Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rozsudek nad entomology zadrženými v Indii padne zřejmě o víkendu

  • 8
Proces s českými entomology obviněnými v Indii z nepovoleného sběru hmyzu se chýlí ke konci. Indický soud vynese rozsudek v sobotu nebo pondělí, sdělil MF DNES jeden z vědců, Petr Švácha.

Podle něj dnes proces pokračoval křížovým výslechem svědků obžaloby. "Ukázaly se velké rozpory, ale konečný výsledek bude záviset na dalším dohadování žalobce s obhajobou a soudcem. Toto jednání bude zřejmě probíhat zítra," napsal v pátek Petr Švácha e-mailem redakci MF DNES.

Dva české vědce, jedenapadesátiletého Šváchu a dvaapadesátiletého Emila Kučeru, zadržely indické úřady na konci června poblíž parku Singalia kvůli nedovolenému sběru hmyzu.

Indičtí žalobci se snaží dokázat, že čeští vědci vnikli do národního parku a bez povolení tam nasbírali přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů.

Vědci to popírají a tvrdí, že do národního parku vůbec nevstoupili.

Televize Prima dříve upozornila na to, že vědci podepsali dvacet prázdných papírů. Na ně pak údajně bylo doplněno jejich přiznání. Podle ČTK chtějí obhájci Petra Šváchy a Emila Kučery před soudem prokázat, že hlavní důkaz obžaloby, údajné písemné doznání obou Čechů, je podvrh.

Obhajoba tvrdí, že "někdo zneužil" dvě desítky bianko podepsaných papírů, které si policie od Šváchy a Kučery vyžádala po jejich zadržení. Důvodem mělo být vyhotovení seznamu předmětů a zařízení zabavených entomologům. Pokud budou entomologové odsouzeni, hrozí jim tři roky až sedm let vězení.


Video