Rameno u raketoplánu Discovery

Rameno u raketoplánu Discovery. (27. července 2005) | foto: NASA, Reuters

Posádka kontroluje v kosmu plášť Discovery

  • 10
Posádka raketoplánu Discovery začala s inspekcí vnějšího pláště stroje. Používá při tom robotické rameno s laserovým senzorem a kamerou. Podobná kontrola probíhá při misích raketoplánů poprvé. NASA už dříve oznámila, že zkoumá tři menší incidenty při startu Discovery.

INFOGRAFIKA:  
Raketoplán Discovery
Kennedyho vesmírné středisko
ČTĚTE TAKÉ:     
První mise Discovery v roce 1984

Plánovaná laserová kontrola nosu a křídel raketoplánu zabere astronautům asi sedm hodin. Pomocí pátnáctimetrového robotického ramena ovládaného zevnitř Discovery hledají případné trhliny či praskliny. Ty by mohly při návratu do atmosféry znamenat vážné ohrožení.

Po startu Discovery NASA oznámila, že zkoumá tři malé nehody, které start mise provázely. Nejzávažnější z nich je odloupnutí destičky tepelné izolace. - více zde

Právě poškození tepelné izolace vedlo před dvěma lety k tragickému konci mise raketoplánu Columbia.

Prohlídka místa na podvozku Discovery, odkud se měla destička odloupnout, ale v plánu středeční "laserové" inspekce není. Podle pozemního šéfa mise Johna Shannona by na prohlídku krizového místa mělo dojít ještě tento týden.

Discovery míří k Mezinárodní vesmírné stanici, se kterou by se měl spojit ve čtvrtek. Ve středu se podle zprávy NASA raketoplán pohyboval 283 kilometrů nad zemí.

NASA od katastrofy Columbie investovala do bezpečnostních vylepšení raketoplánů přes miliardu dolarů. Přesto má pro jistotu připravený i krizový plán, jak v případě problémů dostat Discovery bezpečně na Zem. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video