Premiér Mirek Topolánek v Izraeli (10. března 2008)

Premiér Mirek Topolánek v Izraeli (10. března 2008) | foto: Reuters

Schůzka Špidla - Topolánek? Jedině v Jeruzalémě

  • 12
Od zvláštního zpravodaje MF DNES - Aby bydleli dva čeští premiéři, současný a bývalý, v jednom hotelu, v jednom městě a oba byli současně na oficiální návštěvě Izraele, to je mimořádná souhra náhod. Ale stalo se tak od neděle do dneška v jeruzalémském hotelu King David.

V hlavních rolích jsou Mirek Topolánek a jeden z jeho předchůdců, nynější eurokomisař Vladimír Špidla.

"Je to skutečně unikátní, ale alespoň byla příležitost si pohovořit o některých věcech," řekl včera MF DNES Špidla. Topolánek i eurokomisař jsou zde totiž v podstatě za podobným účelem – jak zachovat vyváženou politiku k Izraelcům i Palestincům.

Česko jako cesta z blízkovýchodního kruhu?
Zatímco stávající premiér jel při své současné návštěvě Blízkého východu do Jordánska a Izraele, Špidla navštívil i palestinská území. Oba politici se všude setkali s tím, že znepřátelené strany si poměrně naivně myslí, že až bude Česko předsedat v roce 2009 Evropské unii, tak by to mohlo prakticky neustále zablokovanou situaci na Blízkém východě výrazněji ovlivnit.

Oba čeští politici se všem snaží vysvětlit, že tak jednoduché to v době předsednictví skutečně nebude.

A Špidlova oficiální zpráva navíc hovoří i o tom, že eurokomisař jel jednat k Palestincům "o projektech pomoci ženám právě v den Mezinárodního dne žen". Což se v sobotu také stalo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video