Diskuze

Ruské vojenské vybavení stojí na čipech ze Západu, ukazuje analýza

Vybavení, které ruská armáda používá v bojích na Ukrajině, vychází ze západních technologií. Vyplývá to z analýzy dvou amerických expertů, kteří v květnu strávili více než týden na Ukrajině na pozvání ukrajinských tajných služeb. O výzkumu informoval deník The New York Times.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MH

Spojene staty jeste vyrabi nejake cipy?:-)

0 0
možnosti
JW

J14o48s91e21f 52W38e34b90r

5. 6. 2022 9:34

Čína dodá Rusku na co si vzpomene,Západ je už mimo hru.

0 1
možnosti
SK

Mě asi napadá, proč reaktivovali tanky T-62. Momentálně nejsou schopni modernizovat, resp. uvést do 100% ani skladové T-72 vlivem rozkrádání, nedostatečné údržby a nedostatku moderních komponent. Tudíž mají stejnou bojovou hodnotu jako jednoduché obstarožní T-62.

0 0
možnosti
MH

Tzn. jsou na tom stejne, jako zapadni armady :-)

0 0
možnosti
TV

Na druhe strane, neexistuje problem, ktery by se nedal vyresit lahvi vodky.

0 0
možnosti
Foto

Mám zkušenost s ruskými hosty v bavorském Garchingu. Jako jediný ruštiny znalý jsem je měl na starosti, významné fyziky z Novosibirsku.

Překvapivě nebyly tehdy v zemi raketové techniky k sehnání maličké baterie do hodinek, ty jsem jim opatřoval.

I když v Rusku nepochybně existuje třeba trh elektroniky, skutečně ruských výrobků je tam minimum. Zejména v oblasti nanometrových polovodičů Rusko nemá dostatečné kapacity a nevyvíjí na současné hranici.

Nějaké Silicon Valley nemá v Rusku šanci, vše, co je možné využít ve zbrojení, jde do zcela izolovaného okruhu. V USA se elektronika vyvíjí zcela živelně, tím vznikají i inovace, na které se Rusko nikdy nezmůže. Řízený systém je vždy limitován soudruhy z KGB, kteří ideologicky řídí. Idfeologie brání přílišnému rozvoji všeobecného trhu, preferuje vojenství.

Ale všechny úspěšné technologie, třeba SMD vznikly ve zcela nevojenských aplikacích.

3 0
možnosti
JH

J23a75n 72H91r43u11b34e58š

4. 6. 2022 16:38

Vypadá to, že ruská armáda by měla veliký problém i kdyby vstal z hrobu Napoleon.

2 0
možnosti
MV

No nevím teda. Tohle je hodně tendenční článek.

1 0
možnosti
JM

Ze Západu mínus 90%, z Číny plus 900% ... :-):-/

1 0
možnosti
Foto

Kdyby se většina Ruska vrátila k pasení dobytka, tak to Číně nebude vadit. Čím chudší a slabší Rusku bude, tím pro Čínu líp a líp. Prostě i kdyby se většina rusů vrátila k pasení dobytka, tak by to bylo pro Čínu nesmírně výhodné. Čína není žádnej obrovskej kamarád - to je velice vychytralej známej, kterej ví že čím slabší Rusko tím víc bude závislé na Číně. Dokonce Rusové jsou teď tak hloupí, že si zhoršují vztahy se zeměmi které Rusku přinášeli nejvíce bohatství. Jako čínané se můžou bezpochyby smíchy potrhat, neboť výhodnější situace pro Čínu snad už ani nastat nemůže. Čína si bude moct diktovat ceny pro ní výhodné. Takže Čína ví že nemusí pro Rusko dělat skoro vůbec nic a přitom se budou mít líp a líp. Vážně vtipná situace.

2 0
možnosti
PK

P42e40t10r 81K35r16a10l

4. 6. 2022 14:32

Za totace se navrhovali ve statnich vyzkumacich spoje pro pasovane cipy. Cipy se tez otvirali a kopirovali. Cina v tom dospela na vrchol. Rusaci si urcite neco nekde sezenou.

1 0
možnosti
Foto

Problém je zvládnutí technologie v nanometrové velikosti. Zde stojí Rusko před spoustou zanedbaných mezičlánků, k moderní technologii se musí propracovat.

1 0
možnosti
MN

Můžete mi prosím prozradit co to jsou DNESKA ty tzv. západní technologie? Před 20 - 30 lety bych to věděl. Ale dnes, kdy se to všechno vesměs vyrábí v Číně??? A už taky neplatí, že Číňani umějí jen kopírovat a to ještě s chybami. Ti už se taky naučili vyvíjet.

No dobře nám tak když jsme krátkozrakou ekonomickou politikou nastartovali čínský hospodářský růst.

9 1
možnosti
JH

Výrobní linky na ty čipy Čína ovšem neumí.

0 0
možnosti