Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Video ukazuje zajatce u iljušinu. Sestřelil ho Kyjev západní raketou, řekl Putin

  18:04aktualizováno  19:51
Ruští vyšetřovatelé podle Kommersantu zveřejnili záběry, na nichž ukrajinští váleční zajatci nastupují do letadla Il-76, sestřeleného u Belgorodu. Vladimir Putin prohlásil, že stroj sestřelila Ukrajina, a to raketou dodanou ze Spojených států či Francie. Kreml dal pokyn zveřejnit co nejpodrobnější výsledky vyšetřování a Putin přislíbil, že se tak stane do dvou či tří dnů.

Vyšetřovací výbor Ruska v pátek večer zveřejnil záběry, o nichž tvrdí, že ukazují nástup ukrajinských válečných zajatců do letadla Il-76. Na záběrech, které převzala například státní agentura RIA Novosti, je vidět několik kamionů přijíždějících k transportnímu letadlu, ale záběry jsou pořízeny z dálky a detaily nejsou rozpoznatelné.

„Sestřelili (Ukrajinci) naše letadlo Il-76 s vlastními vojáky, 65 lidmi,“ řekl Putin podle agentury TASS. Dodal, že ukrajinská vojenská rozvědka HUR věděla o tom, že Rusové budou přepravovat válečné zajatce k místu jejich chystané výměny, v konkrétním letadle 65 zajatců, celkem jich mělo být 190. „Nevím, zda to udělali schválně, anebo omylem,“ řekl Putin. „Ale udělali to,“ dodal.

„Požádám vyšetřovací výbor, aby v maximální možné míře zveřejnil všechny okolnosti tohoto zločinu. Aby se i lidé na Ukrajině dozvěděli, co se reálně stalo,“ prohlásil ruský prezident.

Ukrajina nepopřela, ani nepotvrdila, že letadlo, které se ve středu zřítilo v Belgorodské oblasti nedaleko od hranic s Ukrajinou, sestřelily ukrajinské síly. Kyjev však upozornil, že chybí důkazy, kdo či co bylo na palubě. Zpochybnil některá tvrzení Moskvy a vyzval k mezinárodnímu vyšetřování, které Moskva odmítla.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov se podle listu Ukrajinska pravda pozastavil nad tím, že zástupci OSN nemohou prověřit ruská tvrzení o tom, co se stalo, protože nemají právo podívat se na místo činu. Na „záhadné okolnosti“, které mohou svědčit, že Rusko úmyslně připravilo incident s Il-76, poukázal mluvčí rozvědky HUR Andrij Jusov podle agentury Unian. Mimo jiné upozornil, že Rusko nepředalo Mezinárodnímu výboru Červeného kříže informace o ukrajinských válečných zajatcích, kteří měli být ve středu vyměněni.

Ukrajinské doklady v místě pádu

Ruští vyšetřovatelé v pátek ohlásili, že v místě dopadu letounu našli ukrajinské doklady a části těl s charakteristickým ukrajinským tetováním. Vyšetřovací výbor Ruska (SKR), který sehrává roli federální kriminální centrály, uvedl, že kriminalisté pokračují v obhlídce místa pádu a podnikají další vyšetřovací úkony.

„Nalezené části těl jsou předepsaným způsobem systematicky shromažďovány pro následné testy DNA za účelem rozpoznání. Na některých částech těl obětí je charakteristické tetování. Podobné symboly byly zaznamenány na tělech mnoha ukrajinských vojáků, včetně v Rusku zakázaného pluku Azov, které dříve vyšetřovatelé vyslýchali,“ uvedl SKR. Dodal, že mezi nalezenými věcnými důkazy jsou i doklady ukrajinských vojáků, kteří zahynuli v troskách letadla.

Rusko má výlučný přístup k místu zřícení letadla, a tak není možné nezávisle ověřit tvrzení, co se stalo a jaké důkazy vyšetřovatelé získali, poznamenal Reuters. Vyšetřovatelé ve čtvrtek uvedli, že podle předběžných závěrů letadlo zasáhla protiletadlová raketa vypálená z Ukrajiny.

Rusko využívá pád iljušinu k oslabení Kyjeva a západní podpory, tvrdí analytici

Ukrajina odmítla ruské tvrzení, že byla předem upozorněna na letadlo s válečnými zajatci nad Belgorodskou oblastí. Poukázala také nesrovnalosti v údajném seznamu Ukrajinců, který zveřejnila ruská média, a uvedla, že někteří z nich již byli osvobozeni a vrátili se do vlasti při předchozí výměně zajatců.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že si není vědom, že by byl zveřejněn nějaký oficiální seznam. Novinářům také řekl, že neví, co se stane s pozůstatky obětí a zda budou předány Ukrajině.

Na otázku, zda Rusko poskytne Radě bezpečnosti OSN a dalším mezinárodním organizacím důkazy o tom, že letadlo sestřelila Ukrajina , Peskov odpověděl, že se zatím k tomu nevyjádří, protože vyšetřování pokračuje a rozhodne se až poté, co vyšetřovatelé shromáždí všechny potřebné informace.

Ruská státní média uvedla, že černé skříňky z letadla byly doručeny do speciální laboratoře ministerstva obrany v Moskvě a vyšetřovatelé pracovali na jejich dešifrování.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...