Lodě čekají na proplutí Bosporským průlivem v Turecku. (31. října 2022)

Lodě čekají na proplutí Bosporským průlivem v Turecku. (31. října 2022) | foto: Reuters

Koridorem Černého moře pro vývoz obilí už se plout nebude, řekli Rusové

  • 480
Rusko pozastavuje plavbu v bezpečném koridoru v Černém moři. V pondělí večer to oznámilo ruské ministerstvo obrany. Koridor fungoval od léta v rámci dohody umožňující vývoz obilí a dalších plodin z ukrajinských černomořských přístavů zablokovaných po ruské invazi na Ukrajinu. Moskva tvrdí, že plavba je nepřípustná, protože koridor využil Kyjev k akci proti Rusku.

„Teď všichni brebentí kvůli tomu, co dělá Rusko, ale nepřipomínají, co to (ruské počínání) vyvolalo. A vyvolalo to vytvoření hrozby pro ten humanitární koridor,“ citovala Putina agentura TASS. Právě v koridoru, kterým plují lodě naložené obilím, podle Putina částečně probíhal útok na ruskou flotilu.

„Ty bezpilotní stroje, podvodní a létající drony, se částečně pohybovaly v koridoru, kterým se vyváží obilí z Ukrajiny. Tímto způsobem ohrozily jak naše lodě, které mají zajišťovat bezpečnost exportu obilí, tak civilní lodě, které to uskutečňují,“ uvedl šéf Kremlu. Zároveň označil útok na ruské lodě za neúspěšný, ruští námořníci ho podle něj odrazili.

„Netvrdíme, že přerušujeme naši účast v této operaci (obilné dohodě). Ne, my říkáme, že ji pozastavujeme,“ prohlásil Putin.

Turecko, OSN a Ukrajina dnes vyjádřily odhodlání pokračovat v obilné dohodě umožňující vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře.

V reakci na ruská obvinění, že Ukrajinci prý k útoku na Sevastopol zneužili civilní lodě v bezpečném plavebním koridoru, zástupce generálního tajemníka OSN Martin Griffiths dnes na jednání Rady bezpečnosti OSN prohlásil, že žádná civilní loď neplula tímto koridorem v noci na sobotu, kdy se útok na Černomořskou flotilu odehrál, nikdo neplul v koridoru ani v neděli a žádné plavidlo o víkendu nehlásilo incident.

Byl to teroristický útok, tvrdí Rusové

Plavba má být zablokována až do objasnění sobotního útoku dronů proti ruské Černomořské flotile v Sevastopolu na anektovaném Krymu. Ruské ministerstvo akci označilo za „teroristický útok“ a tvrdí, že k němu byly zneužity civilní lodě nacházející se v koridoru.

„Do objasnění situace okolo teroristické akce, spáchané Ukrajinou 29. října proti vojenským i civilním lodím v Sevastopolu, se plavba v bezpečném koridoru, vytyčeném černomořskou iniciativou, pozastavuje,“ uvedlo ruské ministerstvo. Za stávajících podmínek nelze podle něj zaručit bezpečnost plavby, a to až do doby, než ukrajinská strana „přijme dodatečné závazky“, že nevyužije tuto plavební trasu k „vojenským cílům“.

„Zdůrazňujeme, že Ruská federace jako účastník zmíněných dohod z nich nevystupuje, ale pozastavuje jejich platnost,“ tvrdí ministerstvo.

Ruské drancování s pomocí Sýrie. Jak Kyjev přišel o obilí za půl miliardy dolarů

Prohlášení následovalo poté, co z ukrajinských přístavů vyplulo během pondělka v rámci dohody o vývozu obilí 12 lodí. Rusko v sobotu pozastavilo svoji účast na dohodách umožňujících vývoz potravin z ukrajinských přístavů přes Černé moře. OSN, Turecko a Ukrajina se ale v neděli dohodly na plánu přesunu 16 plavidel.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí před oznámením Kremlu řekl, že Turecko je odhodláno dohodu o vývozu obilí z Ukrajiny ochránit, pro její pokračování se vyslovil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ale zapochyboval, zda se snaha o její zachování bez ruské účasti může setkat s úspěchem.

První loď s obilím vyplula s Oděsy na začátku srpna:

1. srpna 2022

V pondělí vyplulo rekordní množství obilí

Zelenskyj připomněl, že Ukrajina v červenci v Istanbulu uzavřela dohodu o exportu obilí s Tureckem a OSN a že neslyšel, že by ji chtěl někdo vypovědět. „Nemají zájem, aby způsobili hlad v Africe a Asii,“ řekl na adresu partnerů. Doufá také, že se jim podaří „uklidnit“ Rusko, které v červenci v Istanbulu uzavřelo paralelní, druhou dohodu s OSN a Tureckem - tu nyní pozastavuje.

Mluvčí vojenské správy v Oděse oznámil, že na lodích, které v pondělí vypluly z ukrajinských přístavů, bylo 354 500 tun zemědělských produktů. To je podle agentury Reuters dosud největší množství, jaké se z přístavů od uzavření dohody povedlo během jednoho dne vyvézt.

Potupa ruského námořnictva. Ukrajinci vypilovali útoky kamikaze čluny

Turecký ministr obrany Halusi Akar a jeho ruský protějšek Sergej Šojgu spolu v pondělí odpoledne telefonicky hovořili. Akar vyzval ruského ministra, aby Moskva přehodnotila rozhodnutí odstoupit od obilné dohody.

Turecký ministr argumentoval významem této dohody pro vyřešení globální potravinové krize a jejím výlučně humanitárním zaměřením, a proto by se dohoda měla uplatňovat odděleně od konfliktu na Ukrajině. Ruské ministerstvo obrany neupřesnilo, jak Šojgu na tureckou žádost reagoval.

Ruští vojáci v pondělí zasáhli v přístavu Očakiv na jihu Ukrajiny dva remorkéry, které vlekly nákladní čluny s obilím, uvedl list Ukrajinska pravda. „Dva lidé byli zabiti, jedno zraněného se podařilo zachránit a další člen posádky se pohřešuje,“ napsal deník. Očakiv, který leží 67 kilometrů na východ od Oděsy, nepatří mezi ukrajinské přístavy, na které se vztahuje obilná dohoda.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video