Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Rusku hlasovalo už přes polovinu voličů, web vládní strany napadli hackeři

Sledujeme online   10:09aktualizováno  22:54
V Rusku druhým dnem ze tří v sobotu pokračují prezidentské volby, v nichž lze využít i elektronickou formu hlasování. V závěru druhého dne svůj hlas odevzdalo 59 procent voličů. Vládnoucí strana Jednotné Rusko oznámila, že její internetové služby se staly terčem rozsáhlého kybernetického útoku DDoS. Volby jsou vůbec nejméně transparentní v ruské historii, hlásí monitorující nezávislé hnutí Golos.

Kyberútok stranu přiměl odstavit veškerou svou nekritickou digitální infrastrukturu. Na odrážení útoku podle tiskové agentury TASS pracují IT specialisté strany i pracovníci úřadu Roskomnadzor, který má mimo jiné na starosti dohled na telekomunikace a informační technologie.

Podstatou útoku DDoS je systematické zahlcování cílového serveru velkým počtem dotazů, které jej vyřadí z provozu. Jaká hackerská skupina za sobotním útokem stojí, není zatím jasné.

V rafinerii v ruské Syzrani vypukl požár, zaútočil na ni ukrajinský dron

Prezident Vladimir Putin již dříve obvinil Ukrajinu ze snahy destabilizovat situaci v období voleb. Páteční první den třídenních voleb mimo jiné provázely ukrajinské útoky na ukrajinských územích okupovaných Ruskem i v příhraniční ruské Belgorodské oblasti. Putin prohlásil, že ukrajinské akce nezůstanou bez odplaty.

V Rusku odstartovaly prezidentské volby, Putinovi zajistí dalších šest let u moci

Šéf kybernetického oddělení ukrajinské tajné služby SBU Illja Vitjuk podle serveru Ukrajinska pravda v pátek uvedl, že od začátku ruské invaze v roce 2022 odrazila SBU téměř 10 tisíc ruských kyberútoků, z toho většinu v prvotních fázích. Ruské tajné služby své agresivní působení v kyberprostoru zintenzivní, varoval Vitjuk; zároveň připustil, že SBU provádí v kyberprostoru své vlastní operace. K dnešnímu útoku na Jednotné Rusko se Ukrajina nepřihlásila.

Volby pokračují

V třídenních ruských prezidentských volbách, které pokračují druhým dnem, hlasovalo 59 procent voličů, uvedla podle státní tiskové agentury TASS ústřední volební komise. Jde o údaj k 23:10 moskevského času (21:10 SEČ).

Třídenní hlasování skončí v neděli, přičemž se očekává, že si v něm zajistí již pátý mandát současný vládce Kremlu Vladimir Putin.

Západní telefony, nová Lada i ovesná kaše. Rusko láká k volbám, jak jen může

Předsedkyně ústřední volební komise Ella Pamfilovová uvedla, že ve 29 volebních místnostech nacházejících se ve 20 ruských regionech byly v pátek a v sobotu zaznamenány snahy o narušení voleb. Jednalo se především o polití volebních uren barevnými tekutinami či snahy urny zapálit, dodala Pamfilovová. Podle ní byly útoky podniknuty na pokyny z Ukrajiny či některých dalších evropských zemí.

Volební komise na Krymu oznámila, že po dvou případech poškození volebních uren zelenou barvou zavedla ve volebních místnostech další bezpečnostní opatření.

„Aby nikdo nemohl poškodit a ovlivnit vůli obyvatel Krymu, bylo rozhodnuto, že policisté budou mít možnost prohlížet všechny velké tašky a balíčky, s nimiž voliči do místnosti přijdou,“ sdělila komise. Voliči také nebudou smět k urnám přistupovat s nápoji.

Ukrajinský Krymský poloostrov Moskva nelegálně anektovala v roce 2014. K incidentům s barvou ve volebních místnostech došlo v Simferopolu a v Jaltě. Pořádání ruského hlasování i na okupovaných územích Kyjev i Západ opakovaně odsoudily jako protiprávní.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv označil za „zrádce“ ty, kteří se pokusili urny zapálit nebo do nich vylít barvu. „Je to přímá pomoc těm zvrhlíkům, kteří dnes ostřelují naše města,“ uvedl v příspěvku na Telegramu s odkazem na útoky, o kterých v posledních dnech informovaly ruské úřady.

Ruské ministerstvo zahraničí dříve během dneška oznámilo, že Ukrajinci při ostřelování ruského města Belgorod zabili dva lidi a také shodili granát z bezpilotního letounu na hlasovací místnost v okupované části Záporožské oblasti. Informace nebylo možné nezávisle ověřit. Ruská diplomacie rovněž obvinila Kyjev, že se „teroristickými aktivitami“ snaží volby narušit.

Volební komise uvádí, že v Rusku je více než 112 milionů oprávněných voličů, mezi něž ruské úřady počítají i občany Ruskem okupovaných ukrajinských území. Další téměř dva miliony Rusů žijí v zahraničí. V první den voleb v pátek hlasovaly elektronicky více než čtyři miliony lidí; celkem se přitom k elektronickému hlasování na federální platformě přihlásilo 4,76 milionu voličů.

Ruský režim podle zahraničních médií usiluje o vysokou účast, která by legitimizovala další Putinovo působení v úřadě a ukázala jednotu národa, který se kvůli invazi na Ukrajinu ocitá ve stále větší mezinárodní izolaci.

Vysokou účast blížící se k 70 procentům registruje například Belgorodská oblast hraničící s Ukrajinou, kde v sobotu při ostřelování zahynuli dva lidé, či okupovaná ukrajinská území.

Jedenasedmdesátiletý Putin je u moci už 24 let. Díky postupnému zpřísňování režimu i nedávno přijatým zákonům, které zavedly dlouhé tresty odnětí svobody za kritiku ruského působení na Ukrajině i další prohřešky, se mu podařilo téměř úplně umlčet kritické hlasy v zemi.

O prezidentské křeslo se kromě Putina formálně ucházejí další tři kandidáti, jejichž funkcí je ale podle analytiků pouze vytvořit zdání konkurence. Nečeká se, že by získali více než jednotky procent. Hlasování skončí v neděli večer.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

28. dubna 2024  16:25

V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...