Bývalý britský premiér Gordon Brown | foto: Profimedia.cz

Petice žádá „norimberský proces“ s Putinem, podpořili ji britští expremiéři

  • 293
Dva bývalí předsedové vlády Velké Británie se vyslovili pro vznik nového mezinárodního tribunálu, který by posuzoval činy ruského prezidenta Vladimira Putina v souvislosti s Ukrajinou. Vzorem by měly být norimberské procesy s nacisty po druhé světové válce, míní Gordon Brown a sir John Major. Oba podepsali spolu s desítkami dalších osobností petici. Celkem už má 750 tisíc podpisů.

Premiér z let 2007 až 2010 Brown řekl portálu BBC, že „svět po pádu Berlínské zdi předpokládal, že demokracie a zákony přetrvají“. Putin to však podle něj nyní nahradil použitím síly.

„Tahle válka už viděla nevybíravé ostřelování civilistů, porušování příměří u humanitárních koridorů a jaderné vydírání,“ řekl Brown. Na otázku, zda považuje ruského prezidenta za válečného zločince, odpověděl: „Řekl to americký prezident Joe Biden a je to i můj názor.“

Válka na Ukrajině

Brown a Major jsou mezi 140 akademiky, právníky a politiky, kteří už podepsali petici za vznik právního systému po vzoru norimberských procesů. „Jestli teď nevyšleme jasný vzkaz, můžeme pak čelit agresi v dalších zemích, která taky nebude potrestána,“ uvedl Brown.

Válečné zločiny na Ukrajině už začal vyšetřovat Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu. Jeho pravomoci jsou však podle některých názorů omezené. Zločince je možné stíhat jen s doporučením Rady bezpečnosti OSN, což Rusko jako její člen může vetovat.

Nový tribunál by tak měl doplnit aktivity ICC, aby podle Browna „odstranil kličky v zákonech, které by Putinovi pomohly uniknout spravedlnosti“.

„Musíme jednat rychle, ujistit Ukrajince, že jsme odhodlaní k činům a ne jen slovům,“ dodal expremiér.

Chci vidět Putina za mřížemi, říká poslední žijící žalobce z Norimberka

Celkově už je signatářů petice více než 750 tisíc. Z veřejných osobností je mezi nimi třeba ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, expředsedkyně britského Nejvyššího soudu lady Brenda Haleová nebo poslední žijící žalobce z norimberských procesů s nacisty Benjamin Ferencz.

16. března 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video