V Soči jednal ruský prezident Vladimir Putin s izraelským premiérem Naftalim...

V Soči jednal ruský prezident Vladimir Putin s izraelským premiérem Naftalim Bennettem (22. 10. 2021) | foto: ČTK

Putin je skutečný přítel židovského národa, řekl izraelský premiér

  • 80
V Soči v pátek jednal ruský prezident Vladimir Putin s izraelským premiérem Naftalim Bennettem. Schůzka trvala pět hodin a úřad izraelského premiéra ji označil za „vřelou a pozitivní“, napsala agentura TASS. Bennett ocenil sovětské vojáky i ruský národ za druhé světové války a o Putinovi prohlásil, že je „skutečným přítelem židovského národa“.

Mluvčí Kremlu popsal hovory jako „dlouhé, konstruktivní a důvěrné“. Politici se zabývali otázkami vztahů mezi oběma zeměmi.

Média před schůzkou informovala, že se státníci chystají probírat mimo jiné íránský jaderný program a další témata z oblasti bezpečnosti. „Budeme hovořit také o situaci v Sýrii a o snaze zastavit íránský zbrojní jaderný program,“ uvedl na začátku jednání Bennett.

Šéf Kremlu v úvodu setkání označil rusko-izraelské vztahy za „jedinečné“ a řekl, že doufá, že nový ministerský předseda bude pokračovat ve šlépějích svého předchůdce Benjamina Netanjahua a bude udržovat s Ruskem vztah založený na důvěře, napsala agentura AP. Bennett prohlásil, že Izrael považuje Putina za „skutečného přítele židovského národa“.

Putin udržoval osobní vztahy s Netanjahuem, který opakovaně navštěvoval Rusko. Putin byl naposledy v Izraeli loni v lednu. Letos v červnu ovšem nastoupil do premiérského úřadu Bennett, který Netanjahua vystřídal po dvanácti letech vlády. S Putinem v pátek osobně jednali poprvé. 

Nový izraelský ministerský předseda mimo jiné ocenil hrdinství sovětských vojáků a celého ruského národa za druhé světové války, jakož i rozhodující sovětské přispění k porážce nacismu, což mohlo podle AP u Putina vyvolat příznivou odezvu.

Rusko a Izrael pojí úzké politické, ekonomické a kulturní vztahy. Pomohly oběma zemím řešit choulostivé otázky, na které mají rozdílné pohledy, poznamenala AP.

Jednou z takových otázek je situace v Sýrii, kde se Rusko spojilo s Íránem, aby podpořily vládu prezidenta Bašára Asada. Izrael v této blízkovýchodní zemi poměrně často útočí na cíle spojené s Íránem. Rusko s Izraelem proto zavedly vojenskou horkou linku, aby koordinovaly letecké operace a zabránily střetům. 

V roce 2018 syrské síly reagovaly na izraelský letecký útok a omylem sestřelily ruský průzkumný letoun, jehož celá posádka zahynula, připomněla AP.

Putin řekl, že se Rusko snaží pomoci „obnovit syrskou státnost a posílit ji“. Poznamenal, že navzdory některým problémům ohledně situace v Sýrii „existuje také společný základ a příležitosti pro spolupráci, zejména pokud jde o boj proti terorismu“.

Bennett na Facebooku uvedl, že měl s Putinem „vynikající“ schůzku, při které diskutovali o široké škále problémů, včetně „způsobů, jak se vypořádat s fundamentalistickým islámem“. „Rusko je velmi důležitým hráčem v regionu,“ poznamenal premiér s tím, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou „jak strategické, tak téměř každodenní“.

AP připomněla, že Moskva hraje delikátní diplomatickou hru, aby udržela přátelské vztahy současně s Izraelem i s Íránem.

Moskva je jedním z mezinárodních signatářů dohody z roku 2015, která výměnou za zrušení ekonomických sankcí uložila Teheránu omezit obohacování uranu a zaručit se, že nebude vyvíjet jaderné zbraně. 

Americký prezident Donald Trump ale v roce 2018 od dohody odstoupil a sankce proti Íránu obnovil; Teherán poté začal dohodu porušovat. Administrativa nového amerického prezidenta Joea Bidena se ji snaží obnovit, což se nelíbí Izraeli, který žádá tvrdší postoj vůči Íránu. Považuje ho totiž za existenční hrozbu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video