Po třicítce stanuli v čele státu. Kim možná i dřív, jeho věk je tajemstvím

  • 6
Vlády ve Francii se ujal 34letý politik, podobná zodpovědnost v tak nízkém věku ale není až takovou výjimkou. Katarský emír se chopil moci ještě o rok mladší. Ještě před čtyřicítkou stanuli v poslední době v čele političtí lídři ve Finsku, Irsku, Chile nebo na Novém Zélandu. I Česko mělo svého „benjamínka“. Pokud je správný odhad věku Kim Čong-una – uvádí se 40 let – vedení KLDR se ujal dokonce už před třicítkou.

Katarský emír Tamim bin Hamad bin Chalífa Sání (26. března 2022)

KATAR – Tamím bin Hamad bin Chalífa Sání, v čele země od 33 let

Na trůn nastoupil v roce 2013 ve svých 33 letech. Čtvrtý katarský emír převzal moc poté, co jeho otec Hamad bin Chalífa Sání v červnu téhož roku odstoupil s vysvětlením, že je čas pro novou generaci. Z korunního prince a v pořadí čtvrtého Hamadova syna se tak stal vládce země, v níž jeho klan panuje už od roku 1825.

Jednačtyřicetiletý emír vystudoval několik zahraničních škol včetně vojenské akademie Sandhurst ve Velké Británii. Po návratu do Kataru působil v armádě. A poté, co se jeho starší bratr vzdal nároku na trůn, se mladý Tamím začal připravovat na dráhu panovníka.

Fanoušek sokolnictví a sportu má dvě manželky a pět dětí a už od začátku se snaží zviditelnit Katar v očích světové veřejnosti pořádáním prestižních sportovních akcí.

Emír Tamím bin Hamad bin Chalífa Sání vládne Kataru pevnou rukou. V téměř třímilionovém Kataru má téměř absolutní moc, v roce 2021 vůbec poprvé umožnil volby do Poradní rady, která má v této konstituční monarchii funkci parlamentu. Přijímá zákony, interpeluje ministry či schvaluje rozpočet a její členy dosud vybíral právě emír.

Kdo je emír, kterého Mynář pozval do Prahy? Mladý vládce, jenž čelil blokádě

Bývalá finská premiérka Sanna Marinová oznámila rezignaci na svůj poslanecký mandát. (7. září 2023)

FINSKO - Sanna Marinová, premiérkou v 38 letech

Sanna Marinová se stala finskou premiérkou v prosinci 2019, tehdy byla ve svých 34 letech nejmladším člověkem v premiérské funkci na světě. Úřad zastávala do června 2023.

V letech 2013 až 2017 byla starostkou města Tampere, v roce 2017 byla znovuzvolena do městské rady. Do finského parlamentu ji zvolili v roce 2015.

Proslula divokým večírkem, na kterém tančila a zpívala. Pak unikly záběry, na nichž se tehdejší vdaná premiérka nechala líbat od finského popového zpěváka. Následovalo grilování v parlamentu i v médiích. Loni v květnu se po 19 letech manželství rozvedla.

V září oznámila odchod z politiky, vzdala se i mandátu poslankyně a přidala se k neziskové organizaci bývalého britského premiéra, Institutu Tonyho Blaira pro globální změnu.

Finská premiérka podstoupila test na drogy. A uniklo další „odvázané“ video

Gabriel Boric oslavuje vítězství v chilských prezidentských volbách. (19. prosince 2021)

CHILE - Gabriel Boric, prezidentem v 37 letech

Chile od března 2022 vládne levicový kandidát Gabriel Boric, stal se nejmladším prezidentem v historii téměř dvacetimilionové země. Když se ujímal úřadu, bylo mu 36 let.

Jeho předci byli chorvatští emigranti, kteří se na přelomu 19. a 20. století v období zlaté horečky usadili v chilském regionu Magallanes, kde se živili těžbou zlata. Studoval právnickou fakultu na chilské univerzitě. V letech 2011 až 2012 byl šéfem federace univerzitních studentů a do roku 2016 byl členem studentského politického hnutí Autonomní levice. Od roku 2014 je poslancem.

Chile se sune doleva, prezidentem bude bývalý studentský vůdce

Irský premiér Leo Varadkar (18. listopadu 2023)

IRSKO - Leo Varadkar, premiérem v 38 letech

Nyní čtyřiačtyřicetiletý Leo Varadkar byl v letech 2017 až 2020 prvním irským premiérem indického původu, prvním gayem a též tehdy ve svých 38 letech nejmladším držitelem premiérského úřadu této pětimilionové země. Předtím byl ve vládě v několika ministerských funkcích.

Je také prvním irským premiérem jihoasijského původu. Přestože se Varadkar narodil a vyrůstal v Dublinu, jeho otec pochází z Bombaje. Varadkar, licencovaný lékař, strávil čas v Bombaji během své lékařské stáže.

Záběry, na kterých se vášnivě líbá s mužem v nočním gay klubu obletěly sociální sítě loni v prosinci těsně předtím, než se ujal funkce premiéra podruhé. V zemi se rozpoutala debata, zda tento typ videí není porušením práva na soukromí. Kritici namítali, že veřejní činitelé si musejí zvyknout na vyšší míru pozornosti.

Uvolněnější než Marinová. Irského vicepremiéra přistihli v nočním klubu

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (2. října 2020)

NOVÝ ZÉLAND – Jacinda Ardernová, premiérkou v 37 letech

Ardernová se v roce 2017 v 37 letech stala nejmladším premiérem Nového Zélandu. Ačkoliv se její Novozélandská strana práce umístila ve volbách za Novozélandskou národní stranou, vytvořila vládní koalici se Stranou zelených a populistickým uskupením Nový Zéland především. Ve volbách v říjnu 2020 byla Ardernová favoritkou a její strana zvítězila.

Je hlasitá odpůrkyně sexismu a rasismu. Podle deníku Le Monde byla Ardernová v zemi velmi populární. Sympatie si získala za své ohleduplné chování po atentátech na mešity ve městě Christchurch z března 2019, při nichž zemřelo 51 lidí.

Pandemii covidu-19 se rozhodla řešit přísnými uzávěrami a voliči její Novozélandskou stranu práce vzápětí ve volbách odměnili nejlepším volebním výsledkem za 50 let. Kvůli ekonomickým dopadům pandemie ale její obliba v posledních měsících klesala, píše Le Monde.

Loni v lednu oznámila, že odstupuje ze své funkce. „Už nastala má chvíle. Nemám už dost sil na další čtyři roky,“ řekla tehdy. Oznámila, že od demise do konání voleb zůstane řadovou poslankyní. Svému snoubenci, který seděl v první řadě mezi hosty, vzkázala, že konečně budou mít čas se vzít.

Arogantní k*kot, zašeptala naštvaně Ardernová. Sněmovna poznámku slyšela

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na 5. národním setkání matek v Pchjongjangu (5. prosince 2023)

KLDR – Kim Čong-un, v čele státu ve 27(?) letech

„Za datum narozenin Kim Čong-una se považuje 8. leden, ačkoli tento údaj režim nikdy nepotvrdil. Americká vláda uvádí Kimův rok narození 1984,“ uvádí agentura Reuters. Encyklopedie Britannica udává 8. ledna 1984, avšak s otazníkem.

„V pondělí 8. ledna 2024 zveřejnila severokorejská státní tisková agentura obsáhlý článek vychvalující Kimovo vedení velkých stavebních projektů v posledním desetiletí. Také informovalo, že Kim předchozí den navštívil se svou dcerou kuřecí farmu. Ale nezmiňovala se o jeho narozeninách,“ napsala agentura AP.

Business Insider ve svém článku z loňského února spekuluje o roce 1982, 1983 či 1984. „Zatímco oficiální rok narození Kim Čong-una je 1982, různé zprávy naznačují, že rok byl změněn ze symbolických důvodů spojených s tím, že je 70 let po narození Kim Ir-sena a 40 let po narození Kim Čong-il. Když americké ministerstvo financí v roce 2016 uvalilo na Kim Čong-una sankce, agentura uvedla jeho oficiální datum narození 8. ledna 1984,“ uvedl server.

Předáci režimu KLDR po smrti Kim Čong-ila v prosinci 2011 označili jeho třetího a nejmladšího syna Kim Čong-una za nejvyššího vůdce vládnoucí strany, armády i lidu.

Kim Čong-il podle oficiální zprávy zemřel 17. prosince 2011 ve věku 69 let a Kim Čong-una vybral za svého následníka. Svět sledoval obřad v naději, že spatří náznaky dalšího vývoje v izolované zemi disponující jadernými zbraněmi.

Je zarytý fanoušek basketbalu, který studoval na soukromé škole ve Švýcarsku. „Jeho jaderné ambice a bojechtivá rétorika znamenají, že zaujímá místo na světové scéně zcela neúměrné síle svého národa,“ uvedl web Insider.

A ještě jedna zajimavost. V Severní Koreji je užívána varianta gregoriánského kalendáře s roky čchue. Zaveden byl v roce 1997 a počítá se od data narození Kim Ir-sena, to jest od 15. dubna 1912. Tento rok tedy bude letopočet 112 a patnáctý duben bude jeho prvním dnem. Dělení na měsíce odpovídá gregoriánskému kalendáři.

Kim Čong-un je nejvyšší vůdce KLDR, vyslechly si statisíce truchlících

Ministr vnitra Stanislav Gross na tiskové konferenci v dubnu 2000

ČESKÁ REPUBLIKA - Stanislav Gross, premiérem v 34 letech

Do vysoké politiky přivedl Stanislava Grosse Miloš Zeman, když ho coby premiér v roce 2000 jmenoval ministrem vnitra. Po rezignaci Vladimíra Špidly se v roce 2004 stal šéfem ČSSD a ve svých 34 letech také nejmladším premiérem v dějinách České republiky.

Odstoupil v roce 2005 po aféře kolem nejasného zdroje financování jeho bytu. Z této doby se datuje i jeho snaha přesvědčit veřejnost i politiky, že jeho jednání je „křišťálově čisté“. Z politiky Gross úplně odešel.

Působil jako ministr vnitra, v roce 2004 nahradil Vladimíra Špidlu ve vedení strany i jako předseda vlády.

Byl dlouho těžce nemocný, podle médií trpěl amyotrofickou laterální sklerózou, což je nevyléčitelné progresivní neurodegenerativní onemocnění, které se projevuje postupnou ztrátou nervových buněk. Zemřel v dubnu 2015, jako první z polistopadových premiérů.

Zemřel expremiér Stanislav Gross, bylo mu 45 let

Francouzský ministr školství Gabriel Attal po zasedání vlády v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (6. prosince 2023)

FRANCIE – Gabriel Attal, premiérem v 34 letech

Novým francouzským premiérem bude dosavadní ministr školství Gabriel Attal, rozhodl prezident Emmanuel Macron a pověřil ho sestavením vlády. Attalovi je čtyřiatřicet let, stane se tak nejmladším premiérem v dějinách země. V minulosti byl i mluvčím vlády. V čele kabinetu nahradí Élisabeth Borneovovu, která v pondělí rezignovala.

Nejmladší premiér Francie. Macronovu image jde zachránit populární Attal


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video