Rusové vyšlou vojáky do monitorovacího centra v Colorado Springs

- Rusko přijalo americkou nabídku, aby se skupina ruských důstojníků podílela na přelomu let 1999-2000 na činnosti společného monitorovacího centra v Coloradu Springs, které bude sledovat údaje o případném odpálení raket. Oznámilo to ve Washingtonu ministerstvo obrany.
Činnost dočasného "centra pro strategickou stabilitu a Y2K" bude založena na spolehlivosti amerických počítačů a družic a tento projekt má obnovit důvěru Moskvy ve chvíli, kdy by v důsledku poruchy počítače (takzvaného Y2K bugu) bylo mylně zaznamenáno odpálení rakety v USA nebo jiných zemích.

Příslušnou dohodu podepíší příští týden v Moskvě americký ministr obrany William Cohen a jeho ruský protějšek Igor Sergejev.

Americko-ruský monitorovací tým bude působit koncem prosince a začátkem ledna na letecké základně v Colorado Springs 24 hodin denně, aby odhalil případné problémy spojené s přechodem počítačů na nový letopočet. Rusové zde budou mít deset až dvacet
důstojníků.

Jednání o ruské účasti na tomto projektu začalo už před rokem, avšak Moskva je přerušila, když za letecké války NATO proti Jugoslávii zmrazila veškerou vojenskou spolupráci se Spojenými státy.

Ministr Cohen chce také přimět Rusy, aby pokračovali v jednání s USA o zřízení stálého střediska včasného varování v Moskvě, což je už dřívější společný projekt prezidentů Billa Clintona a Borise Jelcina.

Cohen odlétá do Moskvy v neděli a do Washingtonu se vrátí v úterý. Podle ministerstva obrany bude předmětem jeho jednání se Sergejevem také zlepšení vojenských vztahů a omezení jaderných zbraní. Bude to první schůzka obou ministrů od června, kdy v Helsinkách úspěšně dojednali účast ruských vojáků v mírových silách v Kosovu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video