Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K urnám v Rusku přišli protestovat stoupenci Navalného. Útočily i ukrajinské drony

Sledujeme online   7:33aktualizováno  16:29
Ukrajinský útok drony v neděli ráno zasáhl volební místnost v Záporožské oblasti, kterou Rusko zčásti okupuje. Budova začala hořet a byla zničena, nikdo se nezranil. K urnám přesně v poledne pak dorazili protestovat stoupenci zesnulého opozičníka Alexeje Navalného a odpůrci Putinova režimu. Někteří byli zadrženi. Rusko v noci na neděli podle agentury TASS sestřelilo desítky dronů, útoku čelila i Ukrajina.

V souvislosti s volbami bylo v neděli v 17 ruských městech zadrženo 74 lidí, uvedl server OVD-Info, který se specializuje na monitorování zásahů policie. Velká část zadržených je z Kazaně, policie ale zatýkala i v Moskvě, Petrohradě a dalších městech.

Zatýkání se v některých případech týkalo právě lidí, kteří se ve 12:00 hodin přišli na výzvu spolupracovníků Navalného postavit do fronty před některou z volebních místností, uvedl server OVD-Info. Lidskoprávní aktivisté nicméně sdělili, že úřady zatýkaly i mimo místa protestů. Například jedna z aktivistek byla zadržena bezpečnostními silami v Petrohradě, když odcházela ze svého domu.

Lidé v poslední den ruských voleb stojí ve frontě před volební místností v Moskvě. Přesně v poledne se na protest proti současnému režimu sešli příznivci zesnulého opozičníka Alexeje Navalného. (17. března 2024)

Spolupracovníci Navalného zveřejnili na kanálu YouTube záběry od volebních místností ve Vladivostoku, Novosibirsku, Omsku, Irkutsku a později i v západněji položených městech svědčící podle nich o tom, že kampaň proti režimu byla úspěšná.

Dlouhé fronty se kolem poledne vytvořily i před ruskými diplomatickými misemi v Británii, Francii, Španělsku či Itálii. Vdova po Navalném Julija Navalná se připojila k zástupu lidí čekajících před ruskou ambasádou v Berlíně. Část lidí v davu začala tleskat a skandovat její jméno.

Manželka zesnulého ruského opozičníka Alexeje Navalného Julija pozdravila lidi před ruskou ambasádou v Berlíně. (17. března 2024)

„Akce dosáhla svých cílů. Ukázala, že existuje i jiné Rusko, že jsou lidé, kteří stojí proti Putinovi,“ řekl jeden z spolupracovníků Navalného Ivan Ždanov. Server BBC News uvedl, že na Borisovský hřbitov v Moskvě lidé přicházeli klást květiny a vzkazy na hrob Navalného. „Toto je kandidát, kterého jsme chtěli,“ bylo napsáno na jednom z listů. Na hrobě ležel také papír podobající se volebnímu lístku. Putinovo jméno na něm bylo nahrazeno jménem Navalného.

S výzvou, aby se voliči na výraz protestu proti Putinovu režimu dostavili k volbám právě v poledne, přišel bývalý lídr ruské opozice Navalnyj, který podle ruských úřadů zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři. Navalnyj si od tohoto protestu sliboval vytvoření dlouhých front, které by byly svého druhu protestním shromážděním.

Protestní akci podpořili i další Putinovi oponenti, včetně někdejšího nejbohatšího Rusa a později vězně Putinova režimu Michaila Chodorkovského, který nyní žije v britském exilu. Ruské úřady varovaly, že podobná shromáždění budou považovat za nezákonný projev extremismu.

Agentura TASS informovala, že účast v probíhajících ruských prezidentských volbách několik hodin před koncem hlasování překonala účast z roku 2018, jež byla 67,54 procenta. V 16:02 moskevského času (14:02 SEČ) byla volební účast 70,1 procenta, sdělila volební komise, podle níž do tohoto údaje nebyly ještě započítány hlasy odevzdané elektronickou formou.

Jako poslední se v neděli v 19:00 SEČ uzavřou volební místnosti v nezápadnější části Ruska - v Kaliningradské oblasti, která leží na břehu Baltského moře a sousedí s Polskem a Litvou. První informace o průběžných výsledcích lze čekat krátce poté a předběžné výsledky má ústřední volební komise oznámit v pondělí.

Lidé v poslední den ruských voleb stojí ve frontě před volební místností v Moskvě. Přesně v poledne se na protest proti současnému režimu sešli příznivci zesnulého opozičníka Alexeje Navalného. (17. března 2024)

V Záporožské oblasti hořela volební místnost

Podle šéfa ruské okupační správy Záporožské oblasti Vladimira Rogova budovu domu kultury v neděli ráno ve městě Kamjanka-Dniprovska zasáhly dva bezpilotní letouny. „V důsledku teroristického útoku banderovců budova lehla popelem,“ napsal také na Telegramu. Podle místních úřadů se požár již podařilo uhasit.

„Shodili výbušninu z bezpilotního letounu. K útoku došlo ještě před otevřením volební místnosti. Byla zřízena jiná volební místnost, hlasování nebylo přerušeno,“ uvedla volební komise.

V Rusku hlasovalo už přes polovinu voličů, web vládní strany napadli hackeři

Třídenní prezidentské volby, v nichž si podle všeho již pátý mandát bez problémů zajistí současný vládce Kremlu Vladimir Putin, Rusko pořádá i na okupovaných ukrajinských územích Záporožské, Chersonské, Doněcké a Luhanské oblasti, což Kyjev i Západ považují za protiprávní.

V nejvýchodnější regionech Ruska na Kamčatce a Čukotce se už hlasovací místnosti uzavřely. Stalo se tak ve 20:00 místního času (9:00 SEČ).

Jako poslední se v 19:00 SEČ uzavřou volební místnosti v nezápadnější části Ruska - v Kaliningradské oblasti, která leží na břehu Baltského moře a sousedí s Polskem a Litvou. První informace o průběžných výsledcích lze čekat krátce poté a předběžné výsledky má ústřední volební komise oznámit v pondělí.

Rozsáhlý útok dronů a raket

Rusko v noci na neděli čelilo rozsáhlému útoku raket a dronů. Ministerstvo obrany v Moskvě podle státní agentury TASS uvedlo, že desítky jich byly sestřeleny. Při úderu na rafinérii v Krasnodarském kraji zemřel jeden člověk. V Belgorodské oblasti podle tamního gubernátora Vjačeslava Gladkova zemřeli po ukrajinském ostřelování dva lidé.

Útoky bezpilotními letouny byly hlášeny i z Moskvy, kde se ale podle starosty Sergeje Sobjanina obešly bez následků. Úřady z bezpečnostních důvodů krátkodobě omezily provoz na moskevských letištích Domodědovo a Vnukovo a také v Žukovském u Moskvy.

„Podle předběžných informací v době útoku bezpilotních letounů zemřel jeden člověk, předběžná příčina smrti - infarkt,“ sdělilo operační velitelství Krasnodarského kraje, který sousedí s anektovaným ukrajinským poloostrovem Krym.

Následky útoku v Belgorodské oblasti (17. března 2024)

Úřady také uvedly, že na rafinerii ve Slavjansku zaútočilo několik bezpilotních letounů, které se podařilo zničit. V důsledku pádu jednoho z nich ale v zařízení na zpracování ropy vypukl požár. Rafinerie byla evakuována a oheň se podle agentury Reuters podařilo uhasit kolem 7:00 SEČ.

Zdroj z prostředí ukrajinských tajných služeb sdělil agentuře Reuters, že Ukrajina v Rusku zasáhla už 12 ropných rafinerií.

Další útoky drony byly v noci zaznamenány u Moskvy či v Belgorodské, Rostovské, Jaroslavské a Kalužské oblasti. Na Belgorodskou oblast Ukrajinci ráno podle ruského ministerstva obrany vypálili nejméně 12 raket, které protivzdušná obrana zničila. V Belgorodské oblasti údery poškodily elektrické a plynové vedení.

Ruské ministerstvo obrany podle TASS nejprve ráno uvedlo, že sestřeleno bylo 35 bezpilotních letounů v celkem osmi oblastech. Dalších několik strojů se pak podle ministerstva podařilo ruské protivzdušné obraně během dne sestřelit nad Belgorodskou a nejnověji také Kalužskou oblastí jihozápadně od Moskvy. Ruská armáda podle TASS oznámila, že sestřelila ukrajinský vrtulník směřující do Belgorodské oblasti.

V Belgorodské oblasti podle gubernátora Gladkova zemřela 16letá dívka poté, co výbuch dělostřeleckého granátu vypáleného z Ukrajiny zapálil dům její rodiny. Odpoledne Gladkov uvedl, že při novém ukrajinském ostřelování města zemřel muž a dalších 11 lidí bylo zraněno.

Informace nebylo možné nezávisle ověřit. Belgorod leží poblíž hranic Ruska s Ukrajinou. Ruské dobrovolnické skupiny bojující na straně Ukrajiny v minulých dnech oznámily, že překročily hranici a bojují na ruském území mimo jiné v okolí Belgorodu. V sobotu varovaly obyvatele před „masivními údery“ na vojenské cíle ve městě.

Ukrajina sestřelila 14 dronů

Ukrajina nad Oděskou a Mykolajivskou oblastí v noci na neděli sestřelila 14 dronů, uvedla agentura Ukrinform s odvoláním na ukrajinskou armádu. Z Oděské oblasti je hlášeno několik požárů a zničených průmyslových budov.

Na Ukrajině se vážně zranili tři Češi, vojáci je převezli zpět do vlasti

„V noci ruské teroristické síly opět uskutečnily masivní útok dronů v Oděské oblasti. Intenzivní bojová činnost trvala asi tři hodiny,“ sdělily ozbrojené síly. Všechny drony kromě jednoho byly sestřeleny právě nad Oděskou oblastí.

Ani nasazení protivzdušné obrany však podle armády nezabránilo některým zásahům. V oblasti na jihu Ukrajiny tak byly poškozeny dva zemědělské podniky a zničeno několik průmyslových budov. Požáry se podařilo uhasit, zraněn nikdo nebyl.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...