Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupil v Praze na tiskové konferenci k...

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupil v Praze na tiskové konferenci k průběžnému hodnocení vývoje epidemie covidu-19 a protiepidemickým opatřením. (17. září 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Svět: V zemi, která dřív slavila úspěchy a teď covid nezvládá, končí ministr

  • 21
Rezignace českého ministra zdravotnictví si všimli i ve světě. O odchodu Adama Vojtěcha píší nejen na Slovensku či v Německu, ale i ve Velké Británii. A krátkou agenturní zprávu převzala také média v Číně, Turecku a Spojených státech.

„Český ministr zdravotnictví rezignoval v době rekordního růstu výskytu koronavirové infekce. Adam Vojtěch říká, že jeho krok by měl vytvořit prostor pro nový přístup k pandemii. Tato země si s infekcí velmi dobře poradila na jaře, ale v posledním týdnu čelí rekordnímu vzrůstu nových potvrzených případů,“ napsala v pondělí agentura AP

Připojila k tomu informace o třech tisících nově nakažených z minulého čtvrtka i celkové udávané počty nakažených a zesnulých. 

Vojtěch byl otloukánkem, skončil kvůli volbám, míní politologové

Krátká agenturní zpráva dorazila do servisu redakcí ve světě a zveřejnit se ji rozhodly třeba americký deník The Washington Post a televize CNN či turecké portály Daily Sabah a Yeni Safak

Vlastní zprávu vydala i agentura Reuters či čínská státní agentua Sin-chua, která ji zveřejnila na webu Xinhuanet. Tam se čtenáři dočtou i Vojtěchovu citaci o tom, že se „nemá za co stydět“. 

Svého zpravodaje v Praze pak využil třeba britský deník The Guardian, který informuje, že se třiatřicetiletý Vojtěch odchází v době „alarmujícího růstu počtu případů koronaviru v zemi, která byla předtím oslavována za úspěšné zvládnutí pandemie“.

Připomíná, že se ministr několikrát s premiérem Andrejem Babišem neshodl na míře zaváděných koronavirových opatření. „Premiér minulý měsíc vetoval návrh na znovuzavedení povinného nošení roušek v obchodech, přičemž následně bylo toto opatření považováno za nezbytné a zavedlo se spolu s ostatními tvrdšími kroky,“ píše The Guardian.

Ten pak ještě podotýká, že sám Babiš vysílá vůči veřejnosti smíšené signály, když v jednu chvíli řekl, že je načase přestat lidi strašit, a pak prohlásil, že by lidé měli brát epidemii vážně. List nezapomíná ani na zmatek kolem vyhlašování nového nouzového stavu.

V o něco větší míře se změnám v české vládě nepřekvapivě věnují média v sousedních zemích, a to především na Slovensku, kde v krátkých zprávách zaznamenávají další vývoj včetně jména Vojtěchova nástupce Romana Prymuly. 

Zdravotnictví povede Prymula. Přísný epidemiolog i kritik Vojtěcha

V rámci širšího zpravodajství o koronaviru v Evropě o Vojtěchově rozhodnutí informuje také rakouský rozhlas ORF, zmiňuje se o ní i polská TVN24.

Německá stanice Deutsche Welle pak přidává Babišův názor, že Vojtěch mohl být nejlepším ministrem zdravotnictví v historii Česka, kdyby nebylo koronaviru. Cituje také opozici, která výměnu v čele resortu vnímá jako obětinu před volbami.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video