Vyčistili jsme Mariupol od Ukrajinců, tvrdí Rusko. Zelenskyj to nekomentuje

  • 821
Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské a proruské jednotky vyčistily celou městskou oblast přístavu Mariupol od ukrajinských sil. Zbylé ukrajinské bojovníky prý Rusové zablokovali v rozsáhlém areálu tamních oceláren Azovstal. Ukrajinský prezident Zelenskyj tvrzení Moskvy nekomentoval. Situace ve městě je velmi vážná, řekl jen.

Ukrajinské síly ve strategickém přístavním městě obléhaném od počátku března ztratily do soboty již více než 4000 bojovníků, prohlásil podle agentury RIA mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ruské ministerstvo obrany vyzvalo obránce Mariupolu, aby v neděli od šesté hodiny ranní moskevského času ukončili odpor a složili zbraně. „Všem, kteří složí zbraně, zaručujeme jejich životy,“ uvedlo.

Dodalo, že obránci by měli beze zbraní opustit závod do jedné hodiny odpoledne moskevského času. Ukrajinská vláda se podle agentury Reuters k této výzvě nevyjádřila.

Prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer řekl, že situace v Mariupolu je extrémně vážná a že on či jiní vysocí představitelé ukrajinské vlády jsou v kontaktu s jednotkami ve městě. Tvrzení Moskvy o vyčištění městské oblasti od ukrajinských vojáků ale přímo nekomentoval. Podle něj se ruské jednotky snaží zcela zničit civilní obyvatelstvo v přístavním městě, uvedla agentura Reuters.

Ukrajinský prezident už dříve novinářům také řekl, že likvidace posledních ukrajinských vojáků v Mariupolu by vedla ke konci mírových jednání s Moskvou.

Server Ukrajinska pravda s odvoláním na informace ukrajinské rozvědky uvedl, že ruská tajná služba FSB zadržela jednoho z vůdců separatistické Doněcké lidové republiky Eduarda Basurina za prozrazení plánů na použití chemických zbraní ruskými okupanty v Mariupolu.

Ruské síly se snaží dobýt černomořský přístav již několik týdnů, obklíčené město je odříznuté a tvrdé boje dopadají také na civilní obyvatelstvo. Ocelárny Azovstal jsou dějištěm opakovaných střetů. Podle Ruska tam nyní zůstává již jen několik bojovníků a ti jsou zcela zablokováni.

Svědectví z Mariupolu: mrtví v ulicích, čekání na popravu i místní udavači

„Jejich jedinou šancí, jak si zachránit život, je dobrovolně složit zbraně a vzdát se,“ uvedlo ruské ministerstvo. Dodalo také, že 1464 ukrajinských vojáků se již vzdalo. Ukrajinská strana dosud odmítá informace o tom, že by se v Mariupolu vzdávaly velké počty příslušníků jejích ozbrojených sil.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Konašenkov v neděli podle agentury TASS uvedl, že ukrajinské síly od začátku války zaznamenaly „nenapravitelnou ztrátu“ přes 23 000 bojovníků. Kyjev uvádí, že od začátku konfliktu padlo 2500 až 3000 jeho vojáků. Údaje ani jedné ze strany bojů není možné nezávisle ověřit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video