Řecké muzeum současného umění bude rok vystavovat jen díla ženských autorek, chce tak upozornit na jejich menší zastoupení v řeckých galeriích. (14. prosince 2023) | foto: Profimedia.cz

Co kdyby světu vládly ženy? Řecké muzeum bude vystavovat pouze jejich díla

  • 18
Řecké muzeum současného umění v Aténách bude téměř rok vystavovat pouze díla ženských malířek, fotografek či sochařek. Expozice Co kdyby světu vládly ženy? se zabývá stereotypem ženské krásy, násilím na ženách či genderovou nerovností. Podle agentury AFP chce muzeum upozornit na menší zastoupení děl ženských autorek v řeckých galeriích.

„Deset měsíců bude celé muzeum pouze v rukou ženských umělkyň,“ uvedla Katerina Gregosová, která je uměleckou ředitelkou Národního muzea současného umění (EMST) v Aténách od roku 2021. „Chceme zvrátit trend... Ženské autorky jsou stále v uměleckém světě méně zastoupeny,“ dodala. V tomto muzeu bylo podle ní dosud ve stálých expozicích jen 37 procent ženských děl.

Výstava v aténském muzeu představuje tvorbu čtyř desítek žen, mezi nimiž je například syrsko-americká výtvarnice Diana Hadidová, Francouzka Annette Messagerová či Britka Cornelia Parkerová. K vidění jsou i díla několika řeckých autorek.

Britům se o odvezených sochách z Řecka bavit nechtělo. Setkání premiérů nebylo

Podle Gregosové výtvarnice ve stále patriarchálním Řecku často jen obtížně získávají uznání ve svém oboru. Ženy v Řecku získaly volební právo až roce 1952 a teprve v roce 1983 byla v této zemi zrušena další diskriminace týkající se například věna, rozvodu či cizoložství.

„Většinu válek vedli muži. Pokud by byly u moci ženy, bylo by možná méně násilí a více kompromisních řešení,“ domnívá se Gregosová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video