Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Desetitisíce Rusů zůstaly v mrazech bez tepla. Hřejí se u ohňů, prosí Putina

  12:32
S lednovým ochlazením začaly po celém Rusku havárie komunálních zařízení následované rozsáhlými odstávkami tepla a elektřiny. Nejhorší je situace v Moskevské oblasti, kde od začátku roku přišlo alespoň jednou o elektřinu 100 tisíc lidí. K vypnutí dodávek tepla došlo také v Petrohradu, Rostově či Voroněži. Naštvaní obyvatelé žádají po úřadech nápravu.

Největší havárie postihly okolí metropole. Nejprve ve městě Balašicha zůstalo bez tepla 26 panelových domů a obnovení dodávky trvalo tři až čtyři dny.

Následně na sídlišti Klimovsk v Podolsku se 20 tisíc lidí ocitlo bez vytápění poté, co 4. ledna ve zdejším muničním závodu prasklo topné potrubí. V dalších dnech teploty v oblasti klesly pod minus 20 stupňů Celsia, v bytech měli lidé těsně nad nulou. Výpadky provázely i dodávky elektřiny, během nichž se lidé ohřívali venku u otevřených ohňů.

Mobilizovali příliš topenářů, teď Rusové trpí i v třicetistupňových mrazech

Na nápravu slíbil osobně dohlédnout ruský prezident Vladimir Putin, který v úterý nařídil muniční podnik zestátnit. „Dostali jsme právo převzít kontrolu nad tímto závodem v rámci mimořádné události,“ řekl gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov. Dodal, že tamní kotelna byla řízena „velmi špatně“ a nebyl v ní „prakticky žádný kompetentní personál“.

V Klimovsku podle portálu Meduza nicméně zůstávalo v úterý večer bez tepla 170 bytových domů. Úřady jim povolily neplatit v lednu za teplo, které nedostávají. Vorobjov rovněž obyvatelům bez vytápění nabídl ubytování ve městě Naro-Fominsk, vzdáleném asi hodinu cesty.

Policie v úterý zadržela generálního ředitele muničního závodu a vedoucího kotelny tohoto zařízení. Zatkla i zástupce starosty Podolska, jenž údajně podepsal formulář schvalující stav kotelny, aniž by ji zkontroloval.

Mráz vyřadil výstrahu před raketami

V Moskevské oblasti byli bez elektřiny také obyvatelé Solněčnogorsku, Domodědova, Trojicka, Krasnogorsku, Puškina a dalších měst. Od začátku roku přišlo v regionu alespoň jednou o elektřinu více než 100 tisíc lidí.

„Města v okolí Moskvy zůstávají bez tepla jedno za druhým a lidé se ohřívají u ohňů na ulicích,“ napsala v úterý agentura Unian a dodala snímek pocházející z města Elektrostal vzdáleném 35 kilometrů od metropole.

Tam sídlí jeden ze závodů firmy TVEL na výrobu jaderného paliva, které se dodávalo i do Temelína a Dukovan.

Ukrajinu čeká krušná zima s cílenými útoky na křehkou infrastrukturu

Mnozí Rusové si na mráz v důsledku špatného fungování úřadů stěžují na sociálních sítích. „Nezbývá nám nic jiného, než vytápět své domovy plynovými kamny, ohřívači a vším, co najdeme,“ uvedli na jednom z videí lidé žijící na předměstí Moskvy. Další se obraceli na Putina s prosbami o pomoc.

Podle telegramového kanálu „VChK-OGPU“, jenž se odvolává na své zdroje z ruských bezpečnostních složek, bylo tento týden bez proudu také velitelské centrum ruského jaderného odstrašení v Moskvě.

Zařízení slouží jako síť včasného varování před potenciálními útoky balistickými raketami. „Personál centra je v nepřetržité službě. Právě zde se provádí rozhodnutí o odvetném jaderném úderu,“ uvedl kanál podle magazínu Newsweek.

Na zahřátí bych potřeboval smaženého slona, líčí Navalnyj mráz v novém vězení

Výpadky proudu postihly také Petrohrad, Rostov, Volgograd, Voroněž, Primorský kraj a Jekatěrinburg. Stovky domů v Petrohradě byly několik dní bez elektřiny, vody a topení při teplotách minus 25 stupňů Celsia.

Ruské úřady musely rovněž odškodnit cestující z vlaku na lince Samara - Petrohrad, kteří zůstali o víkendu na dvacetihodinové cestě bez topení při teplotách minus třicet stupňů Celsia. Videa kolující po sociálních sítích ukazují zamrzlá okna vagónů. Jeden z cestujících také uvedl, že během cesty nefungovala toaleta kvůli zamrzlému potrubí.

„Anomální mrazy,“ zní z Kremlu

K odstávkám tepla se v úterý vyjádřil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který ocenil snahu komunálních služeb operativně odstranit havárie zchátralé infrastruktury na pozadí „anomálních“ mrazů.

„Všichni udělali všechno, co bylo možné udělat, a vynaložili maximum úsilí. Skutečně v některých místech nebylo možné odstranit následky okamžitě. Bohužel, lidé, kteří seděli v zimě a bez elektřiny, museli vydržet mnoho nepohodlí a trápení,“ konstatoval Peskov.

„Samozřejmě se vyvodí závěry, aby v těch místech, kde je nejzranitelnější z hlediska zchátralosti, se co nejdříve vyměnila infrastruktura,“ dodal s tím, že Putin dostal hlášení od gubernátora Moskevské oblasti a také od Rusy dosazeného gubernátora okupované části Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a jednal s nimi o koordinaci práce při odstraňování havárií.

Zima jak v Rusku. Na Sibiři naměřili minus 56 stupňů, Moskvu zasypal sníh

Loni se v ruských médií objevilo na 4 900 zpráv o komunálních haváriích, to je skoro dvakrát více než v předválečném roce 2021. V roce 2022 by podobných oznámení více než 3 200, v roce 2021 bylo havárií 2 900.

„V současnosti podléhají opotřebení sítě, které se budovaly v éře Leonida Brežněva,“ řekl urbanista Pjotr Ivanov listu The Moscow Times.

Pokud se před deseti lety rozpadaly domy postavené v éře Brežněvova předchůdce Nikity Chruščova, nyní přišla doba, kdy kulminuje rozpad staveb z Brežněvovy doby. Avšak prakticky nikde v Rusku se nevyskytly rozsáhlé projekty na renovaci zchátralé infrastruktury, všude se dělaly jen naléhavé opravy, když se něco rozbilo. A jen v prvním týdnu nového roku se v ruských regionech staly už desítky havárií.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...