Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Schwarzenberg: Ekonomická krize by mohla odložit stavbu radaru

  • 130
Američané by kvůli ekonomické krizi mohli na čas odložit plán na stavbu radarové základny v Česku. Včera to v Bruselu řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle vicepremiéra Alexandra Vondry ale z Washingtonu žádný takový signál nepřišel.

"Umím si představit jisté přesunutí projektu," citovala Schwarzenberga rakouská agentura APA. Česko prý s tím nemá žádné problémy. "Naši povinnost jsme coby spojenci splnili," dodal ministr.

Podle agentury také kritizoval Rusko, které americký záměr postavit radar v Česku a základnu s antiraketami v Polsku dlouhodobě odmítá. Rusové si prý "pořád představují, že mohou mluvit do vývoje v zemích, co jednou náležely do Varšavského paktu," řekl. "A to je stanovisko, které nemůžeme akceptovat."

Vondra: Peníze na radar jsou

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra dnes novinářům řekl, že z Washingtonu žádné sdělení o odkladu stavby radaru nepřišlo. A ani se nečeká.

"V Kongresu ty peníze jsou. Ty peníze bohatě stačí, aby projekt mohl být realizován. Rozhodně to stačí, pokud jde o radar v České republice. Já neočekávám žádné změny," prohlásil Vondra, jenž se stejně jako Schwarzenberg účastní jednání ministrů zahraničí a evropských záležitostí v Bruselu.

Američané chtějí postavit základny v Česku a Polsku jako ochranu proti hrozbě ze strany Íránu či KLDR. Nově zvolený prezident Barack Obama protiraketový systém v zásadě podporuje, nicméně dal najevo, že definitivní zelenou mu dá až ve chvíli, kdy se prokáže jeho efektivita.

USA teď navíc procházejí největší hospodářskou krizí za posledních sedmdesát let a Obama se spíš než na obranu soustředí právě na řešení ekonomických problémů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video