Dominique Strauss-Kahn přijíždí k soudu. (1. července 2011)

Dominique Strauss-Kahn přijíždí k soudu. (1. července 2011) | foto: AP

Reportér našel bílá místa v aféře Strauss-Kahna: mobil a pokoj 2820

  • 24
Aféra bývalého šéfa MMF Dominiqua Strauss-Kahna není plně vyšetřena a stále je v ní mnoho nevyjasněného. Naznačuje to americký novinář Edward Epstein, který zveřejnil v časopisu New York Review of Books podrobný popis událostí v den údajného sexuálního deliktu Strauss-Kahna v newyorském hotelu.

Strauss-Kahn kvůli obvinění odstoupil z čela MMF, ale má zničenou i politickou kariéru, protože původně byl nadějným prezidentským kandidátem francouzských socialistů. V USA mu hrozil soud a trest 25 let vězení, žaloba ale byla nakonec stažena kvůli nedůvěryhodnosti údajné oběti, pokojské Nafissaty Diallové.

Epstein naznačuje, že mohlo jít o cílenou akci Strauss-Kahna politicky odstranit. Popisuje přitom dění ze 14. května, kdy se měl Strauss-Kahn činu dopustit v hotelu Sofitel. Klíčovou roli v jeho vyprávění hraje politikův telefon a otázka, zda s ním někdo nemanipuloval.

Ráno totiž Strauss-Kahna informovala známá, která pracuje v pařížském sídle konzervativního Svazu pro lidové hnutí (UMP) Nicolase Sarkozyho, že Strauss-Kahn má asi problém se svým telefonem BlackBerry, protože nejméně jeden ze soukromých e-mailů, který tímto telefonem poslal, se dostal do UMP.

Strauss-Kahn zavolal manželce Anne Sinclairové, sdělil jí, že má "velký problém", a požádal ji, aby kontaktovala člověka, který se na telefon podívá, až šéf MMF dorazí do Paříže.

Při cestě na letiště pak zjistil, že telefon u sebe nemá. Bylo to po obědě s dcerou, s níž se sešel po údajném sexuálním činu v hotelu. Podle záznamů na přístroji někdo deaktivoval GPS, které umožňuje telefon lokalizovat, což podle Epsteina dokáže udělat pouze technicky zdatný člověk. Dle evidence přístroj vůbec neopustil hotel.

Telefon se našel v hotelu

Epstein měl možnost prohlédnout si záznam z hotelových bezpečnostních kamer. Je na nich patrné, že pokojská před údajným incidentem i po něm několikrát vstoupila do pokoje 2820. Tento pokoj byl na tomtéž patře jako apartmá 2806, které obýval Strauss-Kahn. Právě o vstupech do čísla 2820 Diallová lhala při výsleších.

Když telefon nenašla dcera v restauraci, kde s otcem obědvali a kam se vrátila přístroj hledat, zavolal Strauss-Kahn z jiného aparátu zpět do hotelu a upozornil, že tam asi zapomněl telefon. Zaměstnanec hotelu mu pak volal zpět a oznámil mu, že se přístroj našel. Navrhl, že mu ho nechá zavézt, a Strauss-Kahn mu řekl, kde právě je - byl u terminálu letu do Paříže a tam byl také zatčen.

Vedení UMP vývody amerického novináře rozhořčeně popřelo a generální tajemník strany Jean-François Copé označil článek za "neohrabanou manipulaci". Spekulace založené na anonymních výpovědích prý UMP nemohou vyvést z míry. "Představa, že by pan Strauss-Kahn byl terčem jakéhokoli zásahu UMP, to je, promiňte mi, očividná manipulace," prohlásil Copé.

Právník Strauss-Kahna William Taylor Epsteinovy vývody za manipulaci nepokládá. Možnost, že by se jeho klient stal předmětem politicky motivované kampaně, podle Taylora není možné vyloučit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video