Konvoj proruských vojáků u města Volnovacha v Doněcké oblasti na Ukrajině,...

Konvoj proruských vojáků u města Volnovacha v Doněcké oblasti na Ukrajině, kterou kontrolují separatisté. (12. března 2022) | foto: Reuters

Běloruské márnice hromadí těla Rusů, lékaři nesmí o ničem mluvit

  • 212
Těla ruských vojáků, kteří zahynuli v bojích na Ukrajině, zaplňují márnice v Bělorusku. S odkazem na očitá svědectví to uvádí Rádio Svobodná Evropa (RFE). „Mrtvé Rusy přivážejí nákladní auta do márnic a poté jsou posláni zpět do vlasti vlakem nebo letadlem,“ uvedli svědci.

Běloruští obyvatelé stanici RFE o víkendu popsali, že viděli těla Rusů naložená ve vlakové soupravě ve městě Mazyr, které se nachází v Homelské oblasti na jihu Běloruska - asi 45 kilometrů severně od hranic s Ukrajinou. Vlak podle svědků následně zamířil do Ruska. 

„Počet těl byl neuvěřitelný. Lidé, kteří byli na stanici v Mazyru to naprosto šokovalo,“ popsal jeden z místních. „Někteří začali natáčet videa, ale armáda je okamžitě dostihla a donutila je záznam smazat,“ dodal.

Další svědek pak popsal, že v běloruské obci Kamenka nedaleko Mozyru obehnali vojáci místní hřbitov páskou a nikdo tam nesměl.

„Možná tam začali pohřbívat Rusy. U Kamenky-Bokova je letiště a velký tábor ruských vojáků,“ uvedl svědek.

Podle obyvatel jsou zaplněné také márnice ve městech Homel a Naroulja, která se rovněž nacházejí na jihu země.

Lidé z Homelu popsali, že autobusy se zraněnými Rusy a nákladní auta Ural s těmi zabitými, jsou na ulicích běžně k vidění. „V Uralech převáží mrtvé na letiště a odtud je vozí do Ruska,“ uvedl obyvatel Homelu.

Zraněné ruské vojáky podle RFE od začátku invaze přijímá například Homelské centrum radiační medicíny. Několik pater budovy údajně „obsadili“ a převzali ruští lékaři. Ruská armáda své raněné vozí také do nemocnice v obci Kostyukovka a dalších regionálních zdravotnických zařízení. Přeplněná je rovněž nemocnice v Mozyru.

Ukrajinští vojáci opravují tanky po bojích proti ruským jednotkám v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. (27. dubna 2022)

RFE uvádí, že běloruští lékaři a zdravotníci, kteří pečují o raněné Rusy, se museli zavázat k mlčenlivosti. Pokud je úřady přistihnou při šíření informací o mrtvých či raněných, hrozí jim ztráta zaměstnání.

Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko přišlo již o více než dvanáct tisíc vojáků. Není přitom jasné, zda Kyjev do ztrát započítává i zajatce a zraněné, kteří nejsou schopni boje. Informaci nelze nezávisle ověřit.

Spojené státy nyní odhadují ztráty okolo dvou až čtyř tisíc padlých vojáků na ukrajinské straně a pěti až šesti tisíc mrtvých příslušníků ruských ozbrojených sil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video