Prosecco je v současné době jedním z nejoblíbenějších nápojů. | foto: Profimedia.cz

Italský šumivý poklad zářil, domovina prosecca bude na seznamu UNESCO

  • 2
Kromě českého hřebčína okouzlila výbor pro světové dědictví UNESCO taktéž krajina, z níž pochází nejkvalitnější šumivé víno prosecco. Dále na seznam světového dědictví přibylo osm budov amerického architekta Franka Lloyda Wrighta nebo centrum ruského města Pskov. Informovala o tom agentura AP.

Prosecco se stalo nejpopulárnějším italským vínem v zahraničí, jeho vývoz se v roce 2019 zvýšil o rekordních 21 procent. „Je to historický den pro region Benátky i pro celou Itálii,“ komentoval úspěch italský ministr zemědělství a turistiky Gian Marco Centinaio. Itálie o zapsání na seznam usilovala už minulý rok, ale o pár hlasů neuspěla.

Na seznam bylo v neděli podle twitteru organizace UNESCO dále zapsáno například historické centrum města Šaki na severozápadě Ázerbájdžánu i s Chánovým palácem z 19. století, observatoř Jodrell Bank v anglickém hrabství Cheshire, památky historického centra ruského města Pskov, které leží u hranic s Estonskem, anebo palácový komplex v portugalském městě Mafra nedaleko Lisabonu.

07.července 2019 v 13:51, příspěvek archivován: 07.července 2019 v 21:00

BREAKING Le Colline del Prosecco di Conegliano a Valdobbiadene in #Italy has just been inscribed on @UNESCO #WorldHeritage List. Congratulations! ℹ https://t.co/thV0mwrj0X #43WHC https://t.co/r7j7NB14T2

Ze staveb architekta Wrighta na seznam vedle proslulé newyorské galerie přibyl dům Hollyhock House v Los Angeles či kostel unitářů v Oak Park u západní části Chicaga.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video