Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všechny rakety zasáhly cíl. Putin dohlédl na cvičení ruských jaderných sil

  9:44aktualizováno  14:45
Ruský prezident Vladimir Putin sledoval cvičení ruských strategických jaderných sil a vyslechl hlášení, které mu podal ministr obrany Sergej Šojgu. Oznámily to ruské tiskové agentury. Strategické síly splnily úkoly cvičení v plném rozsahu, všechny rakety zasáhly svůj cíl, uvedla agentura TASS s odvoláním na Kreml.

Ruský prezident Vladimir Putin v Moskvě sleduje cvičení ruských strategických jaderných sil. (26. října 2022) | foto: Reuters

Rusko uspořádalo cvičení jaderných sil v době zvýšeného napětí, kdy po vojenských neúspěších ve válce proti Ukrajině začala Moskva obviňovat Kyjev, že chystá útok „špinavou jadernou bombou“, hrozící radioaktivním zamořením rozsáhlé oblasti za pomoci klasické trhaviny. Ukrajinští představitelé tato obvinění popřeli. Západ varuje Rusko před použitím jaderných zbraní pod falešnou záminkou.

Putin se spojil s ministrem z kremelského situačního střediska. Prostřednictvím videohovoru vyslechl hlášení šéfa resortu obrany a také náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Šojgu prohlásil, že cvičení bylo motivováno přípravou na případný nepřátelský jaderný útok proti Rusku.

„Soudruhu vrchní veliteli, v souladu s plánem výcviku ozbrojených sil se pod vaším velením koná cvičení, během kterého budou propracovány úkoly zasazení masivního jaderného útoku strategickým silami v reakci na nepřátelský jaderný útok,“ citovala Šojgua agentura TASS.

Ruské ministerstvo obrany ukázalo záběry odpálení mezikontinentální rakety Siněva z jaderné ponorky Tula a let strategického bombardéru Tu-95MS, který vypustil střely s plochou dráhou letu. V rámci cvičení byla z kosmodromu Pleseck vypuštěna také mezikontinentální raketa Jars. Jejím cílem - a stejně jako rakety Siněva - byl polygon na Kamčatce na druhé straně Ruska.

Pokud Rusko použije jaderné zbraně, bude čelit následkům, pohrozily USA

Putin ve středu prohlásil, že Ukrajina ztratila svou svrchovanost a řídí ji Spojené státy, které ji využívají jako beranidlo proti Rusku a vůbec proti společenství bývalých sovětských republik. „Ukrajina se stala nástrojem americké zahraniční politiky,“ řekl Putin podle agentury Interfax před vedoucími delegací spojeneckých republik na moskevské schůzce bezpečnostních orgánů a tajných služeb.

Ruský prezident také nařídil posílit bezpečnost objektů dopravní a energetické infrastruktury v obavě před útoky, jaký 8. října poškodil Kerčský most, vedoucí z Ruska na anektovaný Krym. Moskva tento útok připisuje ukrajinským tajným službám.

Neudělejte chybu, varoval Rusko Biden

Americký prezident Biden v úterý prohlásil, že Rusko by udělalo vážnou chybu, pokud by na Ukrajině použilo taktickou jadernou zbraň. Reagoval tak na ruská tvrzení o tom, že Ukrajina připravuje takzvanou špinavou bombu.

Ruské ministerstvo obrany v minulém týdnu informovalo své protějšky ve Spojených státech, Francii, Británii i Turecku, že ukrajinská vláda připravuje zbraň, která způsobí radioaktivní zamoření rozmetáním radioaktivního materiálu pomocí běžné trhaviny.

Rusko své obavy vzneslo i na jednání Rady bezpečnosti OSN za zavřenými dveřmi. Generálnímu tajemníkovi OSN Antóniovi Guterresovi poslal velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja dopis, kde jej vyzývá, aby udělal vše, co je v jeho silách, aby zabránil „ohavnému zločinu“ ze strany Ukrajiny.

Západní státy toto tvrzení shodně odmítly. Popřel jej i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který řekl, že obviňování Moskvy působí dojmem, že plánuje operaci pod cizí vlajkou.

Co umí špinavá bomba. Radiologická zbraň šíří zejména strach a paniku

Zároveň uvedl, že na Ukrajinu v reakci na ruská obvinění brzy dorazí odborníci z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kteří získají plný přístup. V této souvislosti Kuleba vyzval Moskvu, aby byla stejně transparentní.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby v pondělí uvedl, že Rusko již dříve jiné obviňovalo z věcí, které samo zamýšlelo udělat. „V současnosti ale neexistuje žádný důkaz, že by tomu tak bylo i v tomto případě,“ dodal Kirby.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...