Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za postup platí vysokou cenu. Ale dojdeme až k Mariupolu, věří Ukrajinci

  13:00
Ukrajinská armáda po začátku protiofenzivy svádí s ruským nepřítelem líté boje. Její vojáci se netají tím, že za postup na jihovýchodě země v posledních dnech zaplatili vysokou cenu. Přinášíme oběti, ale na oplátku jsme blíže k osvobození země, říkají. Podle analytiků ukrajinská armáda nyní zkoumá vnější hranice ruské obrany a hledá nejslibnější místa pro mohutnější útok.
Ukrajinské jednotky u čerstvě osvobozené vsi Neskučne na jihozápadě Doněcké...

Ukrajinské jednotky u čerstvě osvobozené vsi Neskučne na jihozápadě Doněcké oblasti (13. června 2023) | foto: Reuters

Muži v ukrajinské 37. brigádě v prvních dnech protiútoku dostali za úkol prorazit cestu okupovaným územím jižně od vesnice Velká Novosilka v Doněcké oblasti. Čerstvě vycvičená jednotka vyzbrojená západními zbraněmi se ale 5. června ocitla v potížích během prvních dvaceti minut.

„Rusové na nás pálili z minometů ze tří stran. Nemohli jsme nic dělat. Dva chlapi v mém vozidle to dostali, silně krváceli, jednomu střepina utrhla ruku. Zůstali jsme na poli bez tanků a těžké výzbroje,“ popsal listu The Washington Post třicetiletý voják s přezdívkou „Dřevorubec“.

Nedopadnout jako Rusové. Protiofenzivu pohání „neviditelný“ logistický konvoj

K jeho jednotce patřilo padesát mužů - jen dvacet střet zvládlo bez větších následků. Zbytek zemřel, utrpěl zranění nebo padl do zajetí. „Rusové nám za hodinu zničili pět obrněných vozidel. I mě zasáhl šrapnel, vylezl jsem z auta a pak jsem se plazil k linii stromů,“ uvedl Dřevorubec.

Jeho spolubojovníci, někteří z nich američtí veteráni a vojáci vycvičení v Evropě, líčí nasazení jako „hrot kopí v ukrajinské protiofenzivě“.

„První hodinu a půl útoku Rusové naši jednotku nepřetržitě ostřelovali. Poničili naše obrněná vozidla AMX-10 RC (dodaná Francií),“ popsal dění bojovník s přezdívkou „Grey“, jenž rovněž patří k 37. brigádě. Podle něho obrněná vozidla nebyla dostatečně odolná, aby muže ochránila. „Musela být umístěna za námi místo před námi,“ konstatoval Grey.

Po dvou hodinách ostřelování Rusům zřejmě došla munice, což Ukrajincům umožnilo využít okamžiku. „Obsadili jsme pozici nepřátel a vybojovali zpět kus území,“ dodal Dřevorubec.

Tlak 37. brigády nakonec umožnil dalším ukrajinským útvarům osvobodit čtyři vesnice – Neskučne, Storoževe, Blahodatne a Makarivku jižně od Velké Novosilky poblíž hranic Záporožské oblasti asi 80 kilometrů severně od zdecimovaného, Ruskem okupovaného Mariupolu.

Dvě z těchto obcí pomohla „vyčistit“ ukrajinská 35. brigáda námořní pěchoty. „Zvládli jsme to, aniž bychom dostali zbraně od západních spojenců, které pomáhají dalším brigádám na frontě,“ uvedl její mluvčí Serhij Kozachinskij. Někteří muži z jeho útvaru absolvovali výcvik v Británii či Norsku.

„Vojáci mají velkou motivaci vyhnat nepřítele z našeho území. I když třeba nemají veškeré vybavení, dokážou splnit úkoly, které po nich velení chce,“ dodal Kozachinskij.

Ukrajina zatím dělá průzkum, míní analytici

Ukrajinská armáda nyní pokračuje v bojích na dalších klíčových úsecích frontové linie – v Doněcké oblasti východně od Lymanu, na předměstí Bachmutu nebo v Marjince. A v Záporožské oblasti jižně od Orichiva.

„Nepřítel dělá vše pro to, aby si udržel dobyté pozice. Rusové se brání armádním letectvem i intenzivní dělostřeleckou palbou,“ uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Postrádáme drony a vysoce přesnou munici, připustil Putin. Mobilizovat nechce

Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) ukrajinská armáda zatím pouze zkoumá vnější hranice ruské obrany a hledá nejslibnější místa pro útok na mohutnější opevnění, která leží o několik kilometrů dál. Podle analytiků mají první obranné linie Rusů zadržet Ukrajince na tak dlouho, aby Moskva mohla zjistit, kde Kyjev plánuje hlavní útok, a nasadit zálohy.

„Kyjev zatím neukázal svou plnou sílu. Vše je nyní zaměřeno na oslabení ruských sil. Něco z toho, co vidíme, má možná Rusy zmást v tom, kde se chystá hlavní útok,“ řekl generálporučík ve výslužbě Ben Hodges, někdejší velitel americké armády v Evropě.

„Ukrajinské síly se pokoušejí o něco, čeho v současnosti není schopna žádná jiná evropská armáda: vést trvalé operace s kombinovanými zbraněmi ve velkém měřítku proti rovnocennému protivníkovi ve válce vysoké intenzity,“ uvedl Franz-Stefan Gady, britský armádní analytik.

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý prohlásil, že Ukrajina při protiofenzivě „dosud nedosáhla žádných úspěchů“ a přišla o 25 až 30 procent obrněné techniky dodané ze Západu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nicméně uvedl, že ukrajinská protiofenziva „dělá pokroky“. „Čím více území budou Ukrajinci schopni osvobodit, tím silnější ruku budou mít u jednacího stolu,“ řekl.

Ukořistili jsme na Ukrajině leopardy a obrněnce Bradley, chlubí se Rusové

Ztráty v 37. brigádě předznamenávají strašlivou cenu, kterou jsou ukrajinští představitelé ochotni za vytlačení ruských útočníků ze své země zaplatit. „Ano, přinesli jsme oběť, ale na oplátku jsme dostali výsledek,“ říká Dřevorubec, který se nyní léčí po zásahu střepinou do ramene.

Grey se dál účastní protiútoku. Cíl jeho formace? Dojít až k Mariupolu. „Musíme stále tlačit dopředu. Bojíme se smrti, ale chápeme, že nemáme jinou možnost. Musíme vytlačit nepřítele a osvobodit Ukrajinu,“ míní.

Zatímco úspěšná protiofenziva může podle WSJ povzbudit Západ, aby pokračoval v dodávkách zbraní a peněz Kyjevu, neúspěch by mohl zintenzivnit mezinárodní tlak na zastavení bojů a jednání s Kremlem – scénář, kterého se Ukrajina obává, neboť by mohl ukončit naděje na obnovení jejích hranic.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...