Děvčátko v romské osadě na Slovensku. Ilustrační foto

Děvčátko v romské osadě na Slovensku. Ilustrační foto | foto: Radek Miča, MAFRA

Problémy s Romy hrozí více v osadách na východě, tvrdí slovenský expert

Na Slovensku žije 380 tisíc Romů a nikdo neví, zda po pondělním masakru na předměstí Bratislavy nevzroste napětí mezi nimi a etnickými Slováky. Zástupce zmocněnce slovenské vlády pro romskou komunitu Peter Pollák tvrdí, že vláda nemá žádný rychlý recept, jak tomu zabránit.

Mělo podle vás vyvraždění romské rodiny na předměstí Bratislavy rasový motiv?

To musí vyšetřit policie, já o téhle věci nechci spekulovat.

Může tento čin vyvolat na Slovensku odplatu Romů, nebo naopak zvýšenou aktivitu neonacistů?

Nic nelze vyloučit, ale musíme věřit, že tento skutek nezpůsobí žádné podobné věci, že spíše poslouží jako memento. Všichni zodpovědní lidé se musí snažit, aby se vztah mezi Romy a většinovou populací na Slovensku nezhoršil.

Bratislava ale jinak nepatří k regionům, kde by mezi etniky byly velké problémy. Která místa jsou podle vás z tohoto pohledu rizikovější?

Jde spíše o romské osady než o velkoměsta. Problémy se většinou týkají východního Slovenska, ale jsou i v osadách na západě země, například v Záhoří a Plaveckém Čtvrtku. Náš přístup k nim ale nemůže být odlišný od přístupu k Romům ve velkých městech.

Vlajky na půl žerdi

Slovensko drží smutek za oběti pondělního masakru

Co pro to, abyste předešli problémům, bude dělat vláda a váš úřad?

Okamžité řešení situace Romů na Slovensku není možné, musí vzniknout dlouhodobá strategie jejich integrace. Jejím výsledkem musí být zásadní změna kvality života v romských komunitách, lidé pak budou pracovat, lépe bydlet a propast mezi nimi a většinovou populací se zmenší.

Myslíte, že je reálné, aby se to právě nové vládě povedlo, když se od pádu komunismu situace Romů nijak nezměnila a naopak rostou zdi oddělující romské osady od etnických Slováků?

Podle mě je to možné, zatím jsme ale teprve na začátku. Zdi jsou jen důsledkem neřešení romské otázky, my se musíme snažit eliminovat příčiny jejich vzniku, aby už žádné další nerostly. Nechrání totiž jednu skupinu obyvatel od druhé, ale jsou za nimi skupiny obě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video