Útok se odehrál kolem osmé hodiny večer u synagogy v ulici Seitenstettengasse v...

Útok se odehrál kolem osmé hodiny večer u synagogy v ulici Seitenstettengasse v samém centru rakouské metropole. (3. listopadu 2020) | foto: Reuters

Rakousko přitvrdí v boji proti terorismu. Zesílí prevenci i zpřísní postihy

  • 145
Po teroristickém nedávném útoku, který si vyžádal čtyři oběti, přichází rakouská vláda s návrhem opatření, která umožní snadněji kontrolovat podezřelé z terorismu i již v minulosti trestané islamisty. Vláda navrhuje kriminalizovat politický islám, snadnější bude také likvidovat extremistické organizace.

Rakousko se rozhodlo rychle jednat a zpřísnit své protiteroristické zákony. V rámci nových opatření navrhuje tamní vláda kriminalizovat „politický islám“, který by měl být sám o sobě trestným činem. Vláda chce efektivněji bojovat především proti těm, kteří doposud žádný teroristický čin nespáchali, ale připravují si na to půdu. Chce však trestat i lidi, kteří sice sami terorismus nepáchají, ale teroristům poskytují oporu či je obhajují.

Osoby stíhané kvůli teroristickým činům bude možné umístit do preventivní vazby. Ta bude hrozit i lidem, kteří si svůj trest za terorismus už odpykali, ale budou stále považováni za nebezpečné a radikální.

Kancléř Sebastian Kurz řekl, že pokud si takoví lidé odpykají trest, ale ještě nejsou zcela deradikalizováni, „umožníme je zavřít, abychom chránili veřejnost.“ V některých případech budou propuštění radikálové sledováni pomocí elektronického náramku. Kurz však neupřesnil, v jakých případech se to bude dít.

Rakouská strana Zelení – Zelená alternativa, která je nyní ve vládě s Kurzovo Rakouskou lidovou stranou, dříve koncept preventivního zadržování kritizovala. Kurz uvedl, že se také do budoucna usnadní zavírání organizací nebo mešit, u nichž hrozí, že jsou nějakým způsobem nakloněny radikalizaci. Měl by být vytvořen i oficiální registr imámů. Návrhy vlády zahrnují také to, aby mohl být občan usvědčený z teroristických trestných činů zbaven rakouského občanství. 

Rakouská vláda těmito opatřeními reaguje na událost z 2. listopadu, kdy útočník zabil čtyři lidi v centru Vídně, než byl policií zastřelen. Dvacet dalších, včetně policisty, bylo zraněno.

Terorista z Vídně nepoužil slovenskou munici, chtěl ji ale koupit

Orgány v Rakousku identifikovaly podezřelého jako 20letého Kujtima Fejzulaiho, dvojího občana Rakouska a Severní Makedonie, který byl již dříve odsouzen za pokus o připojení k ISIL (ISIS) v Sýrii a v prosinci byl propuštěn předčasně.

Bylo zahájeno vyšetřování, proč Rakousko nemělo Fejzulaiho pod dohledem, přestože mu slovenské orgány oznámily, že se v červenci pokusil koupit munici v obchodě v Bratislavě.

Není to boj Rakušanů s migranty, řekl kancléř Kurz:

3. listopadu 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video