Šéf ruských Wagnerovců Jevgenij Prigožin (8. dubna 2023)

Šéf ruských Wagnerovců Jevgenij Prigožin (8. dubna 2023) | foto: AP

Prigožin znovu získává Putinovu přízeň, armáda není schopná plnit úkoly

  • 79
Ruské jednotky zvýšily intenzitu dělostřeleckých a leteckých útoků v oblasti Bachmutu. Uvádí to ukrajinské ministerstvo obrany. Okupanti dále útočí také u města Svatove, kde po zásahu domu ruskou raketou zahynuli tři civilisté. Američtí analytici uvádějí, že šéf ruských Wagnerovců Jevgenij Prigožin znovu získal přízeň Kremlu, neboť se ruské armádě nedaří plnit úkoly.

„Nepřítel jednoduše srovnává budovy a objekty v Bachmutu se zemí,“ uvedla v noci na úterý náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

„Neúspěšné“ ruské ofenzivy podle ní pokračují v Lymanu, Bachmutu, Avdijivce a Marjince v Doněcké oblasti. Rovněž neúspěšná byla údajně ruská útočná operace u Kupjansku. „Města Bachmut a Marjinka jsou nadále epicentry nepřátelských útoků,“ dodala Maljarová.

Britské ministerstvo obrany ve svém úterním komentáři k vývoji situace na bojišti uvedlo, že na Donbase pokračují těžké boje, nicméně existuje podle něj reálná možnost, že Rusko omezuje ofenzivní akce v okolí města Doněck, nejspíše proto, aby přesměrovalo zdroje k Bachmutu.

„V Bachmutu pokračují síly ruského ministerstva obrany a žoldnéřské Wagnerovy skupiny v plíživém postupu. Frontová linie v centru města z velké části kopíruje hlavní železniční trať,“ píše britský resort obrany.

Prigožin má zálusk na politickou stranu. Kreml zřejmě zakročí, míní zdroje

Podle nové zprávy amerického Institutu pro studium války (ISW) si šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin zřejmě znovu získává určitou přízeň ruského prezidenta Vladimira Putina. „Děje se tak zřejmě v důsledku neschopnosti ruské konvenční armády splnit úkoly, které jí Putin uložil pro zimní ofenzivu na Donbase,“ domnívají se analytici institutu. Ruští žoldnéři podle něj opět dostávají posily, munici a politické uznání.

„Míra Putinovy důvěry a přízně vůči Prigožinovi je v tuto chvíli nejasná, ale je pravděpodobné, že šéf Kremlu zastavil snahu ruského ministerstva obrany pomstít se Wagnerovcům tím, že jim odpíralo posily a munici,“ píše ISW. Prigožin měl v předchozích měsících opakovaně neshody s ministrem obrany Sregejem Šojguem, kterého kritizoval za postup ve válce.

Rusové dál pálí na Cherson i Charkov

U města Svatove v Luhanské oblasti v úterý ruský projektil zasáhl soukromý dům, ve kterém byli lidé, a vypukl požár. „Kvůli silnému dělostřeleckému ostřelování nebylo možné zachránit lidi z hořících trosek,“ uvedl šéf vojenské správy Luhanské oblasti Artem Lysohor.

Jedna žena utrpěla v důsledku bombardování obce Novojehorivka rány do krku, rukou a nohou od šrapnelů a byla hospitalizována v Charkově.

Mazejte zpět na frontu, ne domů. Kadyrov se obul do čečenských zajatců

Také Chersonskou oblast na jihu Ukrajiny ruské jednotky v pondělí intenzivně ostřelovaly, a to v 57 případech. Na její území vypálily 342 granátů a zraněn byl jeden civilista, uvedl na Telegramu oblastní vojenský správce Oleksandr Prokudin.

Rusové k útokům použili těžké dělostřelectvo, drony a letadla. Okupovanou část Chersonské oblast navštívil podle tvrzení agentury TASS z úterního rána ruský prezident Vladimir Putin, který se podle Kremlu vydal rovněž do Luhanské oblasti.

Putin podle Kremlu navštívil anektované oblasti. Čas nesedí, upozornil Kyjev

V okrese Baštan v Mykolajivské oblasti zaútočili ruští vojáci v noci s drony na objekt průmyslové infrastruktury, oznámil šéf regionální vojenské správy Vitalij Kim. Zatím nejsou hlášeny oběti.

Ukrajinská armáda podle generálního štábu od začátku ruské agrese vyřadila z boje 183 130 ruských vojáků, z toho 470 za poslední den. Informace tohoto druhu nelze nezávisle ověřit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video