Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rakouští aktivisté uvolnili hranici

  21:28
Rakouští odpůrci Temelína opět otevřeli česko-rakouskou hranici. Na největším česko-rakouském přechodu Dolní Dvořiště zhruba sedm set lidí odměnilo hlasitým potleskem projevy hornorakouských politiků, kteří jim poděkovali za solidaritu. Jeden z organizátorů akce řekl zpravodaji MF DNES, že odpůrci atomu už žádné blokády do konce listopadu nechystají. Protesty budou probíhat jen na shromážděních a pomocí petic.
Anonym se chce mstít za blokády Prvním cílem má být Linec, druhým Salcburk.

Česká strana je připravena jednat
Pokud rakouští aktivisté neobnoví blokády, je česká strana připravena uskutečnit schůzku kancléře Schüssela a premiéra Zemana ještě v prosinci, reagoval na ukončení blokád mluvčí vlády Libor Rouček.

"Je dobře, že blokády končí. Způsobily mnoho škody, přispěly ke zhoršení česko-rakouských vztahů a ke znemožnění listopadové schůzky obou šéfů vlád ve Vídni, na které se dohodli koncem října v Židlochovicích u Brna," uvedl Rouček.

"Očekáváme však, že rakouský stát, a to ať již úřady spolkové, zemské nebo místní, již nevydá další povolení k blokádám hraničních přechodů. Nemáme nic proti právu demonstrovat, ale jsme zásadně proti znemožňování volného pohybu osob a zboží," uzavřel.

Aktivisté uvolnili ve 20 hodin hranice
Od čtvrtečních 20 hodin jsou tak průjezdné přechody Wullowitz-Dolní Dvořiště, Weigetschlag-Studánky a Guglwald-Přední Výtoň.

Účastníci blokád hranic jsou podle mluvčího Hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí Josefa Pühringera přesvědčeni, že tato forma protestu iniciovala dialog mezi Rakouskem a Českem o jaderné elektrárně Temelín. Odpůrci atomu přitom stále usilují o zastavení reaktoru, o půlroční "pauzu na rozmyšlenou" a o zkoušku vlivu elektrárny na životní prostředí.

Podle Pühringera protijaderné iniciativy zatím jen přerušují blokády rakousko-českých hranic. Do konce listopadu vyhodnotí své dosavadní protitemelínské akce a rozhodnou, jak budou dále postupovat. Poskytnou prý tak "pauzu na rozmyšlenou premiérům obou zemí Schüsselovi a Zemanovi".

Aktivisté na Dolní Dvořiště před projevy hornorakouských politiků uklidili odpadky, odváželi maringotky a zabalili stany. 

Postoj Rakušanů k blokádě se změnil

Postoj Rakušanů k blokádě hraničních přechodů se změnil po zahájení rozhovorů mezi šéfy vlád obou zemí. Zatímco před tím blokády kritizovali jen rakouští dopravci, nyní todělají i někteří rakouští politici a média.

Vídeňský list Die Presse cituje loňský výrok Nejvyššího soudního dvora, který v jednom ze soudním sporů konání protestů ve formě blokády silnic zamítl. "S protestní blokádou přístupové cesty ke staveništi, která by zabránila stavební činnosti na veřejném stavebním projektu, je spojen zásah do vlastnického práva majitele pozemku... Taková blokáda není v souladu se základním právem na shromažďování," uvádí list z rozsudku. To se týká i práva na využití veřejné komunikace, a to tím spíše, že se Rakousko zavázalo garantovat svobodný pohyb zboží, dodává deník.

Jiná situace je však v příhraniční oblasti, kde lidé blokádu podporují. Na směrových tabulích jsou již mnoho kilometrů před hranicí přelepeny názvy českých měst.

Na konec blokády už na přechodu v Dolním Dvořišti čekaly desítky kamionů. Stáli tu také Bělorusové a Litevci, kteří se svými kamiony, jež jsou v nedobrém technickém stavu, nemohou projíždět přes Německo. "Uvízl jsem tu v sobotu. Všechno si musím platit sám, protože nedostávám žádné diety," říká jeden z řidičů. "Udělalo mi radost, že nám českokrumlovský úřad poslal guláš a čaj."

Ve čtvrtek odpoledne bylo na rakouské straně hraničního přechodu Dolní Dvořiště za hradbou traktorů již jen několik desítek odpůrců Temelína. Někteří z nich uklízeli odpadky, část z nich odvezly dva autobusy z Freistadtu.

Dolní Rakousko už blokovat nebude
Dolnorakušané už vědí, že nechystají žádnou další hraniční blokádu. Potvrdil to Kurt Kienast, mluvčího pracovního kruhu proti atomu v regionu Waldviertel a dolnorakouské platformy Stop Temelín. "Spoléháme na dialog, do kterého chceme být také zapojeni," řekl mluvčí.

Podle Kienasta se připravuje přeshraniční slavnost na rakouské straně přechodu Halámky, jejíž termín však zatím nestanovili.

Západoevropští odborníci: Temelín je bezpečný

Rakouští ekologové: Temelín je brána do pekla

Západoevropské sdružení jaderných regulátorů, takzvané WENRA, tvořené úřady jaderného dozoru zemí Evropské unie, zhodnotilo bezpečnostní opatření české jaderné elektrárny Temelín značně pozitivně.

Zpráva sdružení konstatuje, že v Temelíně byly aplikovány západní normativní postupy ve snaze skloubit východní a západní technologie a získat odpovídající provozní povolení. Avšak proces prověřování, nakolik se rozdílné technologie spolu spojit dají, ještě nebyl uzavřen.

Jakmile se tak ale stane, dosáhne Temelín stejné bezpečnostní úrovně jako reaktory, které jsou již v západní Evropě v provozu, konstatuje zpráva.

Rakouská ekologická organizace Global 2000 zprávu Západoevropského sdružení jaderných regulátorů ostře napadla.

"Tato zpráva vystavuje propouštěcí list nespolehlivým jaderným elektrárnám v uchazečských zemích," uvedla ve Vídni tisková mluvčí Globalu Andrea Paukovitsová. "V této takzvané studii se zračí zřejmý cíl uskupení WENRA udržet nespolehlivá jaderná zařízení v síti a získat přitom zakázky pro churavějící západní jaderný průmysl," řekla Paukovitsová.

"Tato skandální zpráva nemůže v žádném případě nahradit zkoušku elektrárny Temelín, kterou má provést nezávislá komise odborníků."

Sdružení WENRA tvoří úřady jaderného dohledu Belgie, Finska, Francie, Německa, Itálie, Nizozemska, Španělska a Švédska. Celá zpráva WENRA je zveřejněna v angličtině na internetové adrese www.ski.se/engelska/ski/wenra.htm.

Za potlesku účastníků blokády přechodu Dolní Dvořiště opouští prostor rakouského přechodu Wullowitz jeden z traktorů, kterými odpůrci jaderné elektrárny Temelín blokovali cestu.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...