Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg u památníku Varšavského povstání v Polsku (2. srpna 2010)

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg u památníku Varšavského povstání v Polsku (2. srpna 2010) | foto: Leona Šlajchrtová, iDNES.cz

Schwarzenberg se toulal Varšavou. Má on vůbec ochranku? divili se turisté

  • 73
Varšava (Od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) - Staronový šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg navštívil v rámci kolečka zdvořilostních návštěv Polsko. Ve Varšavě strávil necelých pět hodin a stačil toho hodně. Pracovní oběd, kladení věnců i malé pivo v jedné z tamních pivnic.

"Kdo je ten chlápek?" vyzvídal podsaditý Američan s knírem a výrazným texaským přízvukem při pohledu na českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga u pomníku Varšavského povstání, a bezděky si začal urovnávat barevné tričko.

Nastoupený špalír vojáků, velký modrobílý věnec připravený u schodů a chumel lidí v obleku okolo šéfa české diplomacie byly jasným signálem, že se nejedná o zcela běžného turistu, který si stejně jako Američan přišel vyfotit sousoší s polskými vojáky.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg u památníku Varšavského povstání v Polsku (2. srpna 2010)Památník Varšavského povstání v Polsku (2. srpna 2010)

V tu chvíli byl Schwarzenberg téměř u konce své jednodenní zdvořilostní návštěvy v polské Varšavě, jejíž značnou část strávil po boku tamního šéfa diplomacie Radoslawa Sikorského.

"Ministr zahraničí? A to tady chodí jen tak bez ochranky?" ptal se opodál stojící Brazilec, který rovněž vytrvale mačkal spoušť svého fotoaparátu. "To by se tedy u nás stát nemohlo," dodal překvapeně. Ministr ale zcela bez ochranky nebyl, nad jeho bezpečností bděli dva muži. Působili však hodně nenápadně.

Šéf české diplomacie v polské Varšavě (2. srpna 2010)A zřejmě jim neudělalo velikou radost, když Schwarzenbergův tým zavelel, že se půjde před odletem do Prahy ještě na "jedno malé".

Kromě možnosti svlažit hrdlo v srpnově rozpálené Varšavě, vyšel ministr tímto krokem vstříc hlavně novinářům. Předchozí tisková konference v paláci Foksal, který využívá polská diplomacie, byla totiž velmi krátká.

Celá česká výprava nebyla moc početná, takže se po chvilce všichni spokojeně usadili na jedné z příjemných restauračních zahrádek. Jaké zklamání ale nastalo, když drobounká servírka zajíkavě prozradila, že u nich pivo nečepují."Jenže my bychom si rádi dali Zywiec," řekl ministr a ostatní navrhli přesun. Naštěstí jen o několik kroků dál.

Budeme si pomáhat, dohodli se ministři

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (vpravo) se svým polským protějškem Radoslawem Sikorovským ve Varšavě (2. srpna 2010)- Šéfové české a polské diplomacie se na pracovním obědě shodli na posílení vzájemné spolupráce. V budoucnu tak plánují vzájemně využívat své ambasády. "Oba státy jsou pod rozpočtovým tlakem, který země nutí k uzavírání ambasád," řekl Schwarzenberg. "Dohodli jsme se proto na využívání společných ambasád." Češi by mohli v určitých zemích nabídnout své kanceláře polským diplomatům a naopak. O které země by se jednalo, ministr neupřesnil. Zmínil pouze afghánský Kábul, kde mají zázemí Češi.

- Ministři také hovořili o možném vzniku společných pracovních skupin; posílení působení Česko-polského fóra; dalším rozvoji společného projektu Východního partnerství a v neposlední řadě se zabývali i otázkou protiraketové obrany USA v Evropě.

- V příštím roce by mělo v Česku začít fungovat centrum včasného varování. Polsko se zase s USA dohodlo na výstavbě raketové základny do roku 2015, která by měla začít fungovat o tři roky později. Zatím však Američané jednají se všemi státy pouze v bilaterální rovině, proto Schwarzenberg se Sikorským neprobírali detaily návrhů. "Budeme o protiraketové obraně jednat společně až v listopadu na summitu NATO v Lisabonu," řekl šéf české diplomacie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video