Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian (13. června 2019) | foto: AP

Putin vyjednávání jen předstírá, brutálně jde po svém, míní Francie

  • 111
Ruský prezident Vladimir Putin vyjednávání s Ukrajinou o zastavení bojů v podstatě jen předstírá, jeho cílem je ji brutálně zničit, soudí francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Mezinárodní sankce proti Rusku se proto podle něho musí dál zpřísňovat, dokud nedospějí do bodu, kdy Moskva zjistí, že cena za pokračování invaze je již příliš vysoká.

„Ruská logika (...) je založena na jejich obvyklém triptychu: nevybíravém bombardování, takzvaných humanitárních koridorech, jejichž cílem je obvinit protivníka z jejich nerespektování, a rozhovorech, jejichž cílem je pouze předstírat vyjednávání,“ uvedl Le Drian, podle kterého s revolverem u hlavy vyjednávat fakt nelze.

Kreml podle francouzského ministra dlouhodobě používá brutalitu jako nástroj a nese proto plnou zodpovědnost za sankce namířené proti Rusku. „Sankce proto budeme rozhodně zpřísňovat, dokud prezident Putin nedojde k závěru, že cena za pokračování konfliktu je natolik vysoká, že je lepší přistoupit na příměří a skutečná jednání s (ukrajinským) prezidentem (Volodymyrem) Zelenským,“ doplnil Le Drian.

Rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou mezitím formálně pokračují prostřednictvím videokonference. I když obě delegace naznačují, že jsou nějaké naděje na pokrok, postoje obou zemí jsou pořád v podstatě nesmiřitelné.

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč například uvádí, že Kyjev nehodlá slevit z toho, aby byly ukrajinské hranice uznány ve stavu z roku 1991. To znamená, že nehodlá uznat ruské uloupení Krymu či nezávislost separatistických republik na východě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video