Lidé v Moskvě pokládají květiny k památníku básnířky známé pod pseudonymem...

Lidé v Moskvě pokládají květiny k památníku básnířky známé pod pseudonymem Lesja Ukrajinka. (24. února 2023) | foto: Reuters

Promiň, Ukrajino. Hrstka odvážných protestuje v Rusku proti válce, zatýká se

  • 137
Na první výročí ruské invaze na Ukrajinu se v různých městech v Rusku konají ojedinělé protiválečné protesty. Lidé také nosí květiny k pomníkům souvisejícím s Ukrajinou. Policie všechny projevy na podporu napadené země tvrdě potírá. Zadržela více než dvě desítky lidí, uvádí podle portálu Meduza ochránci lidských práv.

Ve městě Barnaul v západní části Sibiře policie zadržela nejméně pět lidí, čtyři z nich kvůli tomu, že na hlavním náměstí rozestavěli tabulky s protiválečným obsahem a položili u nich květiny. Dalším zadrženým je muž, který držel nápis „Dost bylo mlčení“. V Irkutsku stejný osud potkal ženu, která přišla na veřejnost s nápisem ve stylu inzerátu: „Potřebuji: Odvést vojska z Ukrajiny“.

V Jekatěrinburgu policie při protestu u památníku obětem politických procesů zadržela osm lidí, mezi nimi jsou dva novináři a nejméně dva lidé mladší 18 let.

Ve vsi Russko-Vysockoje v Leningradské oblasti se aktivista Dmitrij Skurichin nechal vyfotografovat, jak s omluvou „Promiň, Ukrajino“ klečí před svým obchodem popsaným názvy ukrajinských měst, která se v posledním roce stala terčem ruských útoků. Ruské úřady tohoto muže stíhají kvůli údajné opakované diskreditaci ruské armády, za což mu hrozí několik let ve vězení.

Letos vyhrajeme, burcuje Zelenskyj svůj lid. Ukrajina si připomíná rok války

V Petrohradu policie zadržela devět lidí, kteří přišli položit květiny k pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka. V Nižněnovgorodské oblasti ve městě Vyksa vyšel do ulic člen městského zastupitelstva Dmitrij Močalin s heslem „Mír - Ukrajině. Vojáky - domů“.

V Moskvě policie nařídila pracovníkovi komunálních služeb, aby odklidil květiny od pomníku básnířky známé pod pseudonymem Lesja Ukrajinka. V centru města u Puškinova náměstí příslušníci pořádkových sil zastavují chodce a provádějí u nich prohlídky, uvedl telegramový kanál Sirena.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video