ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Nechte se očkovat, dostanete mobilní data zdarma, nabízí Řecko teenagerům

  • 11
Deset GB mobilních dat zdarma po dobu pěti měsíců. To je nabídka řecké vlády dětem ve věku 15 - 17 let, pokud se nechají očkovat aspoň jednou dávkou vakcíny proti covidu. Krok má podpořit očkování mezi nejmladšími ročníky. Řecko patří k zemím Evropské unie, kde je proočkovanost podprůměrná.

Mobilní data zdarma dostanou také lidé ve věku 15 až 17 let, kteří se nechali naočkovat předtím, než opatření vstoupilo v platnost. O data zdarma musí na vládních stránkách zažádat rodiče či opatrovníci naočkovaných teenagerů.

Řecká vláda v uplynulých měsících přijala řadu opatření, kterými chce zvýšit proočkovanost obyvatelstva. Řekové musí například prokazovat bezinfekčnost při vstupu do vnitřních prostorů kaváren, restaurací či kin a muzeí.

Potvrzení potřebují i zaměstnanci škol a žáci a bezinfekčnost je nutné prokázat i při cestách na ostrovy. Pro některé skupiny osob vláda zavedla povinné očkování, jednalo se například o zdravotníky či ošetřovatele. Proti povinnému očkování vyšly do ulic protestovat tisíce Řeků.

Řecko však i nadále patří do poloviny zemí Evropské unie, která vykazuje nižší proočkovanost obyvatelstva. Ukončené očkování proti covidu-19 má v jihoevropské zemi podle portálu Ourworldindata.org 58 procent obyvatelstva, což je o dva procentní body vyšší údaj než v České republice.

V čele unijního žebříčku je Portugalsko, kde má ukončené očkování 85 procent lidí, nejnižší údaj vykazuje Bulharsko, kde je naočkována proti covidu-19 pětina populace.

V Izraeli nabízeli lidem k vakcinaci občerstvení zdarma:

16. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video