Ruský prezident Vladimir Putin se účastní rusko-afrického summitu v Petrohradě....

Ruský prezident Vladimir Putin se účastní rusko-afrického summitu v Petrohradě. (27. července 2023) | foto: Profimedia.cz

V Kyjevě satanisté, v Polsku okupanti a Putin spasitelem. Kreml úkoluje média

  • 84
„Ve svatém ruském městě Kyjevě se usadili satanisté a Rusko se postavilo na obranu pravoslavné víry.“ Takové poselství mají svému publiku předávat ruská státní média a armádní blogeři. Kreml jim to nakázal v nových instrukcích, jak informovat o současném dění. Stojí v nich i to, že Polsko si na „okupovaných původních ruských územích“ podrobilo lid katolicismem.

Kreml nové instrukce vydal u příležitosti výročí Svěcení Rusi, neboli zavedení křesťanství coby státního náboženství v Kyjevské Rusi za vlády knížete Vladimíra Velikého roku 988. Rusko si událost připomíná 28. července a Moskva ji využila jako příležitost k proválečné propagandě.

„O Svěcení Rusi hovořte jako o klíčovém zlomu v ruských dějinách a bodu vzniku ruské státnosti. Zdůrazněte, že právě společná víra umožnila východoslovanským kmenům stát se jednotným národem,“ stojí v pokynech určených státním novinářům a prokremelským blogerům.

Boj o svaté srdce pravoslaví. Schizma v ukrajinské církvi spěje do finále

Ruští úředníci se věnují také „protivníkům Ruska“, kteří podle nich bojovali proti pravoslaví na Ukrajině, v Bělorusku nebo v Polsku. „Polští králové na okupovaných původních ruských územích nastolili katolicismus a uniatství, aby zlomili a podrobili si lid,“ stojí v textu, jenž získal portál Meduza.

Slova o Polsku a okupovaných územích přicházejí několik dní poté, co se Putin dopustil podobně kontroverzního prohlášení.

„Díky Sovětskému svazu, díky Stalinově pozici, získalo Polsko významné části území na Západě, území, které patřilo Německu. Je to pravda: západní území dnešního Polska byla Stalinovým darem Polákům. Zapomněli na to naši přátelé ve Varšavě? Připomínáme jim to,“ prohlásil ruský prezident na zasedání bezpečnostní rady. Zároveň ale jaksi pomlčel o tom, že SSSR v roce 1939 napadl Polsko společně s Německem.

„Jen Putin může všechno napravit“

Autoři instrukcí hovoří také o Ukrajině. Její vládu označili za „režim odpadlíků“, jenž vede válku proti ukrajinské pravoslavné církvi s cílem „zničit duchovní svazky bratrských národů“. O tom, že Rusko v minulém týdnu při raketovém úderu na ukrajinskou Oděsu poničilo katedrálu Proměnění Páně, se nezmínili.

Původní stavba byla zničena za vlády Josifa Stalina v roce 1936 v rámci jeho tažení proti náboženství. Když Ukrajina získala nezávislost, obyvatelé vytvořili fond, aby ji uvedli do původního stavu. V roce 2010 novou budovu vysvětil patriarcha Kirill, vůdce ruské pravoslavné církve. Ten Kirill, jehož církev se spojila s Putinem a který opakovaně ospravedlňuje válku proti Ukrajině.

Pohrdáme vámi, upíři! Ruské bomby zničily katedrálu a v Oděse roste hněv

Kreml v instrukcích pro novináře podotýká, že jediným člověkem, který může situaci pravoslavného křesťanství na Ukrajině napravit, je Putin. Státní média mají za úkol vysvětlit Rusům, že jejich prezident se „může zasloužit o obnovení role Ruska jako ochránce pravoslavné víry“.

„Naše země bojuje proti novému satanskému režimu. Kyjevský režim záměrně ničí pravoslaví na Ukrajině, vyvíjí nátlak na kněze a zabírá kostely. Nacističtí satanisté se usadili ve svatém ruském městě Kyjevě, kde byla Rus pokřtěna. Rusko se postavilo na obranu pravoslavné víry a na frontě potírá neonacisty, kteří uctívají okultní ideje Hitlera a Bandery,“ zní v poselství Kremlu.

Zelenskyj či Hitler, Židé jsou největší antisemité, řekl Lavrov. Izrael zuří

Moskva za jeden z důvodů pro napadení sousední země uvádí potřebu její „denacifikace“ a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského opakovaně přirovnává k říšskému kancléři Adolfu Hitlerovi. Skutečnost, že v ukrajinském parlamentu není zastoupena ani jedna krajně pravicová strana, nebo fakt, že Zelenskyj je sám židovského původu a jeho příbuzní umírali za holokaustu, Kreml nevidí jako překážku pro to, aby ho nazýval nacistou.

Meduza s odkazem na zdroj v ruské vládě uvádí, že důraz, který instrukce kladou na Putina, se bude v ruských médiích v příštích měsících objevovat stále častěji. „Je to důležité pro volební kampaň. Prezident bude spojován s každým vývojem, jeho jméno bude neustále slyšet,“ uvedl zdroj.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video