Vysoce postavený člen Tálibánu Vahídulláh Hášimí v rozhovoru s agenturou...

Vysoce postavený člen Tálibánu Vahídulláh Hášimí v rozhovoru s agenturou Reuters (17. srpna 2021) | foto: Reuters

Hnutí Tálibán chce spolupracovat s provinčními guvernéry. Nutit je nebude

  • 31
Nejvyšší muži radikálního hnutí Tálibán se v příštích dnech setkají s bývalými guvernéry a vysokými činiteli ve více než dvaceti z celkových 34 afghánských provincií. Údajně chce zajistit jejich bezpečnost a navázat s nimi spolupráci. Informovala o tom Reuters s odkazem na rozhovor, který jí s podmínkou anonymity poskytl představitel hnutí.

„Nenutíme žádného bývalého vládního činitele, aby se k nám přidal nebo aby prokázal svou loajalitu. Mají právo opustit zemi, pokud si to budou přát,“ řekl zdroj Reuters.

Tálibán minulý týden s překvapivou rychlostí završil svoji ofenzivu a souběžně se stahováním západních jednotek vedených Američany ze země ovládl prakticky celý Afghánistán včetně metropole Kábulu.

Okamžitě zavládly obavy, že hnutí nastolí tvrdý režim podle islámského práva šaría, jaký uplatňoval již za své předchozí vlády v období 1996-2001, a že rozpoutá represe. Zástupci Tálibánu možnost, že se budou mstít svým odpůrcům, opakovaně popírají.

Zemi se nicméně v posledních dnech snaží opustit desetitisíce lidí, kteří se budoucího počínání Tálibánu obávají. Je to patrné především na kábulském letišti, kde celý týden panuje zmatek. Odlétá řada evakuačních letadel vypravených Spojenými státy i mnoha dalšími zeměmi a kromě cizinců se na jejich palubu chtějí dostat i Afghánci. 

Vyhrát válku byla hračka. Teď Tálibán musí dokázat, že umí i vládnout

V nepřehledných tlačenicích dochází ke zraněním a jsou hlášeni i mrtví. Nejnověji v nedělí britská armáda informovala, že přišlo o život sedm afghánských civilistů.

„Chceme, aby odchod zahraničních sil měl zcela jasný plán. Zvládání chaosu u letiště v Kábulu je složitý úkol,“ citoval Reuters představitele Tálibánu. Zatímco civilní část kábulského mezinárodního letiště kontrolují tálibánské oddíly, vojenskou část areálu střeží americké jednotky.

15. srpna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video