Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Athénách (21. srpna 2023)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Athénách (21. srpna 2023) | foto: Reuters

Putin zabil Prigožina a odrovnal se tím, prohlásil Zelenskyj

  • 142
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj veřejně obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že nechal zabít vůdce žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Ten zahynul přesně dva měsíce po neúspěšné vzpouře proti Moskvě při dosud neobjasněném pádu svého letadla při letu z Moskvy do Petrohradu.

„Putin se odrovnal – jako člověk i jako politik. Zabil Prigožina – přinejmenším takové máme informace,“ řekl ukrajinský prezident podle zpravodaje BBC. „U nás na Ukrajině jsme nevyhlásili den smutku, když z oblohy zmizel Prigožin. Pro nás to znamenalo, že je o jednoho teroristu méně,“ dodal při vystoupení v Kyjevě.

Morálka ruských vojsk podle Zelenského poklesla, protože až dosud využívaly žoldnéře, aby je vrhaly do útoků a žoldnéři nesměli ustoupit. O tuto ochranu, vykoupenou životy žoldnéřů, nyní ruská vojska přišla. „Pro nás je to určitě klad,“ podotkl.

Prigožinův důvěrník promluvil o havárii. V Rusku už není nikdo v bezpečí, říká

Ukrajinský prezident neupřesnil, na základě jakých údajů se dospělo k závěru, že Putin mohl mít na smrti zakladatele Wagnerovy skupiny podíl. Za válečných podmínek nelze operativně prověřovat prohlášení státních představitelů, poznamenala BBC a připomněla, že Putinův mluvčí Dmitrij Peskov dva dny po pádu Prigožinova letadla označil za „naprostou lež“ úvahy západních pozorovatelů, že Prigožin mohl být zabit „na příkaz Kremlu“.

„V Rusku se neděje mnoho věcí, za kterými by nestál Putin, ale nevím dost na to, abych znal odpověď,“ okomentoval Prigožinovu smrt americký prezident Joe Biden ještě v den letecké havárie.

Deník Ukrajinska pravda v souvislosti se Zelenského výroky připomněl, že v kanálu Grey Zone, pokládaném za blízký wagnerovcům, se objevilo tvrzení, že letadlo sestřelila protivzdušná obrana, jakož i hypotéza, že za pád letounu mohla exploze na palubě stroje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video