Pětatřicetiletá učitelka z Hamburgu ve státě New York, jejíž jméno média kvůli lékařskému tajemství neuvádějí, trpí velmi vzácným syndromem střevní fermentace. Její tělo kvůli němu funguje jako malý pivovar.
Nikdy se necítila opilá, přesto jí policisté loni v říjnu při dopravní kontrole naměřili přes tři promile alkoholu v krvi, což je čtyřikrát více, než povolují tamní zákony. Okamžitě ji proto zatkli.
„Byla vysoce intoxikovaná, jak také ukázala analýza dechu. Naši policisté udělali správnou věc, když ji dostali pryč ze silnice. Není na mně, abych rozhodl, jestli trpí nějakou zdravotní poruchou,“ uvedl podle listu Buffalo News šerif Gregory G. Wickett. Teprve později žena zjistila, jak se její tělo vlastně chová - jídlo s vysokým obsahem sacharidů se v jejích střevech mění na etanol.
Lidé se čím dál častěji na poruchu vymlouvají
Vzácná porucha byla poprvé zdokumentována v sedmdesátých letech v Japonsku. S tím, jak se stává čím dál více známá, se na ni lidé čím dál častěji odkazují, když je policie přistihne opilé za volantem, říkají američtí lékaři i právníci.
„Na první pohled to vypadá jako snadná cesta z vězení, jenže tak snadné to není. Soud bývá vůči takovým tvrzením skeptický. Musíte být schopní syndrom prokázat na základě uznávaných testů,“ uvedl pro britský Guardian profesor práva na univerzitě George Washingtona Jonathan Turley.
Zadržená řidička trvala na tom, že v předchozích šesti hodinách nevypila více než tři drinky. Její právník Joseph Marusak se proto spojil s Barbarou Cordellovou, která jako první ve Spojených státech popsala podobný případ.
Cordellová mu dala kontakt na lékaře, který pak u Marusakovy klientky osvobozující diagnozu opravdu určil a nařídil jí nízkosacharidovou dietu, která ženin „samopivovar“ drží na uzdě. Soud ženu nakonec osvobodil, a ta tak nyní může řídit bez omezení.