Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je dobře, že se uskromníte. Úředníci chtěli západní auta, Putin řekl ne

  16:36
Ruský prezident Vladimir Putin odmítl žádosti ruských úředníků, aby jim umožnil pořízení vozidel západní výroby. Podle něj musí podpořit domácí produkci a jezdit v ruských autech, i když to bude znamenat, že si pohorší. Sami Rusové ale přiznávají, že ruský automobilový průmysl není schopen západní vozy dostatečně nahradit.

„Ministerstva, vládní instituce a prezidentská kancelář mě požádaly, abych jim umožnil nadále nakupovat auta. A v podstatě chtěli z velké části nakupovat auta zahraniční výroby,“ postěžoval si Putin na setkání s vedoucími činiteli pro výrobu.

„Řekl jsem, že to je naprosto vyloučeno a že všichni úředníci by měli cestovat v domácích vozidlech. Může to znamenat, že auta některých lidí budou skromnější než dříve. A to je v pořádku. Ve skutečnosti je to dobrá věc. Všichni naši skvělí úředníci musí pochopit, že je důležité usilovat o rozvoj domácích značek,“ zdůraznil šéf Kremlu.

Portál Meduza připomíná, že už v devadesátých letech Putinův předchůdce Boris Jelcin zakázal vládním zaměstnancům jezdit v zahraničních vozidlech. Z experimentu ale po dvou letech sešlo poté, co se ruští úředníci neustále potýkali s rozpadajícími se auty. Sám Jelcin nikdy nepřestal jezdit ve vozidle zahraniční produkce.

Po Putinově komentáři státem vlastněná automobilka AvtoVAZ sdělila ruské agentuře RIA Novosti, že má produkční kapacitu pro poskytnutí aut ruským úředníkům. Samotná agentura ale dříve s odkazem na obeznámené zdroje tvrdila, že ruský automobilový průmysl je na uspokojení takové poptávky příliš malý.

„Zábavná matematika: V Rusku je 2,4 milionu úředníků. Z montážní linky závodu Moskvič ročně sjede 50 000 čínských vozů. Otázka: Kolik let bude trvat přesazení všech ruských úředníků do Moskvičů, za předpokladu, že jedno auto stačí úředníkovi na celý život?,“ sarkasticky upozornil na problémy ruského automobilového průmyslu populární ruský telegramový a twitterový účet Peskovův knír, který údajně rád čte i samotný Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Problémy ruského automobilového průmyslu

Putin minulý rok v červnu nařídil vládě, aby rychle přišla s opatřeními na podporu ruského automobilového průmyslu poté, co země zažila výrazný pokles zájmu o vozidla domácí výroby v souvislosti s ekonomickými dopady západních sankcí uvalených na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu. Ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov slíbil, že věnuje 29 miliard rublů na podporu poptávky po ruských autech.

Cena aut v Rusku za rok 2022 výrazně narostla. Podle ruského vládního statistického úřadu Rosstat cena za nové ruské auto v průměru vyrostla o 29,6 procenta, zatímco cena za auta západní produkce vzrostla o 39,1 procenta.

List Novaja Gazeta podotýká, že USA a EU neuvalily přímé sankce na export automobilů do Ruska nebo na výrobu v aut v zemi. Zakázaly ale dodávky „luxusních“ modelů do Ruska, podle stanov EU ty v hodnotě 50 tisíc eur a více. Do Ruska též nemohou elektrická a hybridní auta, a to včetně těch použitých.

Západní automobilky se z ruského trhu nicméně stáhly, přičemž kromě morálních důvodů zmiňovaly i logistické potíže. Pro ruský automobilový průmysl to je velká rána. V prvním čtvrtletí 2023 byla produkce aut o 76 procent nižší než v roce 2021 a o 65,6 procenta nižší než v roce 2022. Zatímco v březnu 2021 se v Rusku vyrobilo 365 tisíc aut, v březnu 2023 jen 86,4 tisíce.

Velká automobilová revoluce. Pravé ruské auto je čínské, říká si moskvič

Odchodu konkurence využila Čína, která zvýšila svůj podíl na trhu. Dovážená čínská auta nyní tvoří bez jednoho procenta polovinu ruského trhu, přičemž půl roku před válkou to bylo jen sedm procent. Číňané kompletují auta přímo v ruských továrnách po západních automobilkách.

Čínská auta jsou ale poměrně drahá, Rusové za ně zaplatí i dvakrát víc než kolik stojí přímo v Číně. Moskvič stojí více než dva miliony rublů, asi 470 000 korun, což je na domácí vůz v Rusku hodně. Čínské vozy se vyznačují navíc špatnou kvalitou. Podle ruského novináře specializujícího se na auta Vjačeslava Subbotina ale například ruská Lada je na tom ještě hůře.

„Rusové mají dobrý vkus, co se týče pěkných aut. Vědí, co tvoří slušnou značku: vlastnosti, pohodlí a především spolehlivost. Proto se orientují na evropský trh,“ říká Subbotin, podle něhož je jasné, že se ruští zákazníci své touhy nevzdají a snaží se západní auta získat přes prostředníky.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...