V ústředí ruské tajné služby v Moskvě se střílelo. Jeden mrtvý, pět zraněných

  • 449
Poblíž moskevského ústředí ruské tajné služby FSB střílel večer neznámý útočník s kalašnikovem, který nejméně jednoho člověka zabil a pět dalších zranil. Informovala o tom kontrarozvědka a ministerstvo zdravotnictví. Příslušníci bezpečnostních složek muže zabili.

Agentura Reuters s odvoláním na očité svědky napsala, že v uzavřené oblasti kolem náměstí Lubjanka, kde se centrála FSB nachází, byla i po sdělení o dopadení útočníka dál slyšet střelba a také exploze.

List Izvestija nejdříve tvrdil, že na místě jsou tři mrtví. Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy bylo na náměstí Lubjanka u sídla FSB slyšet křik a střelbu. Další ruská média se rozcházela v informacích o počtu obětí, některá nejdříve mluvila jen o jednom mrtvém a několika zraněných.

Ruský telegramový zpravodajský kanál 112 uvedl, že útočníci byli tři. Dva měli být ihned zabiti, zbylý uprchl do blízké budovy. 

Tajné služby: Je to terorismus

Ruské tajné služby útok v centru Moskvy, jen několik stovek metrů od Rudého náměstí, vyhodnotily jako teroristický čin, informovala na sociálních sítích zpravodajská stanice RT. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že prezident Vladimir Putin byl o incidentu informován. 

Motiv útočníka je zatím neznámý. Zdroj blízký FSB řekl agentuře Reuters, že střelba mohla být naplánována tak, aby se odehrála v době projevu prezidenta Vladimira Putina ku příležitosti ruského dne bezpečnostních služeb. 

Střelba začala krátce poté, co prezident Putin ukončil svou několikahodinovou výroční tiskovou konferenci. Od začátku se ale média rozcházela v informacích o počtu obětí, některá mluvila o jednom mrtvém a několika zraněných, další až o třech mrtvých.

Sociální média ukazují policisty, jak běží od budovy a schovávají se za auty. Ve městě byl vyhlášen poplach.

Server Meduza uvádí, že ve všech budovách FSB byl spuštěn plán „Pevnost“. Všechny jsou uzamčené, nikdo nemůže dovnitř ani ven.

Ulice v okolí náměstí policie uzavřela. „Náměstí Lubjanka je nedostupné, policie posílá všechny pryč... Všechno je omotané červenými páskami, je tam množství policistů,“ řekl ruské redakci stanice BBC očitý svědek Dmitrij Filonov.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video