Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drama v Súdánu. Příměří prodlouží o tři dny, Britové vypraví další evakuační let

  8:34aktualizováno  20:47
Humanitární příměří v Súdánu prodlouží polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF), které už více než dva týdny svádí tvrdé boje proti armádě, o tři dny. Lhůta začne od půlnoci na pondělí. Británie v neděli oznámila, že v pondělí uskuteční evakuační let z přístavního města Port Súdán. Část Britů se totiž v sobotu nestihla dostat včas na letiště Vádí Sajidna severně od Chartúmu, bránila jim armáda.
Ze Súdánu zmítaného boji odletěl poslední britský evakuační speciál. (29. dubna...

Ze Súdánu zmítaného boji odletěl poslední britský evakuační speciál. (29. dubna 2023) | foto: Reuters

„V reakci na mezinárodní, regionální a lokální žádosti oznamujeme prodloužení humanitárního příměří o 72 hodin. Začne dnes o půlnoci. Cílem je zpřístupnit humanitární koridory a usnadnit pohyb civilistů a obyvatel, umožnit jim uspokojit jejich potřeby a dostat se do bezpečných oblastí,“ uvedly RSF v prohlášení. O několik hodin později prodloužení příměří potvrdila i armáda.

V Súdánu proti sobě od poloviny dubna bojuje armáda vedená generálem Abdalem Fattáhem Burhánem a bojovníci RSF, kterým velí dřívější Burhánův spojenec, Muhammad Hamdan Dagalo. Podle súdánského ministerstva zdravotnictví dosud zemřelo nejméně 528 lidí, přes 4 500 dalších utrpělo zranění. Aktuálně sice platí příměří, ale zejména v ulicích Chartúmu se tvrdě bojuje.

Armáda tvrdí, že zneškodnila konvoje milic RSF, které k městu mířily od západu. Podle reportéra agentury Reuters se ale od sobotního večera situace mírně uklidnila, armáda na ulicích metropole rozmisťuje policejní posily.

Vůdce RSF Dagalo, zvaný také Hemeti, stanici BBC v telefonickém rozhovoru řekl, že útoky proti jeho jednotkám se nezastavily a že si k jednacímu stolu sedne teprve ve chvíli, kdy se tak stane. „Zastavte násilnosti. Potom můžeme vyjednávat,“ vzkázal svému rivalovi.

Britská evakuace

Británie, která původně v sobotu ukončila evakuace, v neděli oznámila jeden další záchranný let pro své občany. Letadlo odletí z Port Súdánu vzdáleného asi 800 kilometrů od hlavního města. Britské evakuační lety přitom dosud startovaly z letiště Vádí Sajidna asi 20 kilometrů severně od Chartúmu. Londýn v neděli také navýšil počet celkem evakuovaných Britů na 2122, v sobotu večer jich bylo 1888.

Část Britů se přitom nestihla včas dostat na letiště Vádí Sajidna severně od Chartúmu, odkud v sobotu večer odletěl původně poslední britský evakuační spoj. V přístupu jim zabránili příslušníci súdánské armády, jedné z bojujících stran. Po konci příměří v Chartúmu, kde dochází zásoby, pokračují boje.

Nepoučili se z Afghánistánu, zemřeme. Opuštění Britové v Súdánu spílají vládě

Britští občané, kteří se chtěli dostat do bezpečí, se měli do sobotního poledne dostavit na letiště vzdálené asi 20 kilometrů od Chartúmu, uvedl dříve britský vicepremiér Oliver Dowden. The Guardian na základě svědectví lidí z místa píše, že Britové si cestu na letiště napříč válečnými zónami museli zajistit vlastními silami a prostředky.

To potvrdila i konzervativní předsedkyně užšího výboru pro zahraniční věci Alicia Kearnsová. „Dostala jsem několik zpráv, že súdánské ozbrojené síly brání lidem v přechodu přes Chartúm, aby se dostali na přistávací dráhu. Myslím, že se na to musíme podívat a zjistit, jestli je na tom něco pravdy. Pokud ano, máte britské občany, kteří uvízli a je jim zabráněno dostat se na evakuační místo,“ uvedla.

Původně byly lety vyhrazené pro držitele britských pasů nebo povolení k pobytu, ale po tlaku britské veřejnosti Londýn svolil odvézt také asi 20 súdánských lékařů, kteří pracovali pro britský zdravotní systém NHS, uvedla agentura AFP.

Spojené státy zorganizovaly pozemní konvoj pro až 300 Američanů, na jehož cestu do přístavního města Port Súdán dohlížely ozbrojené drony.

Kolona v sobotu v pořádku dorazila na místo, uvedly podle agentury AP americké úřady. Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí později podle stanice NBC News informovalo o úspěšné evakuaci téměř 1 900 cizinců lodí na své území.

Na sociálních sítích se objevilo video a tvrzení bývalé novinářky, že střediska pro žadatele o dočasná víza v Saúdské Arábii začínají být přeplněná.

Humanitární pomoc

V súdánském přístavu Port Súdán v neděli přistálo první letadlo s humanitární pomocí pro zemi, kde déle než dva týdny trvají krvavé boje mezi armádou a milicemi. Informovala o tom agentura AFP. V zásilce vyslané Mezinárodním výborem Červeného kříže (MVČK) je zejména zdravotnické vybavení pro nemocnice, které se potýkají s nedostatkem léků a materiálu pro péči o tisíce zraněných lidí.

Letadlo, které vyletělo z Ammánu, do Súdánu dovezlo osm tun pomoci. Podle MVČR mělo na palubě například anestetika, obvazy a chirurgický materiál. Podle regionálního ředitele MVČR pro Afriku Patricka Youssefa budou moci díky tomu zdravotníci ošetřit až 1 500 zraněných.

V Súdánu bude dál platit příměří, ze země se podařilo dostat třetího Čecha

„V Chartúmu zůstalo podle OSN v provozu jen 16 procent nemocnic, situace je katastrofická kvůli nedostatku lékařů a zdravotnického vybavení,“ uvedl Youssef. Nejde přitom jen o péči o akutní pacienty a zraněné, ale též o rizika, která hrozí chronicky nemocným.

Ředitel upozornil například na to, že až 12 000 pacientů s onemocněním ledvin potřebuje pravidelnou dialýzu a nyní jsou v ohrožení života, protože poškozené nemocnice ji bez dodávek proudu nemůžou zajistit.

Podle MVČR humanitární organizace potřebují také bezpečnostní záruky, aby mohly pomoc doručit. Situace v hlavním městě a v regionu Dárfúr, kde se bojuje, je nyní nepřehledná a riskantní.

Silná migrační vlna

Podle súdánského ministerstva zdravotnictví bylo dosud v bojích v Súdánu zabito nejméně 528 lidí a dalších více než 4 500 zraněno. Zahraniční státy zareagovaly na vývoj v zemi evakuacemi svých občanů. Podle Dowdena zájem britských občanů o odlet ze Súdánu slábne.

„Chartúm už začíná být prázdný. Už jsme se necítili v bezpečí, lidé se začali vloupávat do cizích domů a rabují,“ uvedla súdánská žena, která odletěla do SAE. Evakuační letadlo přistálo v Abú Zabí, odtud budou lidé cestovat do dalších zemí, uvedla agentura Reuters.

Americká pozemní kolona urazila asi 800 kilometrů z centra bojů do přístavu na pobřeží Rudého moře, kde je situace relativně klidnější. Spojené státy čelily kritice vlastních občanů, že dosud neuspořádaly žádný evakuační let.

V zemi přitom podle AP bylo až 16 000 Američanů, kteří si přáli Súdán opustit. Americké speciální jednotky evakuovaly 22. dubna diplomaty, část Američanů odletěla spoji organizovanými jinými zeměmi.

Vedle cizinců se Súdán snaží opustit i místní obyvatelé. Přes 50 000 uprchlíků, především žen a dětí, překročilo hranice do Čadu, Egypta, Jižního Súdánu a Středoafrické republiky. OSN se obává, že by to mohlo vést k další nestabilitě v regionu, píše Reuters.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...