železniční vozíky.“

Už je pozdě

Pchjongjang v poslední době svůj raketový a jaderný program tají víc než dříve. Na testovacích lokalitách se pracuje hlavně v noci, vojenská technika se natírá kamuflážní barvou a zakrývá maskovacími sítěmi. Pohled z oběžné dráhy může zmařit mrak či hustý déšť.

Severní Korea

Američtí analytici musí počítat i s tím, že Severokorejci dobře vědí, že jsou sledováni. „Musíte se ptát, proč vidíte zrovna to, co vidíte. Neukazují nám to jen jako němou výhrůžku, aniž by museli verbálně pohrozit jaderným testem?“ zamýšlí se Townová.

Snímky pořízené po zářijovém odpalu ukázaly, že v Pchunggje-ri začaly práce na novém komplexu tunelů. To jen potvrzuje Kimovo železné odhodlání pokračovat v jaderném programu i přes Trumpovy plamenné hrozby.

„Na zastavení toho programu už je pozdě,“ říká Jeffrey Lewis, odborník na jaderné zbraně z Middlebury Institute of International Studies v kalifornském Monterey. „Pokud ho chtěli zarazit, tak to měli udělat tak před deseti, patnácti lety. Severní Korea zcela jistě bude mít mezikontinentální raketu s termonukleární zbraní, kterou dokáže zasáhnout Spojené státy,“ uzavírá Lewis.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...