Policie časně ráno přikázala afghánským migrantům nastoupit do autobusů, které...

Policie časně ráno přikázala afghánským migrantům nastoupit do autobusů, které je odvezly do provizorního tábora nedaleko Atén. Tábor postavila řecká armáda na nátlak Evropské unie. | foto: AP

V září přijelo z Turecka do Řecka 10 258 migrantů, jejich počet roste

  • 110
Řecko čelí největší migrační vlně od roku 2016. Podle komisaře Evropské unie pro migraci Dimitrise Avramopulose je potřeba zastavit migranty, kteří z Turecka míří na řecké ostrovy. Komisař zdůraznil, že počet ilegálně cestujících migrantů stále narůstá. Svoje obavy vyjádřil na jednání v Ankaře.

Avramopulos přiletěl v podvečer do turecké metropole společně s německým ministrem vnitra Horstem Seehoferem. Ve čtvrtek měli na programu jednání o migrační dohodě EU a Turecka s tureckým ministrem vnitra Süleymanem Soyluem. V pátek budou o stejném tématu jednat s ministrem zahraničí Mevlütem Cavusogluem.

„Neregulérní příjezdy do Řecka v posledních týdnech a měsících narostly,“ řekl Avramopulos po setkání se Soyluem na společné tiskové konferenci všech tří politiků. „Je naléhavě nutné posílit prevenci a odhalování nelegálních odjezdů z Turecka,“ dodal.

Podle nejnovějších údajů poskytnutých Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se v září dostalo z tureckého pobřeží na řecké ostrovy 10 258 migrantů. Většinou jde o rodiny z Afghánistánu a Sýrie, upřesnil UNHCR. Jde o nejvyšší měsíční údaj od uzavření dohody mezi Ankarou a Bruselem z roku 2016 o snížení počtu migrantů, kteří se ilegálně dostávají z Turecka do Řecka.

Süleyman Soylu vyzval EU, aby s Tureckem více sdílela břemeno přílivu migrantů. A to zejména nyní, kdy se Ankara obává nové vlny běženců ze syrské provincie Idlib, která se nachází nedaleko tureckých hranic. Turecko podle ministra splnilo své závazky plynoucí z uvedené dohody a přijalo 3,6 milionu uprchlíků. Podobný přístup Ankara očekává od EU, poznamenal Soylu.

5. září 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video